Shop menü

PCI EXPRESS TÁMOGATÁSSAL ÉS SOKKAL ERŐSEBB HARDVERREL ÉRKEZIK A RASPBERRY PI 5, MINT ELŐDJE

Az egyelőre csak 4 GB-os és 8 GB-os verzióban készülő Raspberry Pi 5 több területen is előrelépést hoz negyedik generációs társához képest.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
PCI Express támogatással és sokkal erősebb hardverrel érkezik a Raspberry Pi 5, mint elődje

A Raspberry Pi Foundation legutóbb nagyjából négy esztendővel ezelőtt mutatta be a Raspberry Pi 4-es modellt, így most már ideje volt annak, hogy az ötödik generációs verzió is megjelenjen az igencsak népszerűnek minősülő mini hobbiszámítógépből. A színfalak mögött el is készült a Raspberry Pi 5, ami várhatóan október folyamán kerül az üzletek polcaira, méghozzá minden eddiginél ütőképesebb hardverrel.

Galéria megnyitása

A formátum természetesen változatlan maradt, ám a nyomtatott áramköri lap felépítésében történt némi módosítás, amelynek eredményeként új lehetőségekkel bővült a Rapsberry Pi tárháza. Az új mini számítógép „lelke” a Broadcom BCM2712-es SoC egysége, ami a 64-bites ARM Cortex A76-os architektúra köré épül. Ez a SoC egység immár nem 28 nm-es csíkszélességgel készül, mint a korábbi BCM 2711, ami a Coretex A72-es architektúra köré épült, hanem 16 nm-es gyártástechnológia adja az alapját és természetesen a TSMC készíti.

A processzor-részleg továbbra is négymagos felépítéssel rendelkezik, viszont most már egészen 2,4 GHz-ig skálázódhat a boost órajel, ami az előző generációs termékeknél tapasztalható 1,8 GHz-es és 1,5 GHz-es értékhez képest óriási előrelépés. Az új SoC egység jóvoltából a Raspberry Pi 5 akár háromszor gyorsabb is lehet a Raspberry Pi 4-hez képest, feladattól függően, ami igen-igen jól hangzik. Átalakították egy kissé a memória-alrendszert is, ami most már LPDDR4X-4266 MHz-es alapokon nyugszik, így 78%-kal nagyobb sebességre képes, mint az előző generációs megoldásnál használt LPDDR4-2400 MHz-es megoldás.

Galéria megnyitása

Változott az iGPU részleg is, ami immár VideoCore VII alapokra támaszkodik, szemben az előző generációval, ami még VideoCore VI-os megoldást használt. Az iGPU órajele a korábbi 500 MHz-ről 800 MHz-re ugrott, és az OpenGL ES 3.1-es, illetve a Vulkan 1.2 API-t egyaránt támogatja, a VP9-es és az AV1-es tartalmak dekódolására viszont nem képes, illetve H.264-es dekódoló motort sem tartalmaz.

Újítás, hogy a BCM2712-es SoC mellé egy úgynevezett déli híd is kapcsolódik, amelynek köszönhetően immár PCI Express 2.0-s támogatás is elérhető, igaz, csak egyetlen sáv erejéig, amit egy külön HAT, azaz bővítőmodul segítségével lehet kiaknázni. A PCI Express 2.0 x1-es sávszélesség csak maximum 500 MB/s-os adatátviteli sebességet biztosít, ami a célközönség számára igazából elegendő lesz. A MIPI CSI és DSI, vagyis a kamerát és kijelzőt támogató interfészek immár 2 x 4 sávot használhatnak, így 1,5 Gbps-os sávszélesség áll rendelkezésre.

Galéria megnyitása

A portok között találunk egy Mini-HDMI videó kimenetet, ami 4K-s felbontás és 60 Hz-es képfrissítési ráta kiszolgálására képes, ehhez pedig HDR támogatás is társul. Van még a sorban két USB 3.0-s és két USB 2.0-s port, valamint egy USB-C csatlakozó is, amelyen keresztül a tápellátás biztosítható. Az apró hobbiszámítógép egy MicroSD memóriakártya-olvasót is kapott, ami immár SDR104 sebességosztályú, azaz 100 MB/s-os adatátviteli sávszélesség elérésére képes a megfelelő adattárolóval karöltve.

A Raspberry Pi mini számítógép természetesen Gigabites Ethernet Porttal is rendelkezik, amihez PoE támogatás is elérhető, plusz a 2,4/5 GHz-es Wi-Fi támogatás és a Bluetooth 5.0 BLE támogatás sem hiányzik a repertoárból. A portok a korábbihoz képest kissé más elrendezésben érkeznek, a tápellátás pedig 15 W helyett immár 25 W-os teljesítménnyel történhet és USB PD támogatás is rendelkezésre áll.

A Raspberry Pi 5 várhatóan októberben kerül forgalomba, méghozzá 4 GB-os és 8 GB-os változatban, amelyek sorrendben 60 és 80 dolláros áron lesznek elérhetőek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére