Alacsony kihozatali arány az IMFT-nél QLC fronton – borulnak az előrejelzések?

Az IMFT-hez közeli források szerint a 64-rétegű 3D QLC NAND Flash lapkák kihozatali aránya eléggé gyenge, 50% alatti, vagyis egyelőre a 64-rétegű QLC NAND Flash chipek gyártása drágább, mint a 64-rétegű 3D TLC NAND Flash chipeké.

Alacsony kihozatali arány az IMFT-nél QLC fronton – borulnak az előrejelzések?

Az Intel és a Micron által közösen üzemeltetett IMFlash Technologies üzemében sokféle NAND Flash memórialapka készül: itt gyártják a 3D Xpoint memóriachipeket, illetve azokat a lapkákat is, amelyek a Micron és az Intel termékei mellett egyéb szereplők kínálatában is helyet kapnak. Az IMFT éppen a QLC NAND Flash lapkák gyártásával és piaci bevezetésükkel foglalkozik, ami a korábbi hírek szerint kifejezetten pozitív hatást gyakorolhat a NAND Flash piac árainak alakulására. A QLC NAND Flash lapkák 33%-kal nagyobb adatsűrűséggel rendelkeznek, mint TLC alapú társaik, valamint előállítási költségeik is alacsonyabbak, hiszen egy szilícium ostyából több tárhely készíthető.

Galéria megnyitásaIgen ám, de a kihozatali arány a jelek szerint még messze elmarad a várttól, legalábbis a Tweaktown információi erre utalnak. A dolgok jelenlegi állása szerint a 3D QLC NAND Flash lapkák kihozatali aránya 50% alatt marad, ami meglepően alacsony és költséghatékony gyártást is ellehetetleníti. Ezek alapján a 3D QLC NAND Flash lapkák egy GB-ra jutó gyártási költsége magasabb, mint az aktuális 3D TLC NAND Flash generációé, ami mindenképpen probléma.

Az alacsony kihozatali arány első áldozata az Intel SSD 660p sorozata, amely néhány hete mutatkozott be. Ebben a családban már 200 dollár alatt is találunk 1 TB-os adattároló kapacitású SSD-t. Az IMFT-hez közel álló források szerint jelenleg a 64-rétegű 3D QLC NAND Flash lapkák esetében 48% körüli kihozatali arány mutatkozik, vagyis egy szilícium ostyán található lapkák közül csak kevesebb, mint 50% megbízható annyira, hogy SSD fedélzetén is helyet kaphasson. Ehhez képest a 64-rétegű 3D TLC NAND Flash lapkák esetében ez az arány 90% körül helyezkedik el. A 64-rétegű lapkák esetében komoly javulást nem is várhatunk, így a szakemberek most azon dolgoznak, hogy a 96-réteggel rendelkező 3D QLC NAND Flash lapkák esetében jobb kihozatali arány érvényesülhessen.

Vagyis az aktuális QLC NAND Flash generáció a csapnivaló kihozatali arány miatt még nem igazán tudja beváltani az új technológiához fűzött reményeket, de a fejlesztések hatására idővel egészen biztosan javul a versenyképessége.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward