Frissült az AMD és a GlobalFoundries közötti egyezmény

A frissített megállapodásnak köszönhetően 7 nm-en szabad kezet kap a vállalat: bármelyik bérgyártóval szerződhet.

Frissült az AMD és a GlobalFoundries közötti egyezmény

Az AMD és a GlobalFoundries között legutóbb 2016-ban módosították azt az egyezményt, ami a gyártósorok használatára, valamint a harmadik félnél történő gyártatásra vonatkozik. Az eddig érvényben lévő, 5 évre kötött megállapodás lényege az volt, hogy az AMD szabadabban választhatta ki bérgyártóját: ha a GlobalFoundries szolgáltatásait vette igénybe, kedvezményeket kapott, ha viszont más bérgyártóhoz akart fordulni, akkor negyedéves szinten „bírságot” kellett fizetnie a GF-nek. Utóbbi mértékét az alapján határozták meg, hogy az elmúlt időszakban hány szilícium ostyát gyártatott le a cég más bérgyártóknál.

Ez az egyezmény a napokba frissült, ugyanis az AMD már a 7 nm-es csíkszélességre állt át egyes termékeinél, és ilyen gyártósorral a GlobalFoundries nem rendelkezik, így az AMD-nek mindenképpen más partnerek szolgálatait kell igénybe vennie. A frissített egyezmény alapján ezekben az esetekben az AMD szabad kezet kap.

Galéria megnyitása

A 7 nm-es „chipletek” tehát, amelyek a második generációs EPYC szerverprocesszorok, illetve a harmadik generációs RYZEN és RYZEN Threadripper processzorok alapját adják, a TSMC-nél készülhetnek, csak úgy, ahogy a legfrissebb grafikus processzorok is, amelyek szintén 7 nm-es gyártástechnológiát igényelnek. Viszont az új processzorokban található I/O vezérlő, amely 14 nm-es gyártástechnológiára épül, továbbra is a GlobalFoundries üzemeiben készül – ez a lapka tartalmazza egyebek mellett a PCIe hubot, illetve a memóriavezérlőt is.

Az AMD az új megállapodás keretén belül tehát 7 nm-en szabad kezet kap, bármely bérgyártót választhatja, a 12 és 14 nm-es csíkszélességgel készülő lapkák esetében azonban továbbra is a GlobalFoundries gyártósoraira támaszkodik 2019 és 2021 között.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap