Shop menü

EZÚTTAL A MEGSKALPOLT SOCKET AM5-ÖS PROCESSZOROKHOZ KÍNÁL HASZNOS KIEGÉSZÍTŐT A NOCTUA

Az új kiegészítők használata előtt el kell távolítani a Socket AM5-ös processzoron található fém kupakot (IHS), ez viszont a jótállás megszűnését eredményezi és nem is veszélytelen feladat. Elsősorban a tuningosok számára készült az új szett.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ezúttal a megskalpolt Socket AM5-ös processzorokhoz kínál hasznos kiegészítőt a Noctua

A Noctua éppen a napokban mutatott be egy speciális rögzítőkeretet, amiből többféle is készül a vállalat különböző processzorhűtőihez. A termék lényege az volt, hogy segítségével a hűtő talpazata elmozdítható a középpontból, ennek köszönhetően jobban lefedheti a melegedő komponenseket a Socket AM5-ös processzorok esetében, hiszen ezek nem pont a processzor közepén helyezkednek el. A hasznos kis kiegészítőről és az általa kínált előnyökről ebben a hírben írtunk.

Galéria megnyitása

Azóta az osztrák vállalat csapata egy másik újdonsággal is előrukkolt, ami viszont már a haladó felhasználókat, illetve a tuningosokat veszi célba. Az egyszerűen csak NM-DD1 termékkód alatt futó újdonság kifejezetten azokhoz a Socket AM5-ös processzorokhoz készült, amelyekről eltávolították a gyári IHS-t, azaz a hővezető sapkát, vagy ha úgy tetszik, az integrált hőelosztó lemezt, így a lapka felülete közvetlenül érintkezhet a processzorhűtő talpazatával. Az efféle átalakítás azonnali jótállás-vesztést eredményez a processzorok esetében, valamint maga a folyamat sem veszélytelen, így csak saját felelősségre, megfelelő felkészültség és szerszámozottság esetén érdemes belevágni a mókába.

A kiegészítő lényegében a meglévő rögzítő keret alá illeszkedik és az az alapvető feladata, hogy az IHS eltávolítása után keletkező „űrt” betöltse, vagyis a rögzítő keret síkját megemeli annak érdekében, hogy a processzorhűtőt megfelelően és biztonságosan, a kellő nyomás elérése mellett lehessen rögzíteni. Az apróság kifejlesztésében a híres-neves tuningmester, Der8auer segédkezett, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a processzorskalpolás terén, illetve a lapkák közvetlen hűtése terén is – saját skalpoló szerszámokat is kifejlesztett, amiket árul.

A kiegészítő tehát a felkészült felhasználókat veszi célba, akik némi előnyért cserébe bevállalják a jótállás elvesztését, illetve a skalpolással járó kockázatokat is. Az új kiegészítő alkalmazásával az eddigi tesztek szerint nagyjából 10-15 Celsius közötti mértékben csökkenhet a processzor üzemi hőmérséklete terhelés alatt. A Noctua szakemberei szerint az új terméket érdemes lehet a korábban bejelentett kiegészítővel is kombinálni, így a hűtő talpazatának középpontja is finomhangolhatóvá válik. A két eszköz együttes használatával a gyári állapothoz képest akár közel 20 Celsius fokos csökkenés is bekövetkezhet, már ami a processzor üzemi hőfokát illeti.

Az alacsonyabb üzemi hőmérséklet jóvoltából csökkenthető lehet a ventilátor fordulatszáma, ami halkabb működést eredményez, de az extra mozgástér akár a processzor teljesítményének növelésére is alkalmazható, már amennyiben ebben az adott központi egység is megfelelő partnernek bizonyul. Ha extra tuningra nem is kerül sor, a gyári boost órajeleket tovább és stabilabban tudja tartani a rendszer a beavatkozás után, ami mindenképpen jótékonyan hat majd a teljesítményre.

Galéria megnyitása

A keret felszerelését követően a processzorra folyékony fémes paszta kerül, majd a kiszemelt processzorhűtőt is fel lehet szerelni. A csomag tartalmazza a szükséges távtartókat és csavarokat, utóbbiak természetesen hosszabbak a korábbiaknál annak érdekében, hogy a rögzítés megfelelően biztosítható legyen a távtartók beszerelését követően is. A csomag az IHS eltávolításához szükséges eszközöket nem tartalmazza, valamint a folyékony fémes hővezető paszta sem képezi a kínálat részét – csak azok az elemek lapulnak a dobozban, amelyek fentebb láthatóak.

A Noctua szakemberei azokra is gondoltak, akik inkább maguk készítenék el a távtartó lapkákat, nekik STL fájlokat tettek elérhetővé, amelyekkel egy 3D nyomtató alkalmazása mellett kinyomtathatóak az eszközök, ehhez csak ide kell ellátogatni. A távtartókhoz ezúttal is hosszabb csavarokra lesz majd szükség, a gyártó szerint a két darabból álló rögzítő keretekhez négy darab M3-as 12 milliméteres csavar kell, míg az egyetlen darabból álló rögzítőkerethez egy M4-es 10 milliméteres csavar is elég. Az STL fájlokból kettő áll rendelkezésre: az egyik az NM-DDS1 kerethez tartozik, ami a két darabból álló rögzítő keretekhez készült, méghozzá 83 milliméteres felfogató távolsággal, míg a másik, vagyis az NM-DDS2 már az egyetlen darabból álló rögzítőkeretet használó processzorhűtőkhöz passzol, amelyeknél 78 milliméter a felfogatási távolság.

A gyártó rövid leírást is mellékelt az újdonsághoz, ami egyelőre csak közvetlenül a Noctua kínálatából érhető el.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére