Shop menü

CSALÓDÁST OKOZÓ TULAJDONSÁGOKKAL ÉRKEZHET AZ AD106 ALAPÚ GEFORCE RTX 3050 A

Noha a papírforma nem mutat valami szép képet, a GPU órajelei mindenképpen árnyalhatják majd a végső ábrát, ugyanis azoktól függ, mennyire lesz versenyképes az új mobil videokártya.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Csalódást okozó tulajdonságokkal érkezhet az AD106 alapú GeForce RTX 3050 A

Az Nvidia érkező mobil videokártyájáról, a GeForce RTX 3050 A Laptop GPU nevet viselő modellről, ami szokatlan módon nem Ampere, hanem Ada Love Lace generációs GPU köré épül majd, nemrégiben adtunk hírt. Akkoriban még nem lehetett tudni, hogy az új mobil videokártya pontosan milyen paraméterekkel rendelkezik majd, de a várakozások arról szóltak, teljesítménye nagyjából a normál GeForce RTX 3050 Laptop GPU szintjén helyezkedhet majd el, ám a friss információk alapján erről sajnos szó sincs.

A GeForce RTX 3050 Laptop GPU sorozatban már eddig is kétféle modellel találkozhattunk, egy 4 GB-os és egy 6 GB-os verzióval, amelyek mindketten GA107-es grafikus processzort használhatnak, viszont elég jelentős különbségek vannak köztük, már ami a felépítést illeti. Hamarosan érkezik egy harmadik verzió is, ami színesebbé teszi a kínálatot, viszont ez a kiadás már az abszolút belépőszintet veheti célba, míég az eddigi 4 GB-os modellnél is lassabb lehet, cserébe viszont TDP tartománya is alacsonyabb lesz, ami nagyrészt a 4 nm-es csíkszélességgel készített GPU-nak köszönhető. Az persze egyelőre rejtély, pontosan hogyan alakul a teljesítmény, hiszen a GPU magórajelével és a GPU Boost átlag-órajellel kapcsolatban nem érkezett tájékoztatás, pedig ezek meghatározó jelentőséggel bírnak, már ami a végső teljesítményt illeti.

Az új videokártya várható tulajdonságait az alábbi táblázat tárja elénk:

Az Nvidia GeForce RTX 3050 A Laptop GPU várható tulajdonságai

Paraméter/ModellGeForce RTX 3050 A 4 GB Laptop GPUGeForce RTX 3050 4 GB Laptop GPUGeForce RTX 3050 6 GB Laptop GPU
Architektúra Ada Lovelace Ampere Ampere
GPU típusa AD106 GA107 GA107
GPU kiterjedése 188 négyzetmilliméter 200 négyzetmilliméter 200 négyzetmilliméter
Aktív CUDA magok száma 1792 2048 2560
Memória-adatsín 64-bit 128-bit 96-bit
Memória kapacitása és típusa 4 GB GDDR6 4 GB GDDR6 6 GB GDDR6
TDP keret és TDP tartomány 45 W (35 W - 50 W) 60 W (35 W - 80 W) 60 W (35 W - 80 W)

A fentiek alapján az AD106-os grafikus processzor ennél a mobil videokártyánál eléggé komoly mértékben vissza lesz fogva, hiszen a teljes SM tömb mennyiség 61%-a inaktív marad, valamint a rendelkezésre álló memória-adatsín kétharmadát is letiltották. A jelek szerint ennél a modellnél azok az AD106-os grafikus processzorok rúghatnak labdába, amelyek legalább 14 használható SM tömbbel és legalább két használható memóriavezérlővel rendelkeznek.

Az új mobil videokártya piacra dobásának célja, hogy azok az AD106-os grafikus processzorok, amelyek egyik eddigi videokártya fedélzetén sem kaphatnak helyet, mert az elvárhatónál kevesebb hibátlan erőforrással rendelkeznek, ne menjenek kárba, kerüljenek inkább forgalomba egy belépőszintű mobil videokártya fedélzetén, és termeljenek profitot a gyártó számára.

Az Ada Lovelace architektúra jelentette energiahatékonyság-növekedés hatására a GeForce RTX 3050 A Laptop GPU elméletileg új lehetőséget ad a noteszgép-gyártóknak, hogy vékony és könnyű termékeit akár dGPU-val is felszereljék. Az Ada Lovelace alapú mobil videokártya esetében a GPU kiterjedése mindössze 188 négyzetmilliméter lesz, ami a korábban alkalmazott GA107-es verzió 200 négyzetmilliméteres kiterjedéséhez képest mindenképpen jó hír, hiszen így kevesebb helyet foglal az adott termék. Persze, eddig is lehetőség volt a vékony és könnyű noteszgépeket GeForce RTX 3050 Laptop GPU típusú mobil videokártyával történő felvértezésére, a friss modell TDP-je azonban 60 W-ról 45 W-ra csökkent, valamint a TDP tartomány is szerényebb lett, hiszen a korábbi 35 W és 80 W közöttiről a 35 W és 50 W közöttire mérséklődött, amit a vékony és könnyű dizájnokkal könnyebb kiszolgálni, mint az eredeti modellt.

A PCI Express 4.0 x8-os csatolófelület közös tulajdonság maradt, az viszont egyelőre rejtély, hogy a teljesítmény pontosan hogyan alakul, de az első független tesztek erre is rámutathatnak a nem is oly távoli jövőben. Az AD106-os grafikus processzor egyébként a 8 GB-os GeForce RTX 4060 Ti, illetve a 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti fedélzetén egyaránt jelen van, csak úgy, ahogy a GeForce RTX 4070 Laptop GPU fedélzetén is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére