Shop menü

ÍGÉRETESNEK TŰNIK AZ EVGA GEFORCE RTX 4090-ES VIDEOKÁRTYÁJA – KÁR, HOGY SOSEM KERÜL FORGALOMBA

Az FTW3-as modellről van szó, ami a csúcskategórián belül a legjobb videokártyák között helyezkedhetett volna el.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ígéretesnek tűnik az EVGA GeForce RTX 4090-es videokártyája – Kár, hogy sosem kerül forgalomba

Az EVGA az elmúlt évek folyamán igen nagy rajongótáborra tett szert a videokártyák piacán, és ez nem volt véletlen: a vállalat kiváló minőségű termékeket kínált a gamerek számára, és az extrém tuningosoknak is készített néhány csemegét a K|NGP|N sorozatú videokártyák formájában. Az Nvidia és az EVGA közötti partnerkapcsolat az elmúlt hónapok folyamán sajnos megromlott, méghozzá olyannyira, hogy az EVGA felsővezetése úgy döntött, ideje befejezni az együttműködést, és ezzel a lendülettel nemcsak az Nvidiának, hanem az egész videokártya-piacnak hátat fordítottak. A döntésről a felsővezetésen kívül senki sem tudott a cégen belül, éppen ezért igen komoly hidegzuhanyként érte a bejelentés a teljes piacot, a rajongókat, a média képviselőit, és az ellátási lánc képviselőit is, erre ugyanis senki sem számított.

Első körben két ismert és elismert YouTube csatorna tulajdonosával ült le az EVGA vezetése, hogy egy kicsit kibontsák a történetet, amelyből sok érdekességre fény derült, ahogy arról már beszámoltunk. Később az EVGA hivatalos közlemény formájában is megerősítette, a döntés végleges, a meglévő és garanciális videokártyákra azonban továbbra is jár jótállás, valamint terméktámogatást is biztosítanak hozzájuk. Akkoriban az is nyilvánvalóvá vált, hogy a GeForce RTX 40-es sorozat tagjai, amelyekből készült jó néhány mérnöki tesztpéldány, már biztosan nem kerülnek forgalomba.

Galéria megnyitása

Egy ilyen mérnöki tesztpéldány aztán a napokban eljutott a JayzTwoCents nevű YouTube csatorna tulajdonosához, természetesen egyenesen az EVGA központjából, igaz, a hűtő oldalán található feliratot már módosították rajta annak érdekében, hogy a megszűnt partnerkapcsolat miatt ne legyenek licenccel kapcsolatos jogi lépések egy illegálisnak minősültő GeForce RTX 4090-es jelölés használata miatt – jobb a békesség.

Az újdonság az EVGA GeForce RTX 4090 FTW3 nevet kapta volna, ha eljut a kereskedelmi forgalomban történő megjelenésig, ám erre már biztosan nem kerül sor. A prototípus első ránézésre kompaktnak tűnik, valójában azonban jóval nagyobb, mint a GeForce RTX 3090 és a GeForce RTX 3090 Ti FTW3-as modellek, valamint a rajta található 3 ventilátor átmérője is nagyobb. A hűtő oldalára a fentebb említett okokból kifolyólag nem az EVGA GeForce RTX 4090 FTW3, hanem az EVGA Next Gen Graphics FTW3 jelölés került.

Az általános felépítés masszív, ahogy az a lenti videóból is kiderül, magasság terén pedig közel 4 PCIe slotot foglal a termék a számítógépházon belül, ami nem egy nagy meglepetés az eddig látott modellek alapján. Meglepetés viszont, hogy ebben az esetben a videokártya hátuljára került a 12VHPWR tápcsatlakozó, ami esztétikusabb dizájnt eredményez. Ez a dizájn viszont azt is megköveteli, hogy az eleve hosszú videokártya mögött további hely is rendelkezésre álljon a tápkábel és a tápcsatlakozó számára, hogy ne kelljen agresszívan meghajlítani a kábelt, az ugyanis növelheti a tápcsatlakozó megolvadásának esélyét.

Az új videokártyán egy „házi” vBIOS teljesített szolgálatot, ami nem engedte, hogy a PowerLimit esetében 100% feletti értéket állítson be a tesztelő, azaz a lehetőségek limitáltak voltak. Ennek ellenére is igen pozitív élmény volt a tuning, ugyanis a vRAM esetében például extrém magas órajelet sikerült beállítani (+1900 MHz-es offset), amire eddig csak az MSI GeForce RTX 4090 Suprim X volt képes. Amennyiben a PowerLimit növelhető lenne, könnyen lehet, hogy új rekordok beállítására is alkalmas lenne az EVGA terméke. És ez még nem is a „K|NGP|N” változat, ráadásul kezdetleges vBIOS-t is kapott…

Összességében igen szomorú, hogy az EVGA hátat fordít a teljes videokártya-piacnak, a döntés hatására ugyanis szegényebb lesz a piac egy minőségi videokártyákat gyártó AIB partnerrel, aki igen komoly piaci részesedéssel rendelkezet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére