Egyes lapkák gyártását hamarosan a Samsungra bízhatja az AMD

A lépésben lenne ugyan logika, de mivel pletykáról van szó, érdemes egyelőre gyanakvással fogadni.

Egyes lapkák gyártását hamarosan a Samsungra bízhatja az AMD

Az AMD igen komoly mértékben támaszkodik jelenleg a TSMC gyártókapacitására, ugyanis a vállalat ZEN 3-as processzorai, RDNA 2 alapú videokártyái, EPYC processzorai, illetve az új mobil APU egységek egyaránt a tajvani nagyvállalatnál készülnek, sőt, még a friss játékkonzol-generáció képviselőiben található egyedi SoC egységeket is a TSMC készíti.

A tajvani félvezetőipari bérgyártó az AMD mellett számos egyéb partnert szolgál ki, gyártókapacitása jelenleg is csúcsra van járatva, ám a nem is oly távoli jövőben újabb megrendelők kopogtatnak majd a vállalat ajtaján. A tajvani kormányzat kérésére a TSMC segítő jobbot nyújt az autóipari beszállítóknak, akik a COVID-19 miatt visszaeső autóipari megrendelések miatt visszafogták rendeléseiket a félvezetőipari bérgyártóknál.

Utóbbiak a felszabaduló gyártókapacitást a pandémia miatt nagyobb keresletet mutató termékek előállítására fordították, az autóipari megrendelések azonban megint fellendültek, de ezzel a lendülettel nem tudnak mit kezdeni a félvezetőipari bérgyártók egyik napról a másikra, ugyanis hónapokkal előre le vannak kötve a gyártókapacitások, ezért az újbóli fellendülés kiszolgálásának van egy átfutási ideje, a köztes időszakban ennek eredményeként hiány alakult ki az autóipari lapkák szegmensében.

Galéria megnyitásaA TSMC ennek a hiánynak az enyhítésében segíthet azzal, hogy új gyártókapacitásával elsősorban az autóipari megrendelőket szolgálja ki, meglévő kapacitását azonban a meglévő kliensek szolgálatára fordítja, azaz ebből nem lesz hiány más szegmensekben.

A helyzetet látva úgy tűnhet az aktuális megrendelők számára, hogy a TSMC-nél a fentiek miatt nem igazán állhat csatasorba újabb gyártókapacitás az eddigi partnerek kiszolgálására, legalábbis nagy mennyiségben és a közeli jövőben talán nem sok esély látszik ilyesmire – új üzemek persze most is épülnek, ezt érdemes kiemelni –, így egyesek alternatív lehetőségek után kezdtek nézelődni.Legalábbis a legfrissebb pletykák alapján ez lehet a helyzet az AMD-nél, ugyanis a vállalat illetékesei a közeljövőben kiszervezhetik egyes lapkák gyártását a Samsunghoz, ahol az Nvidia által is használt 8 nm-es csíkszélességet vethetik be.

Ez a csíkszélesség tökéletesen elegendő lehet bizonyos termékek gyártásához, ahol nincs szükség csúcstechnológiára és maximális teljesítményre.

A változás az alacsonyabb átlagos értékesítési árral rendelkező termékcsaládokat érintheti majd, vagyis a kereskedelem fő áramába szánt videokártyákat, az APU egységeket, illetve a Xilinx felvásárlásának lezárását követően akár FPGA-k is készülhetnek a Samsungnál – már amennyiben a pletykának van valóságtartalma, az ugyanis egyelőre nem tisztázott. A dolog azért sem lenne meglepő, mert az AMD és a Samsung között éppen nemrégiben köttetett megállapodás az RDNA 2 architektúrát használó Exynos SoC egységek kapcsán, ami további megállapodások előtt nyithatja meg a kapukat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap