A Samsung elkészült az 5 nm EUV gyártástechnológia fejlesztésével

Az új gyártástechnológiánál felhasználták a 7 nm-es EUV gyártástechnológia egyes összetevőit, ami gyorsabbá és olcsóbbá teszi a migrációt.

A Samsung elkészült az 5 nm EUV gyártástechnológia fejlesztésével

A Samsung fontos mérföldkőhöz érkezett gyártástechnológia-fejlesztés terén, ugyanis sikeresen elkészítették az EUV levilágítást használó 5 nm-es FinFET gyártástechnológiát, amelyre költséghatékonyan lehet majd váltani, hiszen a 7 nm-es gyártástechnológiánál használt szellemi tulajdont teljes egészében újrahasznosították 5 nm-en. Ez azt jelenti, hogy a megrendelők csökkentett migrációs költségekkel számíthatnak, valamint a dizájnok is kiszámíthatóbbak lesznek, ami összességében segít az 5 nm-es termékek fejlesztési idejének csökkentésében is.

Az 5 nm-es FinFET gyártástechnológia esetében továbbra is a fémrétegek mintázására használják az EUV gyártástechnológiát, ami segít a maszkrétegek mennyiségének csökkentésében, valamint jobb minőséget is eredményez. A Samsung szerint a 7 nm-ről 5 nm-re váltás eredményeként dizájntól függően akár 25%-kal javítható a logikai terület helykihasználása, vagyis növekszik a tranzisztorsűrűség, de ezzel együtt azonos órajel mellett 20%-kal alacsonyabb fogyasztásra, azonos fogyasztás mellett pedig 10%-os teljesítménynövekedésre lehet számítani a lapkadizájnok esetében.

A Samsung Foundry, illetve a Samsung Advanced Foundry Ecosystem együttműködésének köszönhetően minden szükséges komponens rendelkezésre áll az 5 nm-es csíkszélesség bevetéséhez: a partnerek kapnak Process Design Kit-et (PDK), elektronikus dizájn automatizáló eszközöket, szellemi tulajdont, valamint a tervezést segítő módszereket is, amelyek 2018 negyedik negyedéve óta rendelkezésre állnak.

A 7 nm-es EUV gyártástechnológiával egyébként 2018 októberében készült el a vállalat, majd a kereskedelmi mindapéldányok gyártása után az év elején a sorozatgyártást is beindították. A vállalat bizonyos partnerekkel 6 nm-es csíkszélességgel készülő lapkák tervezésében is együttműködik, amelyekhez egyedi, de ugyanúgy EUV alapú gyártástechnológiát fejlesztenek – az első 6 nm-es lapkáknál már el is érték a „tape-out” fázist, vagyis a tervekből elkészültek az első kézzel fogható lapkák.

A Samsung a közeljövőben EUV kapacitás-bővítésre készül, vagyis új EUV gyártósort üzemel be Hwaseongban, ami 2019 második felében készülhet el, a termelés felfuttatását pedig a következő év folyamán kezdik meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap