Shop menü

HIVATALOS: ÚJ RADEON RX 7000-ES SOROZATÚ VIDEOKÁRTYÁKAT JELENT BE AZ AMD EBBEN A NEGYEDÉVBEN

A friss jövevények a felsőkategóriát, illetve a csúcskategóriát vehetik célba.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hivatalos: új Radeon RX 7000-es sorozatú videokártyákat jelent be az AMD ebben a negyedévben

Az AMD vezetője, Dr. Lisa Su éppen nemrégiben tett említést arról, hogy a vállalat videokártya-kínálata hamarosan új tagokkal bővül. A megfogalmazás alapján „Enthusiast Class”, azaz rajongói osztályú videokártyák érkezésére számíthatunk, de hogy ez az AMD értelmezésében pontosan mit jelent, azt nem részletezte a vezető, mindössze annyi biztos, hogy a friss, Radeon RX 7000-es sorozatú videokártyák még ebben a negyedévben megjelenhetnek, októberig bezárólag.

A vállalat legutóbb a Radeon RX 7600-as modellt mutatta be, így most elég nagy szakadék tátong a Radeon RX 7600-as és a Radeon RX 7900-as sorozat tagjai között, már ami az árazást és a teljesítményt illeti. Egyes feltételezések szerint a bejelentés a Radeon RX 7800-as sorozat érkezésére utal, amelyben várhatóan a Radeon RX 7800 és a Radeon RX 7800 XT foglal helyet. Utóbbiak a feltételezések szerint nagyon hasonlítanak majd a nemrégiben bemutatott, elsősorban Kínára szabott Radeon RX 7900 GRE modellre. Ez a videokártya az aktuális tesztek szerint a Radeon RX 6950 XT szintjéig is felérhet, de a Ray-Tracing teljesítménye még jobb is annál, hála a továbbfejlesztett RT magoknak. A GeForce RTX 4070 Ti ellen harcba küldött Radeon RX 7800 XT várhatóan magasabb órajeleken ketyeg majd, mint a Radeon RX 7900 GRE, illetve akár több aktív CUDA magot is bevethet annak érdekében, hogy riválisával szemben versenyképes lehessen.

Galéria megnyitása

A másik lehetőség az, hogy az abszolút csúcskategóriába érkezik egy új modell, például a Radeon RX 7950 XT és a Radeon RX 7950 XTX, amelyekről néhány hónappal ezelőtt már pletykáltak. Előbbi a GeForce RTX 4080 ellen harcolhat, míg utóbbi a GeForce RTX 4090 teljesítményéhez viheti közelebb az AMD-t.

Az sincs kizárva, hogy a Radeon RX 7900-as sorozat mobil verzióit mutatja be az AMD, ehhez már van is egy mobilbarát tokozással ellátott GPU-juk a Radeon RX 7900 GRE alapját adó NAVI 31 XL formájában. Ez a GPU fizikailak kisebb tokozást kapott, mint a normál NAVI 31-es megoldások, valamint alacsonyabb is, így kiválóan bevethető a noteszgépek szegmensében. A 256-bites memória-adatsín szintén kedvez a mobil dizájnoknak, hiszen kevesebb érintkező kell a kiszolgálásához. Ezzel egy időben az alacsonyabb Power Limit következtében a tápellátást biztosító érintkezőkből is kevesebbre lehet szükség, ami szintén kedvez a noteszgépekbe szánt dizájnnak.

Egyelőre tehát elég sok lehetőség van a kalapban, akár az sem zárható ki, hogy az összes felsorolt videokártyát bejelentik, plusz még akár a Radeon RX 7700-as sorozat tagjai is előkerülhetnek. Az elkövetkező hetek folyamán egészen biztosan tisztulni fog a kép, hiszen az érkező videokártyákkal kapcsolatban biztosan felbukkannak majd pletykák is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére