​​​​​​​A kínai törvényhozás élen jár a „deepfake” tiltásában is

Nem szeretnének ebből adódód galibát az országukban.

​​​​​​​A kínai törvényhozás élen jár a „deepfake” tiltásában is

Alig egy hónapja számoltunk be arról, hogy mennyire szívén viseli a kínai vezetés a saját fiataljaik videojátékozási szokásait, ezért mindent meg is tesznek, hogy nyomon tudják követni, betartják-e az értük hozott rendeletet.

Most ismét egy 21 századra specializált törvényt készítettek, ami konkrétan megtiltja, hogy bárki deepfake technológiát használva álhíreket terjesszen, írja Reuters hírügynökség. Magyarul, ha valaki egy mesterséges intelligencia segítségével kicseréli valaki arcát és olyan dolgokat mondat a hamis karakterrel, aminek hírértéke van, az bűncselekményt követ el.

Kétségtelen, hogy a „deepfake” technológia nagy veszélyt rejt magában és akár emberek életét is tönkre tehetik a hamisított videók. Éppen ezért nem meglepő, hogy pont Kína az első ország, ahol teljes tiltást kapott a dolog, hiszen egy hihetetlenül érzékeny államról van szó, ha a saját stabilitását akarja megőrizni. A „deepfake” pedig bőven alkalmas lehet arra, hogy a tömeget egy pillanat alatt feldühítse és gondolkodás nélküli cselekedetekre ösztönözze.

A „deepfake” videók készítését politikai témában korábban Kaliforniában is betiltották, a választások előtti 60 napban és valószínűleg egyre több hasonló törvény fog születni a világ számos pontján.

A kínai vezetésben az első komoly aggodalmakat a szeptemberben nagy népszerűséget szerző ZAO app indította el, mert ezzel a laikusok számára is egy gombnyomás közelségébe került az arccsere lehetősége. A kínai alkalmazásról a NBC is készített egy összeállítást.

A törvény kitér még a virtuális valósággal létrehozott videókra is. Ezeken egyértelműen jelölniük kell a feltöltőknek, hogy a felvétel VR-ban készült. Ha ezt elmulasztják, akkor természetesen bűncselekményt követnek el, ami szintén nem hangzik jól. A tiltás ellenére természetesen meglepő lenne, ha a „deepfake”-et megvető kormányok pár éven belül nem alkalmaznák a technológiát saját céljaikra.

A „deepfake” videók már most is szinte észrevehetetlenek az emberi szem számára, pár éven belül pedig már a szakértők se fogják tudni megállapítani, hogy egy felvétel valós vagy hamisítvány. A hamis videók ellen már készülnek viszont fegyverek, vagyis olyan szoftverek, amik felismerik a manipulált felvételeket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap