Shop menü

EGY PICIT KÉSNI FOGNAK AZ AMD VÁRVA VÁRT PHOENIX 7040 HS SOROZATÚ MOBIL APU EGYSÉGEI

A rajtot a "platform készültségi fokához igazítják", ami arra utalhat, találtak még némi munkát, amit mindenképpen el kell végezni az új noteszgépek piacra dobása előtt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Egy picit késni fognak az AMD várva várt Phoenix 7040 HS sorozatú mobil APU egységei

Az AMD különleges mobil APU egységeit, a Phoenix sorozat tagjait igencsak várja a piac, hiszen a friss fejlesztés az AMD háza táján elérhető legjobb architektúrákat alkalmazza mind processzormagok, mind pedig integrált grafikus vezérlő terén. Ezek az APU egységek eredetileg a CES 2023 idején mutatkoztak be, és akkoriban még azt ígérte a vállalat, hogy megjelenésükre már 2023 márciusának végén számíthatunk, vagyis ekkor kerülhetnek a boltok polcaira a velük felszerelt nagyteljesítményű noteszgépek. Az ultravékony termékek piacát is célba veszi majd az AMD ezzel a fejlesztéssel a későbbiekben, viszont egyelőre csak a RYZEN 7040HS sorozat mutatkozott be, a RYZEN 7040U széria, amelynek tagjai a kifejezetten vékony noteszgépeket is kiszolgálhatják, később jelenhetnek meg.

A napokban változásról adott tájékoztatást az AMD, ennek értelmében a március végére tervezett rajtot némileg elcsúsztatták, így az első Phoenix APU alapú notebookok megjelenésére majd csak valamikor április folyamán számíthatunk. Ennél konkrétabb ütemtervről egyelőre nem esett szó, ám így is csak egy hónap körüli csúszásról van szó, ami azért a „kibírható” kategóriába tartozik.

Galéria megnyitása

A csúsztatásra az AMD hivatalos tájékoztatása szerint azért került sor, mert szeretnék garantálni, hogy az újdonságok a lehető legjobb felhasználói élményt kínálják, éppen ezért a platform készültségi szintjéhez igazodva áprilisban kerülhetnek forgalomba az első RYZEN 7040HS sorozatú mobil APU egységekkel szerelt noteszgépek. Azt nem részletezték, pontosan mi miatt vált szükségessé ez a néhány hetes csúsztatás, ám nincs kizárva, hogy BIOS vagy driverek szintjén mutatkoztak extra feladatok. Remélhetőleg a pontos okra is fény derülhet majd az elkövetkező hetek vagy hónapok folyamán.

Maga a Phoenix APU azért is érdekes, mert egy igen ütőképes kis mobil APU egység, ami a TSMC 4 nm-es csíkszélességével készül, monolitikus kiépítésben, azaz minden fontos komponens egy lapkán foglal helyet, nem chipletes elrendezésben. A processzor-részleg maximum 8 darab ZEN 4-es processzormaggal rendelkezhet, itt a maximális boost órajel 5 GHz-től egészen 5,2 GHz-ig terjed, modelltől függően.

Galéria megnyitása

A chip tartalmaz még egy RDNA 3 alapú iGPU-t is, ami maximum 3 GHz-es boost órajelen üzemelhet, valamint most először egy AI társprocesszor is a kínálat részét képezi, amit csak egyszerűen RYZEN AI névre kereszteltek. A fedélzeti PCIe vezérlő ebben az esetben is 4.0-s szabvány köré épül, nincs 5.0-s támogatás, mint a RYZEN 7000-es sorozatú asztali processzoroknál, ám cserébe legalább most nincs hiány sávokból sem, nem úgy, mint az előző generációk egyes tagjainál.

Az új APU egységek tehát valamikor áprilisban kerülnek forgalomba az új noteszgépek részeként, így már az első független tesztekre sem kell sokat várni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére