Shop menü

CSŐDBE JUTOTT AZ OLED PANELEKET FEJLESZTŐ ÉS GYÁRTÓ JAPÁN JOLED

A vállalat üzemei bezárnak, a gyári dolgozókat elbocsátják, ám a szellemi tulajdont és a kutató-fejlesztő részleget megmenti a cég egyik részvényese, aki saját OLED panelek fejlesztésébe vághat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Csődbe jutott az OLED paneleket fejlesztő és gyártó japán JOLED

A japán JOLED rendkívül nehéz helyzetbe került, már ami a vállalat anyagi lehetőségeit illeti, éppen ezért csődvédelmet kértek a tokiói kerületi bíróságon annak érdekében, hogy levegőhöz jussanak és meg tudják oldani a felbukkanó kihívásokat. Noha a csődvédelmek esetében van rá esély, hogy a vállalat talál megoldást a problémákra és tovább folytathatja működését, ám ebben az esetben ilyesmiről szó sincs, a JOLED mindenképpen megszűnik jelenlegi formájában, ám a szellemi tulajdont és a munkavállalókat átveszi a JOLED fő részvényese, az Innovation Network Corporation of Japan. A dolgok jelenlegi állása szerint a részvényesek nem mentik meg a vállalatot, nem adnak tőkét a pénzügyi helyzet javításához, ennek megfelelően a gyártás is le fog állni.

A JOLED tartozásai meglehetősen komoly mértéket öltöttek az elmúlt időszakban, ugyanis 33,7 milliárd japán jenről van szó, ami jelenlegi árfolyamon 257 millió amerikai dollárt kóstál. A tervek szerint az összeg egy részét a rendelkezésre álló eszközállomány értékesítésével teremtik elő. Az Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) ezzel egy időben átveszi a JOLED kutatással és fejlesztéssel foglalkozó részlegét, beleértve a vállalathoz tartozó szellem tulajdont is, plusz a nagyjából 100 alkalmazott is megmenekül.

A két gyáregység, amelyekben nyomtatott OLED paneleket gyártanak, sajnos be fog zárni, ugyanis sem a Nomi, sem pedig a Chiba területén lévő üzemre nem tart igényt az INCJ, illetve a jelek szerint egyéb befektetők sem. Ezekben az üzemekben összesen nagyjából 280 munkavállaló dolgozik, akiknek így megszűnik majd az állásuk.

Galéria megnyitása

A JOLED anno még 2015 folyamán alapult, méghozzá a Sony és a Panasonic OLED üzletágának összefonásával. A kezdeti befektetők között az INCJ (75%)  mellett a Japan Display Inc (15%), illetve a Panasonic (5%) és a Sony (5%) volt jelen. A gyárépítések miatt a vállalat később további befektetésekre szorult, éppen ezért a Denso 2018 folyamán 400 millió dollárral, a CSOT/CTL pedig 281 millió dollárral szállt be az üzletbe 2020-ban. A JDI 2020 folyamán eladta részesedését, így az INCJ 56,8%-os, a Denso 16,1%-os, a CSOT pedig 10,8%-os részesedéssel rendelkezik jelenleg.

Mivel a JOLED élő szerződésekkel és megrendelésekkel rendelkezik az Apple, az ASUS, az EIZO, az LG és a Sony felé, az üzemek egyelőre termelésben maradnak annak érdekében, hogy a szerződésben vállaltakat teljesíteni tudja a cég. A JOLED igazából remek technológiát fejlesztett az elmúlt évek folyamán, ám a gyártás beindítása túl sok időt vett igénybe, így a versenytársakkal szemben nehéz helyzetből indult a cég, és igazából nem is volt versenyképes, pont ezért alakult ki a csődhelyzet.

A JOLED szellemi tulajdona tovább élhet és remélhetőleg találkozunk még a vállalat technológiáival a piacon. Az INCJ a szellemi tulajdont saját OLED panelek fejlesztésébe és gyártására használhatja majd a nem is oly távoli jövőben, remélhetőleg nagyobb üzleti siker mellett, mint ahogy a JOLED tette.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére