Minden eddiginél jobb az OmniVision új, mobilos kameraszenzora?

Egy olyan 48 MPixeles megoldással állt elő a vállalat, ami a 108 megapixeles egységet is lekörözheti képminőségben.

Minden eddiginél jobb az OmniVision új, mobilos kameraszenzora?

Az OmniVision az elmúlt időszakban nem igazán mutatott csúcskategóriás innovációt a képérzékelők frontján, viszont a CES alkalmával, Los Angelesben egy rendkívül érdekes megoldással rukkolt elő a semmiből. Meglehet, hogy a vállalat az OV48C névre hallgató egységgel jegyet vált a felsőkategóriás okostelefonokba.

Az OminVision komponenseit napjainkban általában az előlapi vagy a segédkamerák esetében használják a mobilgyártók, de a vállalat ezúttal fordíthat a sorsán. Egy olyan 48 megapixeles egységgel rukkolt elő az OV48C személyében, ami minden eddiginél nagyobb pixelmérettel képes üzemelni az okostelefonok fedélzetén.

Láttunk már korábban 48 megapixeles érzékelőket akcióban, a Samsung és a Sony is mutatott be ilyet, viszont azokban az esetekben a gyártók a kiemelkedő felbontást úgy érték el, hogy nagyon apró, mindössze 0,8 mikronos pixeleket alakítottak ki a szenzoron. Az OmniVision viszont nem így járt el, hanem 1,2 mikronos pontokkal hozta létre a saját egységét. Ahhoz pedig, hogy ezt elérje, 1/1,3 colos CMOS értékelőt kellett terveznie. Ez a megoldás a jelenlegi információk alapján még az eddig legnagyobb, Samsung ISOCELL Bright HMX-en is túltesz, az ugyanis 1/1,33 hüvelykes.

Galéria megnyitása

Nem meglepő módon az OmniVision is egy olyan Bayer színszűrőt vett használatba az új generációs képszenzorral, ami lehetővé teszi négy pixel összevonását. És így kapjuk meg a 2,4 mikronos pixeleket, amihez foghatóval okostelefon keretében még soha nem találkozhattunk. Ilyen pixelmérettel már a belépőkategóriás MILC fényképezők dolgoznak. Persze az OV48C „csak” 12 megapixeles képeket tud majd készíteni ilyenformán, de igazából az is szinte bármire elegendő. A mostani zászlóshajók egy része sem tud ennél többet, sokkal kisebb pixelméret mellett.

Videózáskor is remekelni fog az egység. Kezdésnek támogatja a 8K UHD felbontású mozgóképek rögzítését is, de nem is ez az igazán fontos itt, hanem amit 4K Ultra HD minőgében fog nyújtani. Ez utóbbi esetben ugyanis már pixelösszevonással is képes lesz videózni az OV48C, szóval a megnövelt pixelek jelentette előny itt is ki fog jönni. Nagyobb érzékenységet és jobb részletességet produkálhat a szenzor. Plusz ilyenkor 60 FPS-t is tud, és akkor sem jön zavarba, ha szuperlassításokat kell összehoznia. (Bár jelen állás szerint 720p-ben 360 FPS, 1080p-ben pedig 240 FPS jelenti a plafont ebből a szempontból, ami nem eget rengető.)

Az OV48C megkapta az OmniVision PureCel Plus technológiáját, ami az ISOCELL-hez hasonlóan, arra szolgál, hogy a pixelek jobban el legyenek szigetelve egymástól. Támogatott a HDR is, ráadásul olyan módon, hogy a mozgó tárgyaknál sem lesz gond a képminőséggel, plusz a jel-zaj arány is alacsonyabb szinten fog maradni. És a megnövelt dinamikatartományt mindig az adott témához tudja majd igazítani a rendszer.

Az OmniVision külön kitért arra, hogy 4C Half Shield fáziskülönbség alapú automatikus fókusz lesz itt támogatott, ami elvileg nagyon gyorsan tudja majd állítani az élességet a kívánt témára. Úgy lett megtervezve a szenzor a vállalat elmondása szerint, hogy egyszerűen be lehet illeszteni többkamerás rendszerekbe. Van továbbá olyan funkció is, ami segíti a digitális zoomolást, a videózáshoz pedig biztosított a hardveres szinten megoldott elektronikus stabilizálás.

A 2,4 mikronos pixelméret egyébként pletykák szintjén nemrégiben már felmerült a Galaxy S-széria következő generációja kapcsán. Ott arról lehet információkat hallani, hogy a Samsung egy olyan ISOCELL érzékelőt fog bevetni, ami képes lesz összevonni 3x3, tehát 9 szomszédos pixelt, és ezzel elvileg ugyanúgy 2,4 mikronos képpontokat hoz létre, mint az OmniVision az OV48C esetében.

Akárhogy is lesz, az már biztos, hogy ezt az iparági elsőséget a CES-en behúzta az OminVision, és kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a történet folytatása. Reményeink szerint valóban olyan jó lesz ez a szenzor a gyakorlatban is, mint ahogy a vállalat beharangozta, és akkor még több szereplőssé válhat az élmezőny. Egy ilyen helyzet pedig egyértelműen képes felpezsdíteni a versenyt.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramon, a YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap