8K videózásra képes, 64 MPixeles szenzor mobilokba az OmniVisiontől

Az OV64C sok jó lehetőséget hordoz magában, és nem lenne meglepő, ha sikert érne el.

8K videózásra képes, 64 MPixeles szenzor mobilokba az OmniVisiontől

Az OmniVision néhány éve eléggé visszaszorult az okostelefonok terén, de az utóbbi időben a jelek szerint kezd magára találni, és egyre jobb megoldásokkal rukkol elő. Január elején jelentette be a vállalat az OV48C egységet, ami egészen izgalmas lett, most pedig itt az OV64C, ami a hasonló számozása ellenére, nem feltétlenül egy jobb megoldás.

Az előző hónapban az OmniVision OV48C esetében azzal gurított nagyot, hogy 1,2 mikronos pixelméret mellett ért el 48 megapixeles felbontást egy 1/1,3 colos szenzorral, hírünk aktuális alanya viszont ennél kisebb, miközben több pixelt vonultat fel. Az OV64C néven egy olyan szenzor bukkant fel az OmniVision palettáján, ami már 64 MPixeles (9248 x 6944) fotók készítésre alkalmas. Ezáltal felső-, felső-középkategóriás mobiltelefonokban kerülhet majd bevetésre. A termék egy 1/1,7 hüvelykes fizikai méretű CMOS képérzékelőre épül, így kapunk 0,8 mikronos pixeleket.

Az OmniVision „4-cell color filter” felépítéssel hozta létre az OV64C-t, ami lényegében a Quad Bayer színszűrőt takarja, szóval a szenzoron egy olyan RGB filter van, aminél négy szomszédos pixel ugyanolyan árnyalatú. Ez lehetővé teszi azt, hogy a képpontok összevonásával megnövelje a mobil a kamera fényérzékenységét. Persze cserébe a felbontás a negyedére fog visszaesni az összevonást követően, de még így is 16 MPixelről beszélhetünk; viszont már tisztességes, 1,6 mikronos pixelméret mellett.

Galéria megnyitása

Kétszeres veszteség nélküli zoom is elérhető itt, adott esetben. A lapka tervezésekor az OmniVision a PureCel Plus-S technológiát is használta a lehető legjobb minőség elérése érdekében, ez leginkább a Samsung által fejlesztett ISOCELL megoldáshoz hasonló. Az egység kapott egy 2x2 mikrolencsés réteget is a fáziseltérésen alapuló AF technológiához, ami a vállalat elmondása szerint jó hatást fog gyakorolni az élességállítás pontosságára, kiváltképp rossz fényviszonyok esetén. Ilyen megoldást még egyetlen szenzor sem használ kész mobilban, de a Sony hasonló fejlesztése belátható időn belül debütálhat.

Videózás tekintetében is igazán jól teljesít az OV64C. Az első dolog, amit kiemelt az OnniVision, hogy van beépített EIS támogatás, és ezt lehet használni, miközben 4K Ultra HD (30 FPS) minőségű képet rögzít az egység. De amennyiben nem kell elektronikai stabilizálás, 8K UHD minőség is elérhető 30 FPS mellett, illetve gyorsan mozgó témák megörökíthetőek 60 FPS-sel 4K-ban. És egyébként a szenzor teljes felbontásán másodpercenként 15 kép kiolvasása is abszolválható lenne. Ráadásul a HDR videózásnak sincs akadálya 3 fényérték szintjén.

Az OmniVision már a harmadik, aki okostelefonok számára 64 megapixeles szenzorral rukkol elő, ráadásul ugyanabból a kottából játszik, mint a korábbi megoldások. A Samsung és a Sony is nyújt ilyen egységet, és minden esetben 1/1,7 hüvelyk körüli a szenzorok mérete, és 0,8 mikronosak a pixelek. A jelek szerint a gyártóknak ez a 64 megapixeles formátum nagyon bejött. Az OV64C, az IMX686 és az ISOCELL GW1 trió tagjai valószínűleg sok okostelefonban fognak a jövőben megfordulni – a Samsung és a Sony egységeivel már lehet is kapni kész eszközöket.

Az OminVision OV64C jó extrákat biztosít, komoly potenciál van benne, de azt nem lehet egyelőre tudni, hogy mikor láthatjuk majd bevetésen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap