168 Hz támogatással jöttek új felsőkategóriás MediaTek Dimensity chipek

A Dimensity 1200 és a Dimensity 1100 is nagyon komoly potenciált hordoz magában, és a jelek szerint sok készülékben lesznek jelen.

168 Hz támogatással jöttek új felsőkategóriás MediaTek Dimensity chipek

A MediaTek nem tétlenkedik, és addig próbálja ütni a vasat, amíg meleg. A vállalat bejelentette a Dimensity 1200 rendszerchipet, amire a Qualcomm megelőző csapást mért a Snapdragon 870 5G mobilplatformmal. És a cég előhúzott a kalapból Dimensity 1100 néven egy szerényebb egységet is.

Galéria megnyitása

A vállalat egészen hasonló felépítéssel hozta létre a szóban forgó két lapkáját, főleg a processzornál lehet találni hardveres fronton különbséget. Az újdonságok egyaránt Cortex-A78 és Cortex-A55 magokat használnak, csak eltérő leosztásban. A Dimensity 1100 esetében négy Cortex-A78 üzemel 2,6 GHz-es órajelen ugyanennyi 2 GHz-es Cortex-A55 mellett, a Dimensity 1200 fedélzetén viszont van egy 3 GHz-es Cortex-A78, és a maradék három Cortex-A78 változatlanul 2,6 GHz-en dolgozik, és a Cortex-A55 kvartett is 2 GHz-es.

A MediaTek Dimensity 22%-os tempóelőnyben lesz a Dimensity 1000+-szal szemben, miközben 25%-kal hatékonyabb is annál.

A tervezők mindkét rendszerchipben ugyanolyan grafikus feldolgozó egységet vettek használatba. Arra nem derült fény, hogy az órajelet tekintve mire kell számítani, tehát az nem biztos, hogy azonos lesz a lapkák grafikus teljesítménye. A Mali-G77 ARM egységeket használja a MediaTek MP9-es kiszerelésben. A Dimensity 1200 esetében 13%-kal nagyobb tempóra lehet számítani a Dimensity 1000+ ellenében. Számos nagy játékfejlesztővel felvette a kapcsolatot a vállalat, hogy magas szinten optimalizált játékélményt tudjon majd nyújtani a felhasználók számára, és adott a HyperEngine 3.0 szupport is.

Galéria megnyitása

A MediaTek alkalmaz dedikált gyorsítót a gépi tanulással kapcsolatos feladatok végrehajtása során. A felsőkategóriás Dimensity lapkák a hatmagos MediaTek APU 3.0 egységet alkalmazzák. A chipdizájner elmondása szerint 12,5%-kal lesz nagyobb számítási kapacitása a Dimensity 1200-nak az elődjénél. Ebből az következik, hogy nagyjából 5 TOPS kipréselésére lesz képes a lapka, ami nem kiemelkedő már mai viszonylatban, de rendkívül sok feladatnál bizonyulhat bőven elegendőnek.

A memóriavezérlője a rendszerchipeknek kétsávos, LPDDR4x modulok használatára biztosít lehetőséget, és akár 16 GB-nyi RAM alkalmazását is támogatja. A tárhely szempontjából pedig kizárólag UFS 3.1 technológiás egységeknek a felhasználására van mód, szóval ilyen téren sem lehet majd probléma a teljesítménnyel.

Az újdonságok 1440p-s felbontású megjelenítő bevetését teszik lehetővé, és ilyen esetben 90 Hz-es képfrissítési frekvenciával lehet majd számolni. Amennyiben ez nem elegendő a partnernek, akkor lehetősége van akár a 168 Hz-es is elérni, ha megelégszik Full HD+ minőséggel, és a Dimensity 1200-at használja, a Dimensity 1100 esetében ugyanis „mindössze” 144 Hz jelenti a maximumot.

Galéria megnyitása

A MediaTek Dimensity 1200 képes lesz kezelni akár 200 megapixeles kamerát is, szóval a tajvani alakulat is arra számít, hogy érkezik majd a Samsung minden eddiginél nagyobb felbontású képérzékelője – egy 2+3 magos ISP gondoskodik a megfelelő számítási kapacitásról. A Dimensity 1100 esetében be kell érni „csupán” 108 MPixel támogatásával. A cég elmondta, hogy a fotózás gördülékenyebb lesz, az esti képek például 20 százalékkal gyorsabban fognak elkészülni, és sok esetben lesz bevetve gépi tanulás, mesterséges intelligencia.

Videózáskor 4K Ultra HD minőség jelenti majd a plafont, és 40%-kal nagyobb dinamikát (HDR) ígér a MediaTek ezúttal, mint a korábbi zászlóshajójánál. A felvételeket kifinomult algoritmussal dolgozó EIS próbálja majd simává varázsolni, függetlenül attól, hogy van vagy nincs OIS. Még a videózásnál kiemelendő, hogy a VP9 és a H.265 kezelése mellett itt már az AV-1 hardveres gyorsítása is támogatott – a lejátszások alkalmával –, szóval nem érheti meglepetés a mozgóképek lejátszása során az új Dimensity párost.

Galéria megnyitása

A MediaTektől megszokott módon integrált 5G modemes platformokról beszélhetünk, és ennek köszönhetően nagyon jó hatékonysággal rendelkeznek majd akkor is a lapkák, ha a mobilnak naphosszat kell lógnia egy új generációs hálózaton. Csak a Sub-6 frekvenciatartomány támogatása van meg a lapkákban, ezt viszont tudják Dual-SIM felállásban, és még úgy is, ha mindkét SIM 5G SA módban üzemel, szóval nincs olyan szcenárió, amikor nem tud helytállni. A letöltési sebesség 4,7 Gbps-os lehet a Sub-6 5G kapcsolatoknál (felfelé pedig 2,5 Gbps-os sávszélességet nyújthat).

A kapcsolati lehetőségeket tekintve el kell még azt mondani, hogy van Wi-Fi 6 szabvány támogatás, ezen felül pedig biztosított a Bluetooth 5.2 modul is, melyhez társul LC3 a magasabb minőség és alacsonyabb késleltetés elérése érdekében. Plusz van FM rádió előkészítés, az A-GPS vevő pedig lényegében a legtöbb helymeghatározási rendszert támogatja akár kétfrekvenciás felállásban is.

A TSMC 6 nanométeres gyártási eljárását lovagolja meg a MediaTek, ami egy remek döntés, ha a költséghatékonyság fontos. Ehhez nem kell átszabni a lapkát a 7 nm-re tervezett állapotából, így alacsonyabb a tervezésre költött összeg, miközben 18%-kal kisebb méret érhető el, mintha 7 nm-en lenne a rendszerchip, így kisebb lehet az előállítási költsége.

Galéria megnyitása

A MediaTek Dimensity 1200 és Dimensity 1100 rendszerchipek már az első negyedévben bevetésre fognak kerülni, de nagyobb lendületet a terjedésük a második negyedévben vehet majd. A vállalat nagy sikerre számít, és olyan vállalatok jelentkeztek már be ennek a használatára, mint a Xiaomi, a Vivo, az Oppo és a Realme. És valószínűleg a Realme lesz az első, aki használatbe veszi a Dimensity 1200-at.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap