Shop menü

A PASSMARK TESZTJE SZERINT AZ ÉRKEZŐ CORE I9-14900KF A LEGGYORSABB PROCESSZOR EGYMAGOS TERHELÉS TEKINTETÉBEN

A Core i9-14900KF jelenleg a leggyorsabb konzumerpiaci asztali processzornak tekinthető egyszálas terhelésformák esetén, legalábbis a PassMark tesztje szerint, ám a többszálas teszt már nem mutat ennyire pozitív képet...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A PassMark tesztje szerint az érkező Core i9-14900KF a leggyorsabb processzor egymagos terhelés tekintetében

Az Intel Innovation Event 2023 sajnos nem hozta el a Raptor Lake Refresh processzorok formális bemutatóját, helyettük a Meteor Lake és a Lunar Lake modellekre koncentráltak a vállalat illetékesei, valamint egy 288 magos szerverprocesszor is előkerült a show alkalmával. A Raptor Lake Refresh processzorok a korábban kiszivárgott információ alapján 2023. október 17-én jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban, így valamikor az elkövetkező hetek folyamán remélhetőleg formális bemutatásukra is sor kerülhet. Első körben persze csak a „K” jelölésű szorzózár-mentes modellek, valamint a „KF” jelölésű verziók jelennek meg, amelyek ugyancsak szorzózár-mentes kivitelben érkeznek, de már nem tartalmaznak aktív iGPU-t.

A Raptor Lake Refresh generáció érkező tagjainak várható tulajdonságaival kapcsolatban már kiszivárgott némi információ, valamint néhány teszteredmény is napvilágot látott az elmúlt hetekben. A közelmúltban a Core i9-14900KF teszteredményei bukkantak fel a PassMark hivatalos adatbázisában, amelynek teljesítményéről maga a PassMark tulajdonosa, David Wren számolt be a közösségi médián keresztül.

Galéria megnyitása

Az eredmények alapján a Core 9-14900KF az egyszálas PassMark tesztben igencsak impresszív, 4939 pontos teljesítményt mutatott fel, ezzel pedig maga mögé utasította a 13. generációs Intel Core sorozatú csúcsmodelljét, a Core i9-13900KS-t is, ami „csak” 4769 pont elérésére volt képes. A Core i9-13900K lemaradása még nagyobb, attól ugyanis csak 4666 pontos teljesítményt várhatunk. Az említett eredmény jóvoltából a PassMark egyszálas tesztjének dobogójának legfelső fokán már a Core i9-14900KF foglal helyet. Utóbbi processzor a Core i9-13900KS-hez hasonlóan 6 GHz-es boost órajelet használhat és DDR5-5600 MHz-es memóriamodulok mellett érte el az említett teljesítményt.

Galéria megnyitása

Az egyszálas érték tehát meglehetősen erősnek tűnik, a többszálas tempó azonban már lehangolónak mondható, hiszen a Core i9-14900KF mindössze 0,6%-kal múlja felül a Core i9-13900K teljesítményét, a Core i9-13900KS-t azonban nem tudja maga mögé utasítani az aktuális tesztben. Noha az Intel processzorok magabiztosan uralják az egyszálas teljesítmény rangsorát, amennyiben a többszálas teljesítmény összemérésére kerül sor, a RYZEN 9-as sorozatú AMD processzorok már átveszik a vezetést.

A Raptor Lake Refresh család első tagjai tehát 2023. október 17-én debütálnak, előrendelésben azonban már egy nappal korábban elérhetővé válhatnak. A 65 W-os, illetve ennél alacsonyabb TDP kerettel rendelkező szorzózáras modellek majd csak a következő év folyamán, várhatóan a januári CES 2024 környékén debütálhatnak. Ezek a processzorok lesznek az utolsók, amelyek LGA-1700-as tokozással érkeznek, valamint az utolsók, amelyek még az Intel aktuális nevezéktanját alkalmazzák, a Meteor Lake sorozat tagjainál ugyanis már új nevezéktant vet be a vállalat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére