Az Edge mellett a Windows 10 egy része is átáll Chromiumra

A Chromium szerepet kap a webes UWP alkalmazásoknál, valamint a Progressive Web App platformnál is, az átállás pedig fokozatos lesz.

Az Edge mellett a Windows 10 egy része is átáll Chromiumra

Chromium alapú Microsoft Edge webböngésző: újabb részletekre derült fény

Eleinte meglehetősen furcsának tűnt az a pletyka, amely szerint a Microsoft az aktuális Edge-ről egy Chromium alapú webböngészőre váltana, de aztán kiderült, hogy tényleg így van, hiszen a Microsoft is elismerte, hogy valóban a Chromium felé kacsintgatnak, de az Edge név és a megszokott felhasználói kezelőfelület marad – legalábbis nagyrészt. A hivatalos bejelentés persze eléggé szűkszavúra sikeredett – úgy tűnt, mint ha kényszer szülte volna, vagyis valamit mondaniuk kellett, ha már a fél internet ezen csámcsog és a média is bombázza a sajtókapcsolatokért felelős divíziót a részletekért.

Azóta a Reddit jóvoltából nagyon sok új információ látott napvilágot, ugyanis a Microsoft egyik illetékese, Kyle Alden vette a fáradtságot és válaszolt a felmerülő kérdések egy részére. A válaszokból kiderült, hogy a Chromium alapú Edge támogatni fogja a Google Chrome bővítményeit, ami azért jó hír, mert ezekből a bővítményekből annyi van, hogy Dunát lehetne rekeszteni belőlük. Ezzel szemben az Edge aktuális kiadása még mindig nem kapott bővítménykezelőt, pedig régóta ígérik – majd a Chromium alapú változatnál ez a hiányosság is pótlásra kerül.

Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy az Edge mellett a Windows 10 egyes részei is átköltöznek Chromiumra, igaz, az átállás fokozatosan történik majd, vagyis egy ideig a Chromium és az EdgeHTML/Chakra motor is elérhető lesz, hogy a fejlesztők saját ritmusuknak megfelelően, zökkenőmentesen végezhessék el az átállást.

Hogy melyek ezek a Windows 10 részek? A meglévő webes UWP alkalmazások, illetve a PWA motorra támaszkodó áruházi alkalmazások – utóbbiak a Progressive Web Apps kezdeményezés köré épülnek, ami az egyes webes alkalmazásokat az asztalra költözteti, tehát azok úgy viselkednek majd, mint asztali társaik, ahogy arról már írtunk a Chrome 70 érkezésekor. A későbbiekben egy új, választható WebView opció is érkezik, amit az új alkalmazások opcionálisan választhatnak, így a friss renderelő motort használhatják. Fontos extra még az is, hogy a PWA alkalmazásokat közvetlenül a webböngészőből lehet majd telepíteni, csak úgy, mint most a Chrome esetében. A PWA kezeléssel kapcsolatban egyéb részleteket egyelőre nem árulnak el a fejlesztők, ugyanis ezekről még korai lenne beszélni.

A Chromium alapú Edge várhatóan nem csak Windows 7-re, Windows 8.1-re, Windows 10-re és macOS-re érkezik, hanem Xbox One-ra is – a tervek szerint lényegében minden Microsoft eszköz megkapja majd. A fejlesztés jelenleg még korai fázisban tart, így egyéb részletekről egyelőre nem lebbentették fel a fátylat. A tesztelés a korábbi pletyka alapján jövőre indul meg, így az elkövetkező hónapok folyamán egészen biztos, hogy számos friss információ lát napvilágot az új webböngészővel kapcsolatban.

A Mozilla vezetője aggódik a Firefox és az internet jövője miatt

A Microsoft lépését látva a Mozilla elnök-vezérigazgatója egy borús posztot írt, ugyanis szerinte a Chromium alapú webböngészők körének bővülése negatívan hat a piaci versenyre. Szerinte azzal, hogy a Microsoft Chromium alapokra költözteti az Edge webböngészőt, a Google még nagyobb kontrollt kap az online élet felett, ami több frontot nézve is kockázatos lehet – ugyanakkor üzleti szempontból szerinte is érthető a döntés.

Galéria megnyitása A Mozilla vezetője, Chris Beard (Fotó: Engadget) Chris Beard szerint a Firefox a Chromium alapú Edge érkezésével nehezebben boldogulhat majd a webböngészők piacán, és akár a történelem is megismétlődhet. A 2000-es évek elején, a Firefox érkezése előtt még a Microsoft uralta a webböngészők piacát az Internet Explorerrel, azóta viszont alaposan átalakult a piac – most viszont a Google és a Chromium miatt alakulhat ki monopólium. Az elnök-vezérigazgató attól tart, hogy ha a Chromium alapú webböngészők még nagyobb piaci részesedést szereznek, akkor eljöhet az az idő, hogy a fejlesztők már csak ezekre a webböngészőkre figyelnek oda, az alternatív szoftverekhez nem optimalizálják a különböző szolgáltatásokat és weboldalakat.

Ez a kisebb részesedéssel rendelkező webböngészők számára a véget is jelentheti. A vezető azzal érvel saját termékük mellett, hogy a Firefox több választási lehetőséget ad, biztonságosabb és versenyképesebb is – plusz a felhasználói adatok védelmére is jobban odafigyel.

Éppen ezért a Chrome felhasználókat arra biztatja, tegyenek egy próbát a Mozilla webböngészőjével, hiszen az nagyon sokat javult az elmúlt 18 hónapban. Szerinte a felhasználói választással formálható az internet, azaz elérhető, hogy a fejlesztők és a vállalatok lássanak alternatívát a Chrome-on kívül is. Ez összességében sok olyan problémát megoldhatna, amelyek az online életet sújtják, de persze messze nem mindet: a webböngészők csak az egyenlet egy részét képviselik.

A választás mindig az internetezőké

Érdekes lesz látni, mit okoz a Chromium alapú Edge érkezése a webböngészők piacán. Idővel kiderül, tényleg megismétli-e magát a történelem, de ezúttal a Chromiummal. Érdemes ugyanakkor azon is elgondolkodni, hogy néha-néha izgalmas lehet kipróbálni egy másik webböngészőt is, hátha jobban idomul online szokásainkhoz, mint az, amit évek óta használunk.

Néhány tipp a teljesség igénye nélkül, véletlenszerű sorrendben, Chromium alapú megoldásokkal is:

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap