Shop menü

A WINDOWS 11 ON ARM COPILOT+ AI FUNKCIÓI A JELEK SZERINT NPU NÉLKÜLI ARM64 SOC-ON IS MŰKÖDNEK

A Recall elindult egy régebbi ARM64-es SoC egységen, am nem tartalmaz NPU-t, és a fejlesztő szerint az x86-64 architektúra köré épülő processzorok mellett is működhet majd. Ehhez persze megfelelő ML modell is szükséges, ami jelenleg nincs.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A Windows 11 on ARM Copilot+ AI funkciói a jelek szerint NPU nélküli ARM64 SoC-on is működnek

A Microsoft az elmúlt hét folyamán jelentette be a Copilot+ PC kategóriát, amelybe egyelőre csak a Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységgel szerelt konfigurációk illeszkednek, hiszen csak azok kínálnak legalább 45 TOPs-os teljesítményű NPU-t, az AMD és az Intel aktuális processzorai ennél kisebb teljesítményre képesek.

A Windows 11 köré épülő Copilot+ PC kategória egyik legérdekesebb funkciója a Recall, ami pillanatképeket készít az adott rendszeren történő eseményekről, hogy aztán később ezek között megtaláljuk a szükséges tartalmakat később is. A funkció az NPU-ra épül és segít a hatékony keresésben. Eddig úgy tűnt, hogy csak és kizárólag olyan ARM64-es SoC egységgel használható, ami tartalmaz NPU-t, ám egy fejlesztő az „X” virtuális hasábjain keresztül arról számolt be, hogy NPU nélküli ARM64-es SoC egység mellett is sikerült munkára fogni.

A Recall a fejlesztő elmondása szerint a lenti videón lassabban futott, mint ahogy normál esetben működne, ennek oka pedig az, hogy a SoC egységet a kijelző tartalmát rögzítő szoftver is terhelte. A Recall lényegében automatizált módon készít képernyőfotókat az éppen zajló történésekről, majd a rajtuk lévő tartalmakat az optikai karakterfelismerés révén kereshetővé teszi, így sikerülhet megtalálni bármit, ami az adott rendszer kijelzőjén megjelent. A funkció persze rengeteg aggályt vet fel, hiszen a pillanatképek a kényes adatokat, például a jelszavakat, a banki adatokat, a személyes adatokat, illetve minden mást is tartalmaznak, ami megjelenik a kijelzőn, hiszen ezeket a funkció nem kategorizálja, nem elemzi, így nem is homályosítja el őket. Emiatt az Egyesült Királyságban már vizsgálat is indult, de ez egy másik sztori.

A fejlesztő, aki a @thebookisclosed név alatt tevékenykedik az „X”-en, azt állítja, hogy a Recall igazából az AMD és az Intel processzoraival is működhet majd, ám ezt nem tudta tesztelni, ugyanis az OEM partnerek egyelőre csak ARM64-specifikus gépi tanulási modellt kaptak, egyéb architektúrák tesztelése jelenleg nem lehetséges ilyen módon. Az persze egyelőre kérdéses, hogy NPU nélkül pontosan mennyivel lassabb a funkció működése, de idővel erre is választ kaphatunk.

A modern videokártyák fedélzetén található AI magokkal szintén megvalósítható lenne a funkció hardveres gyorsítása, ám ezt a Microsoft valamiért eddig még nem vezette be. A jelek szerint igazából AI gyorsítás nélkül is működhetne a Recall, igaz, valószínűleg rosszabb teljesítmény mellett. Hogy idővel változtatnak-e a hardverkövetelményeken és szélesebb körben is elérhetővé teszik-e a Recall funkciót, illetve a többi olyan újítást, amihez most még NPU szükséges? Valószínűleg igen, már ha a hatóságok engedélyezik a Recall funkciót jelenlegi formájában. Erősen valószínű, hogy módosítani kell majd a szoftvert, hogy az megfeleljen az adatvédelemmel kapcsolatos irányelveknek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére