Javulhat az új Radeonok elérhetősége, ahogy az AMD fokozza a termelést

Remélhetőleg idővel nem csak több videokártya kerül az üzletek polcaira, de az árak is elkezdenek mérséklődni, most ugyanis horror, ami a videokártya-piacon tapasztalható.

Javulhat az új Radeonok elérhetősége, ahogy az AMD fokozza a termelést

Az AMD Radeon RX 6000-es sorozatának első tagjai tavaly ősszel mutatkoztak be, de már a rajt környékén is látható volt, nem készül annyi az új modellekből, amennyire a piacnak igénye lenne, pedig akkor még „csak” a skalpolókkal kellett számolni, akik botok segítségével repültek rá az új raktárkészletekre, és pillanatok alatt le is rabolták azt. Azóta a kriptovaluta-bányászat újbóli felélénkülése miatt már a bányászoktól is tartani lehet, legalábbis elméleti szinten, ugyanis a gyakorlatban inkább a GeForce RTX 30-as sorozat tagjai részesítik előnyben a bányászok, éppen ezért az AMD nem is gondolkodik Hash Rate Limiter funkció bevezetésén.

Az elmúlt hónapok folyamán nem igazán javult, inkább csak tovább romlott a Radeon RX 6000-es sorozat elérhetősége, pedig ezek a termékek nagy jelentőséggel bírnak az AMD számára, hiszen végre a felsőkategóriában is meg tudja szorongatni velük a vállalat az Nvidiát, így minél többet kéne belőlük gyártani ahhoz, hogy ebből az előnyből a piaci részesedés is profitálhasson.

Dr. Lisa Su, az AMD vezetője a legutóbbi pénzügyi konferencia alkalmával megerősítette, a terveknek megfelelően ebben a negyedévben érkeznek az RDNA 2 architektúra köré épülő mobil videokártyák, ezzel egy időben pedig a Radeon RX 6000-es sorozat termelését is magasabb szintre emelik, ami a következő negyedévek folyamán emelkedő videokártya-eladásokat okoz majd.

Galéria megnyitása

A termelés fokozása persze nem egy egyszerű feladat, hiszen a TSMC gyártósorai már így is maximális kihasználtsággal dolgoznak, valamint a jelenleg tapasztalható chiphiány is rányomja bélyegét a lehetőségekre. A vezető szerint biztató jelek mutatkoznak, de a termelés így is szűkös jelenleg, ám szoros együttműködést folytatnak az ellátási lánc képviselőivel, amelynek köszönhetően jó rálátásuk van arra is, hogyan és milyen mértékben áll csatasorba a további gyártókapacitás. Az persze nehezítő tényező, hogy a rendelések leadása és teljesítése között általában 3 hónap telik el, de volt ez már 6 hónap is nemrégiben, a legfrissebb átfutási időről azonban nem érkezett információ, vagyis egy esetleges kapacitásbővítés pozitív hatásai csak hónapok múlva válnak kézzel foghatóvá, már ami a termékek mennyiségének elérhetőségét jelenti.

Annak ellenére, hogy a termelés még mindig szűkös és egy darabig nem is számíthatunk a kereslet és a kínálat kiegyenlítődésére, a legfrissebb pénzügyi eredmény alapján rendkívül jó teljesítményt produkálnak a Radeon RX 6000-es sorozat tagjai, ugyanis a GPU üzletág mind negyedéves, mind pedig éves szinten kétszámjegyű növekedést produkált.

A termelés fokozása várhatóan nem javítja jelentősen az árakat, amelyek most is jelentősen magasabbak, mint a gyártó által ajánlott ár (MSRP), de talán segít abban, hogy szélesebb legyen a kínálat a boltok polcain, idővel pedig az árak csökkenése is elindulhat. Hogy mikor? Ezt egyelőre még megtippelni sem lehet, ugyanis a chiphiányos időszak a TSMC előrejelzése alapján akár még 2023-ig is eltarthat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap