Járványvédelem hangya módra

A fertőzött hangyák messziről elkerülik társaikat, nehogy megfertőzzék a boly többi tagját, amelyek szintén megteszik a szükséges ellenintézkedéseket.

Járványvédelem hangya módra

A Lausanne-i Egyetem kutatója, Nathalie Stroeymeyt és kollégái fekete hangyákkal kísérletezve figyelték meg, hogy ha a rovarok megfertőződnek egy gombabetegséggel, igyekeznek elkerülni a társaikkal való interakciókat. A fekete hangyák kolóniáiban a dolgozók két csoportra oszthatók: egy részük a lárvákat gondozza, míg a többiek a fészket elhagyva táplálékot gyűjtenek.

Ez a munkamegosztás eleve minimalizálja a fertőzések kolónián belüli elterjedését, hiszen a fészket elhagyó dolgozók, amelyek a leginkább ki vannak téve a fertőzések kockázatának, nagyon kevés időt töltenek táplálékgyűjtő társaik közelségében is, a fészek belsejében tevékenykedő hangyákkal pedig gyakorlatilag alig érintkeznek.

Annak kiderítése érdekében, hogy egy tényleges betegség megváltoztatja-e a hangyák viselkedését, a kutatók a Metarhizium brunneum gomba spórájával fertőztek meg néhány dolgozót. A gomba egy-két napon belül bejut a hangyák testébe, és elpusztítja azokat, a hordozók pedig érintkezés esetén társaikat is megfertőzhetik a spórákkal.

A kutatók kísérletei alapján a fertőzött állatok az első nap végére, még mielőtt a látványosabb tünetek jelentkeztek volna, drasztikusan megváltoztatták viselkedésüket. A spórákat hordozó dolgozók még több időt töltöttek a kolónián kívül, és még kevesebbet érintkeztek társaikkal. Érdekes módon a vizsgálatok szerint a fertőzöttek viselkedése a nem fertőzött dolgozókra is hatással volt: a táplálékot kereső egészséges hangyák szintén igyekeztek távoltartani magukat a többiektől, a következő generáció gondozói pedig a fészek mélyebb részeire telepítették át a tojásokat, lárvákat és bábokat.

Az egyelőre nem világos, hogy a hangyák hogyan ismerik fel a fertőzés tényét. Lehetséges, hogy a spórákat képesek detektálni saját magukon és társaik testén, de az is lehet, hogy valamely, a kutatók számára láthatatlan tüneteket ismernek fel a fertőzés korai szakaszában. Annyi azonban bizonyos, hogy a viselkedésben bekövetkező változások jelentősen csökkentik a betegség elterjedésének esélyét, növelve annak valószínűségét, hogy a többi dolgozó és a királynő épségben vészeli át a „járványt”.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap