Hibridizációval válaszolt egy halfaj a vízszennyezésre

A módszer bevált, a fogaspontyalakúak közé tartozó Fundulus grandis populációja ugyanis a korábbi visszaesést követően egyre gyarapszik.

Hibridizációval válaszolt egy halfaj a vízszennyezésre

Miközben az emberi tevékenység nyomán egyre nagyobb mértéket öltő környezetszennyezés fajok sokaságát veszélyezteti, akadnak olyan organizmusok is, amelyek ezzel az újfajta, szélsőséges helyzettel is képesek megbirkózni. Egy Atlanti-óceánban honos halfaj például úgy alkalmazkodott villámgyorsan a toxikus környezethez, hogy egy másik fajjal párosodva, annak kedvező génjeit eltulajdonítva újfajta, ellenálló hibrideket hozott létre.

Miután Charles Darwin közzétette az evolúció elméletét felvázoló művét, az alkalmazkodásról jobbára az a kép alakult ki, hogy ez egy lassú, fokozatos folyamat. Az utóbbi évtizedekben azonban több olyan tanulmány is napvilágot látott, amelyek eredményei azt sugallják, hogy az evolúció időnként gyors és hatalmas ugrásokra is képes. Erről elsőként Niles Eldrege és Stephen Jay Gould értekeztek a megszakított (vagy szaggatott) egyensúly nevű elméletükben, amely a graduális fajképződés teóriájával szemben azt állítja, hogy az evolúció során viharos fajképződési periódusok és nyugodtabb, eseménytelenebb időszakok váltogatják egymást.

Hogy pontosan hogyan lehetségesek ilyen gyors evolúciós ugrások, arra nemrégiben szemléletes példát találtak a kutatók a Mexikói-öbölben. Az öböl vizét az elmúlt 60 évben rendkívül szennyezetté tette a hajóforgalom és az olyan katasztrófák, mint a Deepwater Horizon robbanása nyomán bekövetkezett olajömlés. Mindezek eredményeként a vízben rendkívül magas az élővilág java számára mérgező szénhidrogének mennyisége.

Galéria megnyitása
Halembriók

Különösen nagy mértékben sújtják ezek a következmények a Fundulus grandis nevű halfajt, amely a világ egyik legforgalmasabb hajózási csatornájában él. A Houston-hajócsatorna területén mára olyan szintűre nőtt a halogénezett aromás szénhidrogének és más toxinok mennyisége, hogy szinte teljesen kipusztult az élővilág. Az említett halak kapcsán sokáig szintén úgy tűnt, hogy nem húzhatják sokáig a csatornában, a mérgek ugyanis fatális szívfejlődési rendellenességeket okoztak az utódgenerációk tagjaiban. A F. grandis populációjának létszáma így meredek zuhanásba kezdett.

Azonban egy ponton ez megváltozott: ahogy a Baylor Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatói feltárták, a halak száma egy ideje ismét emelkedik, mégpedig azért, mert a népességben egyre több olyan egyed van, amelyek ellenállóak a fejlődési rendellenességet okozó toxinokkal szemben. Mégpedig azért, mert a faj tagjai párosodni kezdtek egy másik halfajjal, amelyben már korábban kialakult ez az ellenállóképesség.

Ironikus módon az ember okozta problémára végül az ember szállította a megoldást is. A vizsgálatok szerint ugyanis az említett másik halfaj, a 2500 kilométerre élő Fundulus heteroclitus, amely már korábban alkalmazkodott a mérgekhez, hajók ballaszttartályaiban utazva jutott el az öbölbe. Amikor az új faj megjelent, tagjai korlátozottan keveredtek a F. grandis egyedeivel, olyan hibrideket hozva létre, amelyek ellenállnak a halogénezett aromás szénhidrogéneknek.

Bár ahogy a szakértők megjegyzik, a hasonló hibridizációnak megvan az a kockázata, hogy nem válik be, sőt, ront a helyzeten, mert például szaporodásképtelen utódokat eredményez vagy hirtelen lecsökkenti a diverzitást, a két rokon halfaj esetében úgy tűnik, hogy bejött a keveredés. A hibridek egyre szélesebb körben terjesztik el az általuk hordozott kedvező géneket, így a halak száma növekedésnek indult.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap