Shop menü

AMPERE GA107-ES HELYETT ADA LOVELACE AD106-OS GPU-T KAPHAT AZ ÉRKEZŐ GEFORCE RTX 3050 A

Az új videokártya várhatóan a megszokott teljesítményszintet hozza majd, energiahatékonyság terén viszont előrelépést kínálhat, ami jótékonyan hathat a vele felszerelt noteszgépek akkumulátoros üzemidejére.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Ampere GA107-es helyett Ada Lovelace AD106-os GPU-t kaphat az érkező GeForce RTX 3050 A

Az Nvidia kínálatában hamarosan megjelenhet egy szokatlan mobil videokártya, ami a GeForce RTX 3050 A Laptop GPU nevet viseli, alapját viszont nem a szokásos Ampere alapú GA107-es grafikus processzor adja majd, hanem az egy generációval frissebb AD106, ami az Ada Lovelace architektúrában rejlő lehetőségeket kamatoztathatja. Az új videokártya már megjelent a legutóbbi Nvidia driver fedélzetén, valamint a PCI ID adatbázis is listázza, ami arra utal, rövidesen egyes noteszgépek is megkaphatják.

Az mindenképpen érdekesség, hogy nem az AD107-es, hanem az AD106-os grafikus processzort kapta meg az újdonság. Az eredeti GA107-es grafikus processzor mindössze 8,7 milliárd tranzisztorból épül fel és 2560 CUDA magot tartalma, míg az AD107 esetében már 18,9 milliárd tranzisztor és 3072 CUDA mag áll rendelkezésre. Ehhez képest az AD106-os grafikus processzor, amit végül a GeForce RTX 3050 A Laptop GPU megkaphat, 22,9 milliárd tranzisztorból áll és 4608 CUDA maggal rendelkezik. Az AD106 alapjában véve az asztali 8 GB-os és 16 GB-os GeForce RTX 4060 Ti , illetve a mobil GeForce RTX 4070 Laptop GPU alapját adja, és rövidesen a GeForce RTX 3050 A Laptop GPU formájában is elérhető lesz.

Galéria megnyitása

Hogy miért esett a választás erre a GPU-ra? Alighanem azért, mert azokat a példányokat, amelyek egyik jelenleg kapható videokártyában sem használhatóak fel, hiszen nem rendelkeznek elegendő hibátlan komponenssel, valamilyen termék formájában fel kell használni annak érdekében, hogy bevétel származzon belőlük. Ez a termék lesz a GeForce RTX 3050 A Laptop GPU, ami várhatóan továbbra is ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik majd, mint a jelenleg is kapható változat.

Az újabb architektúra alkalmazásának köszönhetően elvileg eléghetővé válhatna a magasabb teljesítményű Optical Flow Accelerator, amiből a DLSS 3 profitálhatnak, ám erre sajnos nincs sok esély, ha a realitás talaján maradunk. Az új GPU viszont fejlettebb gyártástechnológiával készül, mint a GA107, hiszen míg utóbbi a Samsung 8N, addig előbbi a TSMC 4N csíkszélességére támaszkodik, ez pedig jelenthet némi előnyt energiahatékonyság terén, vagyis az új modellel felszerelt noteszgépek akkumulátoros üzemideje jobb lehet.

Noha az új videokártya pontos technikai paraméterei egyelőre nem ismertek, erősen valószínű, hogy a már megszokott specifikáció köszön majd vissza, valamint az is erősen valószínű, hogy a két modell között nem lesz lényeges teljesítménykülönbség. Az persze mindenképpen üdvözlendő, hogy a különleges GPU-val szerelt verziót jól láthatóan megkülönbözteti majd az Nvidia a normál modelltől, hiszen bekerül a típusjelzésbe egy „A” betű.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a GeForce RTX 3050 A Laptop GPU pontosan mikor jelenhet meg, de remélhetőleg erre is rövidesen fény derül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére