Egyes madarak fonálféreg DNS-t hordoznak

A felfedezés azért meglepő, mert az élősködők napjainkban már csak emlősöket fertőznek meg, előttünk azonban úgy tűnik, hogy a madarakat lakták.

Egyes madarak fonálféreg DNS-t hordoznak

Időnként – az utóbbi évek kutatásai alapján a korábban hittnél jóval gyakrabban – előfordul, hogy a gének nem generációról generációra öröklődnek, hanem horizontálisan kerülnek át egyik faj tagjaiból egy másikba. A baktériumok például viszonylag gyakran tesznek szert ilyen módon új génekre egymás jóvoltából, így válhatnak villámgyorsan ellenállóvá az új antibiotikumokkal szemben. A többsejtű szervezetekben pedig megesik, hogy egy parazita génjei beépülnek a gazdaszervezet genomjába, évmilliók távlatából is kinyomozhatóvá téve a parazitikus együttéléseket.

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben a horizontálisan átadott gének egy új csoportját fedezte fel, amelyek a fonálférgek és bizonyos madárfajok tagjai között cseréltek gazdát a múltban. Alexander Suh, az Uppsalai Egyetem kutatója, a projekt vezetője öt különböző országból származó kollégáival együttműködve azonosította a kérdéses szakaszokat. A kutatók a madarak genomjában helyet változtatni képes, úgynevezett transzpozonokat kezdték vizsgálni, amelyek gyakran más fajoktól erednek, és úgy találták, hogy ezek a kérdéses madarakon kívül csak a napjainkban az emlősökön élősködő fonálférgek genomjában találhatók meg.

A szakaszok közelebbi vizsgálata arra is fényt derített, hogy azok 17–25 millió évvel ezelőtt két hullámban kerültek át a madarakba a trópusokon, amikor a fonálférgek még a madarakon élősködtek. Mivel ez emlősök genomjában nincs nyoma a kérdéses ugráló géneknek, nagyon úgy tűnik, hogy ebben az időszakban a paraziták az emlősöket még nem fertőzték meg, a madarak körében viszont rendkívül elterjedtek voltak. Ezt abból gondolják a kutatók, hogy a transzpozonok akkoriban egymástól elszigetelten élő madárcsoportok genomjában is felbukkannak.

A dolog érdekessége, hogy számos olyan emberi betegség van, amely más állati fajokról került át az emberre, és tudjuk is hogyan: ilyen a madárinfluenza és az AIDS is. Az ilyen kórok egy jelentős részének ugyanakkor nem ismerjük a pontos eredetét. Ezek közé tartozik két súlyos trópusi betegség, az elefantiázis és az idült fonálféreg fertőzés, amelyeket fonálférgek okoznak és vérszívók terjesztenek. Úgy tűnik tehát, hogy ezek a betegségek azt követően kezdték el sújtani fajunk elődeit, hogy a fonálférgek gazdaszervezetet váltottak, és áttértek az emlősökön való élősködésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward