Az alsókategória peremét is bevenné az 5G-vel a MediaTek

Öregebb gyártási eljáráshoz nyúlva csökkentheti tovább az 5G-s lapkák árát a chipdizájner.

Az alsókategória peremét is bevenné az 5G-vel a MediaTek

A MediaTek számára az 5G bevezetése hatalmas sikert hozott, mivel a vállalat remek fejlesztésekkel tudott előrukkolni, és igencsak gyorsan elkezdett olyan lapkákat is gyártani, amik a költséghatékonyabb mobilok számára is elérhetővé tették az 5G-t. Most pedig arról szóló pletyka jelent meg, hogy a cég még olcsóbban gyártható Dimensity rendszerchipben gondolkodik.

A Dimensity lapkáknak az a legfontosabb jellemzője a MediaTek berkeiben, hogy ezek rendelkeznek integrált 5G hálózati modemmel. És az összes eddig forgalomba került ilyen egységet a vállalat 7 nanométeres csíkszélességen gyártatta a partnerével, a TSMC-vel. Ez viszont az idei évben megváltozik. A MediaTek már bemutatta a Dimensity 1200 és 1100 egységeket, amik 6 nm-en fognak készülni, és lesz olyan megoldás is, ami viszont hátralép ezen a téren.

Galéria megnyitása

A DigiTimes arról számolt be a napokban, hogy ágazati források szerint a MediaTek készül bevetni egy olyan egységet, ami 10 vagy 12 nanométeres csíkszélességen fog készülni. A Dimensity 700/800 termékcsaládon belül jöhet öregebb gyártási eljárást használó rendszerchipje a vállalatnak, és erre kell számítani a később érkező Dimensity 600 esetében is. De mégis mi magyarázhatja ezt? Nos, minden bizonnyal az a célja a MediaTeknek, hogy a végtermék az eddigieknél is olcsóbb legyen.

A Dimensity 720 és a Dimensity 800U felhasználásával már egészen költéshatékony okostelefonok láttak napvilágot, de abban biztosak vagyunk, hogy ezeken aligha keresett sokat a vállalat. Mivel a relatíve drága 7 nm-en született meg még a Dimensity 720 is, annak valószínűleg nem volt túl alacsony a költsége. Viszont egy 10/12 nm-en előállított egység már valószínűleg lényegesen olcsóbb lehet.

Tavaly már voltak olyan mobilok, amik Kínában 1000 jüanból, vagyis átszámítva kb. 45 ezer forintból kínáltak 5G támogatást, és biztosak vagyunk abban, hogy ez a folyamat idén sem áll majd lesz. Lesz olyan gyártó, aki megpróbál az eddigieknél is olcsóbb 5G-s készülékkel előrukkolni, elérve lényegében a középkategória alsó határát.

Galéria megnyitása

Mivel Dimensity 720 nemcsak az 5G miatt volt egy jó lapka, hanem még a teljesítménye is abszolút versenyképes szintet képviselt, így nem kell attól tartani, hogy amennyiben még egy lépéssel lentebb megy a vállalat, túlzottan gyenge lesz az eredmény. Ha farag valamennyit a felépítésen a gyártó, akkor pedig kellően energiahatékony is lesz az architektúra ahhoz, hogy az öregebb gyártási eljárás mellett is elfogadható szinten maradjon a hatékonysága.

A MediaTek jelenleg is több olyan lapkát kínál a partnerei számára – 5G nélkül –, amik egészen olcsón érhetők el, és a TSMC-nél készülnek 12 nm-es FinFET eljárással. Már az alsókategóriás készülékek körében is nyolcmagos felépítést kínál a vállalat például a Helio G35 és a Helio G25 révén. A vállalatnak pedig az mindig az erősségei közé tartozott, hogy miként faragjon költséghatékony egységeket.

A DigiTimes információ szerint a Dimensity 700 szériás, 10/12 nm-en készülő rendszerchip valamikor április és június között jöhet majd, a Dimensity 600 viszont az év második felére csúszhat. De a MediaTek több különböző középkategóriás 5G-s lapkán is dolgozik, így a Dimensity 800 sorozat is biztosan tovább fog bővülni, és állítóleg erre az MWC 2021-ig sor kerülhet, ami idén június 28. és július 1. között kerül megrendezésre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap