A FireFox blokkolni fogja az online nyomkövetést

A Mozilla fejlesztőcsapata azt szeretné, ha a felhasználók követése átláthatóbb, engedélyhez kötött lenne, a weboldalak betöltését pedig nem nehezítenék a harmadik felek által készített, sokszor kifejezetten lassú követő algoritmusok.

A FireFox blokkolni fogja az online nyomkövetést

A Mozilla fejlesztőcsapata egy újabb hasznos ötlet implementálásán dolgozik, amelynek célja, hogy a weboldalak betöltése gyorsabb legyen, a felhasználók privát szférája pedig nagyobb védelmet élvezzen, mint manapság. A fejlesztők éppen ezért megnehezítik azoknak az online felhasználó-követő algoritmusoknak a dolgát, amelyek rendszerint különböző hirdetéskiszolgálókhoz kapcsolódnak, feladatuk pedig az, hogy információt gyűjtsenek az adott felhasználóról, illetve annak érdeklődési köréről, így hatékonyabban célozhatják különböző hirdetésekkel.

Az efféle gyakorlat több szempontból is aggályos. Egyrészt a felhasználók és a szakemberek számára gyakorlatilag átláthatatlan, hogy mikor és milyen adatokat gyűjtenek ezek a „trackerek”– erre jellemzően akkor derül fény, ha valamilyen adatszivárgás miatt célkeresztbe kerülnek. Ezek a nyomkövetők ráadásul sokszor alaposan lelassítják egy-egy weboldal betöltését, így nem csak azért kellemetlenek, mert adatokat gyűjtenek és elemzik a felhasználót, de azért is, mert jelentősen rontják a böngészési élményt. A trackerek blokkolásával foglalkozó Ghostery tanulmánya szerint egy-egy weboldal betöltésének idejéből jellemzően 55,4%-ot tesz ki a háttérben dolgozó, harmadik fél által készített nyomkövetők tevékenysége, ami igen sok.

A Mozilla éppen ezért első körben alapértelmezetten elkezdi majd blokkolni azokat a nyomkövetőket, amelyek lelassítják egy-egy weboldal betöltését. A funkció bevezetése előtt szeptember folyamán egy tesztidőszak indul, majd a Firefox 63-as kiadásában szolgálatba is áll a blokkoló, amennyiben minden a terveknek megfelelően halad. A fejlesztők ezzel együtt az oldalak közötti felhasználókövetést is blokkolni szeretnék, ez a funkció a Firefox Nightly buildjében már működik is, tesztelésére szintén szeptember folyamán kerül sor. Amennyiben minden rendben zajlik, ezt a funkció a FireFox 65-ös kiadásában mutatkozik be.

Galéria megnyitása

A felhasználó-követés mellett egyéb problémás gyakorlatok ellen is szeretnének fellépni a fejlesztők. Például szeretnék elkerülni, hogy a felhasználókról „ujjlenyomat készülhessen”, amelynek alapját az általuk használt eszközök képezik, ezekkel ugyanis azt monitorozzák a harmadik felek, hogy az egyes weboldalakon mit csinálnak a delikvensek. A fejlesztők a kriptovaluta-bányász szkriptekkel szemben is szeretnék felvenni a harcot, amelyek rendszerint a felhasználó tudta nélkül, a háttérben futva foglalják az adott rendszer erőforrásait, így nem csak a hardver felesleges terhelését okozzák, de növelik a hőtermelést, illetve a fogyasztást is, miközben valaki más számára termelnek hasznot. Az még nem derült ki, hogy a kriptovaluták elleni harcban mikor történik konkrét lépés a szkriptek alapértelmezett blokkolására.

A Mozilla szerint a fentiekkelvédeni szeretnék a felhasználókat, valamint pozitív változást szeretnének elérni a piacon, mint anno 2004-ben, amikor elsőként kezdték blokkolni a felugró ablakokat (Popup alapú hirdetések). Szerintük egyes weboldalak így is igényt tartanak majd a felhasználó követésének lehetőségére, ám a változások után erre engedélyt kell majd kérniük a felhasználótól, így sokkal átláthatóbbá válhat a hirdetési szegmens. És a webböngészési élmény is sokat javulhat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap