Shop menü

3,1 MILLIÁRD DOLLÁROS TŐKEBERUHÁZÁSSAL FOKOZNÁ AZ OLED TERMELÉST A SAMSUNG DISPLAY DÉL-KOREÁBAN

Az iparági hírek szerint elsősorban az Apple szerepel a dél-koreai óriásvállalat célkeresztjében, de egyéb megrendelőket is kiszolgálhatnak majd az OLED panelekkel.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
3,1 milliárd dolláros tőkeberuházással fokozná az OLED termelést a Samsung Display Dél-Koreában

A Samsung Electronics igen komoly mértékű tőkeberuházásban gondolkodik 2026-ig bezárólag az OLED szegmensben, amelynek eredményeként az Asan területén található üzemegység termelőkapacitása jelentősen növekedni fog, így extra megrendeléseket is kiszolgálhat a vállalat. A dél-koreai minisztérium illetékesei szerint a Samsung Display részleget érintő új tőkeberuházás eredményeként készülő OLED panelek elsősorban a táblák és a noteszgépek piacára készülnek majd, azt persze nem árulták el, pontosan mely megrendelők profitálhatnak az új termelőkapacitásból, de pletykák természetesen már ezzel kapcsolatban is vannak.

Az iparági információk alapján az egyik nagy megrendelő az Apple lehet, ugyanis a vállalat a Samsung Display által gyártott OLED paneleknek szavazhat bizalmat a következő generációs MacBook Pro sorozat esetében, amelynek tagjai az eddigi pletykák szerint OLED alapokra cserélik az LCD alapú Retina Display család képviselőit. Ezzel egy időben az iPad szériába szánt OLED kijelzőket is a Samsung Display gyárthatja, azaz összességében elég komoly mennyiségű megrendelésre számíthat, amelynek kiszolgálásához feltétlenül szükség lesz az új gyártókapacitásra.

A Samsung vélhetően próbálja minél inkább bebiztosítani pozícióját a piacon, illetve azt is, hogy az Apple megrendelései nála landoljanak, ezzel lekörözve dél-koreai és nemzetközi riválisait, akik szintén az OLED piacon tevékenykednek. A hírek szerint az LG jelen pillanatban nem képes új partnerek kiszolgálására és új megrendelések felvételére, ugyanis a vállalat üzemei csúcsra járatva dolgoznak, nincs extra gyártókapacitás, amivel például az Apple termékeihez tartozó megrendeléseket teljesíteni tudnák. Az persze más kérdés, hogy hosszabb távon tervez-e az LG vezetése a Samsungéhoz hasonló, az OLED termelést növelő tőkeberuházásokat, azokkal ugyanis ismét változhatnak a „terepviszonyok” ebben a piaci szegmensben.

Galéria megnyitása

A Samsung időközben saját OLED paneltechnológiájára, a QD-OLED-re fókuszál. A vállalat vezetése korábban úgy döntött, le is állítják az LCD panelek termelését 2020 égéig, ám végül a sok-sok csúszást követően erre csak két esztendővel később került sor. A dél-koreai vállalat időközben értékesítette régi LCD gyártó üzemegységeit, amelyeket nemzetközi riválisai vásárolhattak meg, a cég pedig a televíziók szegmensébe szánt QD-OLED panelek felé fordult, hamarosan viszont egyéb szegmensekbe is elhozza az említett fejlesztést. A gamer monitorok piacán már találkozhatunk QD-OLED alapú monitorokkal, és hamarosan a táblák és a noteszgépek piacán is felbukkanhat a szóban forgó kijelző-technológia.

Érdekesség egyébként, hogy az Apple OLED panelekkel kapcsolatos megrendeléseit teljesítő egyik vállalat, a japán JOLED éppen nemrégiben kért csődvédelmet. A cég jelenlegi formájában már biztosan megszűnik, ám előtte teljesíti szerződéses kötelezettségeit, így a kieső OLED paneltermelést máshonnan kell pótolnia az almás cégnek, és az alternatív beszerzési forrás a jelek szerint a Samsung Display lehet. Talán nem is véletlen, hogy pont mostanra időzítették a Samsung Electronics illetékesei az OLED piacot érintő 3,1 milliárdos tőkeberuházás tényének bejelentését…

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére