Shop menü

ÁPRILIS VÉGÉN, ILLETVE MÁJUS ELEJÉN JELENHETNEK MEG AZ AMD PHOENIX APU EGYSÉGEI

A mobil APU sorozat rajtját nemrégiben elhalasztották, az ok a platform készültségi szintje volt, igaz, azt nem fejtették ki, pontosan miről is van szó a háttérben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Április végén, illetve május elején jelenhetnek meg az AMD Phoenix APU egységei

Az AMD idén januárban mutatta be legújabb termékeit, ezek között egyebek mellett a RYZEN 7040-es sorozatú Phoenix APU egységek is jelen voltak, amelyeknek az eredeti tervek alapján már forgalomban kéne lenniük, ám az elmúlt hetek folyamán borult a korábbi menetrend. Az AMD bejelentése szerint a platform készültségével kapcsolatos okok miatt szükségessé vált a Phoenix APU egységek rajtjának elhalasztása, ám azt akkoriban nem árulták el, nagyjából mekkora csúszásról lehet szó.

Galéria megnyitása

Noha a gyártó és partnerei azóta sem fejtették ki, mi miatt kellett elhalasztani a Phoenix APU egységekkel szerelt noteszgépek rajtját, az erősen valószínű, hogy szoftveresen kezelhető problémát találtak, legyen szó a driverről, vagy éppen az egyes noteszgépekhez leszállított UEFI Firmware-ekről, ez megmagyarázná a csúszást. A bejelentés óta sok víz lefolyt a Dunán, szépen meg is emelkedett a vízszint a napokban, és ezzel egy időben egy friss értesülés is napvilágot látott, ami alapján úgy tűnik, a Phoenix APU sorozat első képviselői már április végén, illetve május elején tiszteletüket tehetik a piacon.

Galéria megnyitása

Az iparági pletykákra támaszkodó értesülések alapján jelenleg úgy néz ki, hogy a 35-45 W-os TDP kerettel rendelkező Phoenix HS sorozat egyik tagja, a RYZEN 7 7840HS már április 30-án elérhetővé válhat, ami azért fura dátum, mert éppen vasárnapra esik. A RYZEN 7 7840U, ami viszont már 15-28 W-os TDP kerettel rendelkezik, éppen a Munka ünnepén, vagyis május elsején jelenhet meg. Igazából nagyon nagy az esélye annak is, hogy a teljes Phoenix APU sorozat megjelenésére sor kerülhet a május elsejei héten, azaz nemcsak a fentebb említett modellek jelenhetnek meg az üzletek polcain a legújabb noteszgépek fedélzetén. Ennek megfelelően a H sorozatban a RYZEN 9 7940H, a RYZEN 7 7840H, illetve a RYZEN 5 7640H jelenhet meg, míg a HS családot a RYZEN 9 7940HS, a RYZEN 7 7840HS, illetve a RYZEN 5 7640HS erősítheti. Velük együtt a RZYEN 7 7840U, a RYZEN 5 7640U, valamint a RYZEN 5 7540U is elérhetővé válhat.

A Phoenix APU sorozat tagjai ZEN 4 alapú processzormagokkal rendelkeznek, ezekből maximum 8 áll rendelkezésre, természetesen SMT támogatással karöltve, ami összesen 16 szál meglétét jelenti egyes modelleknél. Ezzel egy időben az iGPU is a lehető legmodernebb architektúrát alkalmazhatja, azaz RDNA 3 alapú megoldásokról van szó, amelyeknél a maximális felszereltségű Radeon 780M iGPU 12 CU tömbbel rendelkezik. A csúszás egyébként nemcsak azért probléma, mert a piac már nagyon-nagyon kíváncsi az újdonságokra, hanem azért is, mert időközben az Intel új generációs mobil processzorai is megjelentek, ezek ráadásul jó ideje kaphatóak is kereskedelmi forgalomban, vagyis ezen a téren most versenyhátrányba került az AMD. Hogy az újdonságok mennyire lesznek ütőképesek? A minél kiélezettebb piaci árverseny érdekében reméljük, nagyon.

A Phoenix APU sorozat kilenc tagjára remélhetőleg most már csak alig két hetet kell várni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére