Shop menü

EZEKKEL A KIEGÉSZÍTŐKKEL GYORS M.2-ES SSD CSATLAKOZHAT A RASPBERRY PI 5-HÖZ

A nem hivatalos kiegészítők sokak számára lehetnek vonzóak, ha a a Raspberry Pi 5-höz M.2-es formátumú SSD-t kéne társítani.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ezekkel a kiegészítőkkel gyors M.2-es SSD csatlakozhat a Raspberry Pi 5-höz

A Raspberry Pi sorozat legfrissebb tagja, a Raspberry Pi 5 már bemutatkozott, a vele kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat korábbi hírünkben összegeztük. Az új mini számítógép egyik nagy újítása, hogy PCI Express csatolófelülettel is rendelkezik, amelyen keresztül egyebek mellett M.2-es formátumú SSD kártya kezelésére is lehetőség nyílik, igaz, ilyen HAT egyelőre még nem jelent meg a hivatalos kínálatban, a Pineberry Pi csapata azonban előrukkolt az első két olyan kiegészítővel, amelyekkel használhatóvá válnak az M.2-es formátumú PCIe NVMe SSD kártyák.

A Pineberry Pi mögött a két alapító, Michał Gapiński és Mirosław Folejewski áll, akik nemrégiben örömmel jelentették be, hogy elkészült az egyszerűen csak HatDrive! Top, illetve a HatDrive! Bottom névre keresztelt két kiegészítő, amelyekkel a Raspberry Pi 5 aljára vagy tetejére egyaránt kerülhet M.2-es formátumú SSD kártya.

A HatDrive! Top esetében PCI Express 2.0 x1 és PCI Express 3.0 x1 támogatás áll rendelkezésre, az egyetlen M.2-es slotban pedig M.2-2230-as vagy M.2-2242-es formátumú PCIe NVMe SSD kaphat helyet. A HatDrive! Bottom ugyancsak PCI Express 2.0 x1 vagy PCI Express 3.0 x1 támogatást kínál, viszont ennél a modellnél nemcsak M.2-2230-as vagy M.2-2242-es, hanem a sokkal elterjedtebb M.2-2280-as formátumú PCIe NVMe SSD kártyák használatára is van mód.

A HatDrive! Top esetében az adatátvitel és a tápellátás FPC szalagkábelen és külső tápegységen keresztül egyaránt megoldható, utóbbi esetben a GPIO tüskesor vehető igénybe. Ez a kiegészítő egy klasszikus HAT, vagyis a GPIO tüskesor gond nélkül elérhető marad rajta keresztül, így akár második HAT is kerülhet az eszköz fölé. A HatDrive! Bottom esetében egy extra négytűs tápcsatlakozó is rendelkezésre áll, ha esetleg nagyobb teljesítményű SSD használatára adnánk a fejünket, valamint az FPC szalagkábel is jelen van a kínálatban.

A tápellátás monitorozása megoldott, valamint valós idejű adatokat is kinyerhetünk az I2C buszon keresztül. Maguk a lapkák külön I2C EEPROM-ot is kaptak, amelyen keresztül kommunikálni tudnak a Raspberry Pi 5 lapkával az azonosítás és a konfigurálás megvalósítása érdekében. A HatDrive! Top jelenleg 20 euróba kerül, míg a HatDrive! Bottom ára 25,99 euró.

Később hivatalos Rasberry Pi M.2 HAT is érkezhet, méghozzá kétféle, legalábbis a Raspberry Pi 5 bejelentésénél ezt ígérték. Az egyik kivitel egy „L” alakú lap lesz, ami M.2-2230-as és M.2-2242-es SSD kártyákat fogad, míg a második normál HAT formátumban érkezik és nagyobb SSD kártyák elszállásolására is alkalmas lesz. A termékek még nem mutatkoztak be, de remélhetőleg hamarosan megjelenhetnek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére