Megérkezett a Radeon RX 590

A Polaris 30-as GPU köré épülő videokártya 279 dolláros listaáron mutatkozott be.

Megérkezett a Radeon RX 590

Ahogy azt a korábbi pletykák jósolták, ma végre hódító útjára indulhatott az AMD régi-új videokártyája, a Radeon RX 590-es modell, ami igazából csak két területen hoz újításokat. Az egyik terület az, hogy a korábbi Polaris 20-as GPU lapkát 14 nm-ről 12 nm-es gyártástechnológiára ültették át, ami nagyobb mozgásteret biztosít órajelek terén – gyakorlatilag ez utóbbi a másik újítás, vagyis az RX 590-esek magasabb alap- és boost órajelet használnak, mint RX 580-as sorozatú társaik.

Galéria megnyitása

Az „új” GPU a friss gyártástechnológiától eltekintve gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint Polaris 20-as elődje. Ez azt jelenti, hogy a 232 négyzetmilliméteres területre egyebek mellett 2304 stream egységet, 144 textúrázót és 32 renderelő egységet zsúfoltak össze, a memória-adatsín pedig változatlanul 256-bites, amire 8 GB-nyi GDDR5-ös memória kapcsolódik. A GPU alap-órajele 1257 MHz-ről 1469 MHz-re nőtt, a boost órajelet pedig 1340 MHz-ről 1545 MHz-re emelték. Ezek a referencia értékek, viszont konkrét referencia dizájn nem készült, így a gyártópartnerek mind NYÁK lap, mind pedig hűtés és órajelek terén szabad kezet kaptak. A VRAM órajel egyébként nem változik: marad a megszokott 8 GHz-es érték, így a memória-sávszélesség sem növekszik.

Galéria megnyitása

Az AIB partnerek nagyrészt újrahasznosíthatják a Radeon RX 580-as sorozathoz készített felsőkategóriás NYÁK lapokat, valamint az ezekhez készített hűtést is, hiszen a GPU lábkiosztása megmaradt, a TBP (Typical Board Power) keretet pdig saját belátásuk szerint alakíthatják, így a tuningolt RX 580-asokhoz gyártott hűtőket is újra fel lehet használni. Éppen ezért elég sok olyan Radeon RX 590-es videokártya megjelenésére számíthatunk, amelyek nagyon hasonlítanak RX 580-as sorozatú elődeikre. Tápellátás terén egyébként egyetlen nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó használatára van szükség, ezzel megvalósítható a 225 wattos TBP, ám igény esetén combosabb VRM is kerülhet a NYÁK-ra.

Az új videokártyák hátlapján jellemzőn a szokásos DisplayPort 1.4-es és HDMI 2.0-s videó kimenetek kapnak helyet, de ezeken felül akár DVI csatlakozó is feltűnhet a kínálatban. VirtualLink csatlakozó ennél a családnál még nem lesz, az majd csak egy későbbi generációnál kerülhet fel a kártyákra.

Galéria megnyitása

Az alapmodellek 279 dolláros listaáron érkeznek, ám az alaposabban tuningolt és extrémebb hűtéssel ellátott példányok néhány dollárral várhatóan drágábbak lesznek. Annak érdekében, hogy az ajánlatot vonzóbbá tegye az AMD, három érkező játékhoz is ad kuponokat a kártyák mellé, de jelenleg úgy néz ki hazánkban ez az akció nem lesz elérhető (ha mégis, arról természetesen hírt adunk majd).

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap