Az AMD-t nem zavarja, ha kártyáit kriptovaluta-bányászatra használják

Biztosították a Radeon tulajokat, hogy nem fogják blokkolni a bányász algoritmusok használatát.

Az AMD-t nem zavarja, ha kártyáit kriptovaluta-bányászatra használják

A kriptovaluta-bányászok meglehetősen élénken érdeklődnek a modern videokártyák iránt, ugyanis a bitcoin, illetve a többi kriptovaluta árfolyama is igen komoly emelkedést produkált az elmúlt hónapok során, ezért ismét profitábilisnak mutatkozik a videokártya-alapú kriptovaluta-bányászat. Azt persze nem lehet garantálni, hogy az árfolyamok magasak maradnak egészen addig, míg a befektetett összegek megtérülnek, így van némi lutri is a dologban, ám ennek ellenére is sokan próbálnak szerencsét a kriptovaluta-bányászattal.

A videokártyák szegmensében a COVID-19 okozta pandémia miatt már amúgy is nagy volt a kereslet, erre jött még rá a chiphiány, illetve a kriptovaluta-bányászat, plusz az újonnan megjelenő termékekre egy ideje a nyerészkedők is próbálnak lecsapni, sajnos többnyire sikerrel, hála a botoknak, azaz a speciális algoritmusoknak, amelyek igyekeznek segíteni a portéka felvásárlásában. Éppen ezért komoly hiány alakult ki a videokártyák szegmensében, amely ellen próbálnak tenni az érintettek, ám ennek egyelőre nincs túl sok látszatja.

Az Nvidia a GeForce RTX 3060 bejelentésekor például egy új intézkedésről tett említést, amelytől azt várták, kevesebb bányász fordul majd az új videokártya felé, hiszen a felezett Hash Rate miatt több idő alatt térül meg a beruházás, így több videokártya juthat a gamereknek, ám ez a stratégia a jelek szerint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagy legalábbis nem túl sokáig. A vállalat ugyanis véletlenül egy Hash Rate Limiter funkció nélküli drivert tett elérhetővé a fejlesztők számára, így a GeForce RTX 3060 most már korlátok nélkül használható kriptovaluta-bányászatra. A vállalat ezzel együtt egy CMP HX nevű, bányászatra szánt gyorsítókártya-sorozatot is bemutatott, ám a termékek egyik legfontosabb paraméterét egyelőre titkolja, azaz nem derült ki, mennyibe kerülnek majd ezek a kártyák, így az sem tudható, vonzóak lesznek-e a bányászok számára.

Közben az AMD háza tájáról is érkezett némi pletyka, amely alapján úgy tűnhet, kriptovaluta-bányászatra optimalizált kártyákkal rukkolhat elő a vállalat, ám ezzel kapcsolatban azóta sem érkezett bővebb információ. Az AMD egyik illetékese viszont adott egy nyilatkozatot a PC Gamer munkatársainak a minap, amelyben kifejti, az RDNA architektúra elsődlegesen játékra készült, és ezt a fókuszt az RDNA 2 esetében is megtartották.

Noha a memória-sávszélesség javítását szolgáló Infinity Cache segíthet a kriptovaluta-bányász algoritmusok igényeinek kielégítésében, maga az RDNA architektúra nem erre a terhelésformára készült, éppen ezért a bányászteljesítmény sem kiemelkedő, így vannak nála ideálisabbnak minősülő választások is a piacon. Az AMD termékmenedzsere, Nish Neelolajanan kiemelte, nem kívánják korlátozni a kriptovaluta-bányászatot az RDNA alapú termékeknél, de igazából segíteni sem akarják. A fő szempont mindig a játékosok igényeinek maximális kielégítése, ennek megfelelően optimalizálják az architektúrát és a termékeket is, és ez a távolabbi jövőben sem változik majd. Arról persze nem tett említést, készülnek-e kriptovaluta-bányászatra szánt AMD kártyák, ám az álláspont alapján ilyesmire aligha kerül sor.

A vállalat legújabb videokártyája, a Radeon RX 6700 XT éppen nemrégiben jelent meg, listaára 479 dollár. Ez a kártya a GeForce RTX 3060 Ti-vel versenyez a játékok alatt, kriptovaluta-bányászat esetén azonban 47 MH/s körüli teljesítményre képes, ami nagyjából a GeForce RTX 3060 szintjének felel meg, természetesen csak akkor, ha az említett kártyához a nemrégiben kiszivárgott, korlátozásokat nem tartalmazó drivert használjuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap