A Samsung is gyárt GPU-t az AMD Radeon RX 590-hez

Az AMD megerősítette, a Polaris 30 esetében nem csak a GloFo, hanem a Samsung szolgálatait is igénybe veszi.

A Samsung is gyárt GPU-t az AMD Radeon RX 590-hez

Az AMD Radeon RX 590-es videokártyája, amely 279 dolláros listaárával egy korábbi űrt próbál betölteni a piacon, november 15-én jelent meg, ahogy azt a pletykák is jósolták. Az új videokártyával kapcsolatos legfontosabb információkat korábbi hírünkben már összegeztük, most pedig egy friss érdekességről is beszámolhatunk, hiszen kiderült, hogy nem csak a GlobalFoundries gyártósorain készül az újdonság alapjául szolgáló Polaris 30-as lapka.

A TechPowerUp kérdésére válaszolva az AMD megerősítette, valóban két üzemben gyártatja a Polaris 30-as GPU-t: a GlobalFoundries mellett a Samsung is termelia szóban forgó grafikus processzorokat, vagyis ezen a téren két lábon áll a gyártó. A két bérgyártótól érkező lapkákat Kínában szerelik össze, azaz itt kerülnek tokozásba, így a lapkákon csak a „Made in China” felirat szerepel, arra utaló jel azonban egyáltalán nincs a tokozáson, hogy belül pontosan mely gyártó lapkája található. Ezt maximum sorozatszám alapján, a megfelelő információk birtokábanlehetne eldönteni.

A Samsungnál 11LPP, a GlobalFoundriesnél pedig 12LP gyártástechnológiával készülnek a Polaris 30-as lapkák. Mindkét gyártástechnológia úgynevezett „nodelet” típusú megoldásnak minősül, vagyis mindketten a korábbi 14 nm-es gyártástechnológia alapjaira támaszkodnak, ami a Samsung nevéhez fűződik. A Samsung ezt a 14 nm-es gyártástechnológiát licencelte tovább a GlobalFoundriesnek, aki számos termékhezhasználta már fel. A GloFo esetében a 12LP gyártástechnológia esetében 12 nm-es tranzisztorokat használnak, amelyek a 14 nm-es gyártástechnológiához tartozó levilágítással kerülnek a szilícium ostyára. Éppen ezért az új lapkákon a régiekhez képest nem változik atranzisztorsűrűség, fogyasztás terén azonban történik némi előrelépés. Gyakorlatilag ez magyarázza, miért is ugyanakkora a Polaris 30-as GPU, illetve a Pinnacle Ridge lapja, mint a Polaris 20-as GPU és a Summit Ridge lapka.

A háttérben persze már a 7 nm-es gyártástechnológia bevetésére is készül a vállalat – ezen a téren az elsőségre törekszik az AMD mind CPU, mind pedig GPU fronton. Az első 7 nm-es megoldások a szerverpiacot veszik célba: GPU fronton a VEGA 20, CPU fronton pedig a Rome dizájn épül erre elsőként, ahogy arról korábbi hírünkben is említést tettünk. A lapkák az AMD korábbi kijelentései alapján aTSMC műhelyében készülnek, de a fentiek alapján az sincs kizárva, hogy a Samsung szolgálatait is igénybe veszi a vállalat, hiszen a GloFo nem jöhet szóba, ugyanis az a bérgyártó korábban már törölte 7 nm-t célzó fejlesztési terveit. A GloFo és az AMD között egyébbként így is komoly együttműködés zajlik, hiszen előbbi gyártja a ZEN, a ZEN+, a Polaris, illetve a VEGA 10 lapkákat, valamint az EPYC Rome processzorok fedélzetén lévő 14 nm-es csíkszélességgel készülő I/O vezérlőt is. A GlobalFoundries és az AMD között létrejött 2016-os megállapodásnak köszönhetően az AMD egy ideje rugalmasabban tervzheti meg, kivel gyártatja le különböző lapkáit, a fentiekszerint pedig élnek is ezzel a lehetőséggel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap