Shop menü

HAMAROSAN KIHÍVÓT KAP AZ AMD 3D V-CACHE TECHNOLÓGIÁJA, HÁLA AZ INTEL MÉRNÖKEINEK

A Meteor Lake sorozat tagjai még nem kapják meg a 3D V-Cache kihívóját, de a későbbi generációk fedélzetén már feltűnhet az új technológia.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hamarosan kihívót kap az AMD 3D V-Cache technológiája, hála az Intel mérnökeinek

Az Intel Innovation Event 2023 alkalmával elég sok témáról esett szó, ezek közül a legfontosabbakat már össze is foglaltuk. A legfrissebb információk alapján a rendezvény alkalmával tartottak egy kérdezz-feleleket is, amelynek keretén belül az Intel vezetőjét sokféle dologról kérdezhették. Felmerült egy meglehetősen érdekes kérdés is, amelynek feltevője arra volt kíváncsi, az Intel gondolkodik-e az AMD 3D V-Cache technológiájához hasonló megoldásban.

A 3D V-Cache technológia az AMD processzorok térfelén már egy ideje jelen van, most éppen a második generációját használhatják a vállalat egyes processzorai, nevezetesen az AMD RYZEN 7000-es sorozat X3D jelölésű tagjai. A 3D V-Cache lényege, hogy az egyik chipletre egy extra L3 Cache lapkát helyeznek, ebben a TSMC SoIC tokozási technológiája segít. Az extra gyorsítótár bizonyos terhelésformák, nagyrészt játékok esetén hoz gyorsulást, méghozzá esetenként architektúra-váltással felérő mértékűt, így ez a technológia hozzásegítette az AMD-t ahhoz, hogy a gamereknek szánt processzorok között a leggyorsabb termékeket kínálhassa.

Galéria megnyitása

A jelek szerint az Intel háza táján is megjelenhet egy hasonló technológia, igaz, Pat Gelsinger, az Intel vezetője úgy fogalmazott, ők ugyan más megközelítést használnak majd, de mindenképpen gondolkodnak a 3D Cache technológiában a közeljövőben. Ennek folyamán az AMD-hez hasonlón egy, a processzormagokat tartalmazó lapka fölé kerülhet egy extra gyorsítótár-lapka, ami bizonyos esetekben segíteni fog a teljesítmény növelésében. Az még nem derült ki, hogy az újítást pontosan melyik generáció érkezésével vezetik be, de Pat Gelsinger leszögezte, a rövidesen megjelenő Meteor Lake még biztosan nem kapja meg ezt az újítást.

A technológia szerepel az útiterven, megvalósításában szerepe le az EMIB és a Foveros technológiának is. A vezető szerint a 3D V-Cache alternatíváját nemcsak a saját termékeikhez vethetik be, hanem az Intel Foundry Services jóvoltából akár partnereiknek is kínálhatják majd. Arról egyelőre nem esett szó, az efféle technológiától nagyjából mekkora teljesítménynövekedésre számítanak az egye terhelésformák esetében, de alighanem erről is szó esik majd a későbbiekben. Könnyen lehet, hogy az AMD-hez hasonlóan nemcsak a konzumerpiaci processzorok, hanem a szerverprocesszorok fedélzetén is viszontláthatunk majd egy, a 3D V-Cache-hez hasonló megoldást az Intel térfelén is.

Az AMD a 3D V-Cache bevezetésével nagyot gurított a piacon, most élvezi a befektetés gyümölcseit, ám úgy tűnik, hamarosan az Intelnél is elkezdik kiaknázni a technológiában rejlő lehetőségeket, ami kiélezettebb versenyhez vezethet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére