15-20%-os felárért adott el extra gyártókapacitást a TSMC?

A jelek szerint valamelyik autóipari beszállító kaparintotta meg a felszabadult gyártókapacitást, ami nem a csúcstechnológiás, hanem egy régebbi, kiforrott csíkszélességre vonatkozhat.

15-20%-os felárért adott el extra gyártókapacitást a TSMC?

A globális chiphiány sok-sok iparágra nyomja rá bélyegét, a helyzet azonban tovább romolhat, ugyanis az elmúlt időszakban Texas államban igen extrém téli időjárás nehezítette a mindennapokat, ami miatt több üzemet is le kellett állítani ideiglenesen, ezeket viszont nem lehet csak úgy, egyik napról a másikra újraindítani, így a vártnál nagyobb termeléskiesésre kell felkészülni. A chiphiány miatt nem készül elég videokártya, de a processzorok piacán sem valami rózsás a helyzet, illetve az aktuális játékkonzol-generáció képviselőit sem igazán érhetjük el kereskedelmi forgalomban.

A probléma az autóipari beszállítókat, illetve az autógyártókat is érinti, utóbbiakat éppen a tajvani kormányzat közbenjárásával szolgálhatja a ki a TSMC, amennyiben rendelkezésre áll majd némi extra gyártókapacitás, az eddig lekötött kapacitást ugyanis nem bontják fel, mivel az aktuális megrendelőkkel szemben ezt nem igazán tehetik meg, kötik őket a szerződések.

Galéria megnyitása

Nemrégiben felszabadulhatott némi extra gyártókapacitás, amire az iparági pletykák szerint olyan sokan jelentkeztek, hogy a TSMC egyenesen aukciót hirdetett: aki a legtöbb prémiumot fizeti a normál áron felül, az juthat hozzá ehhez az extra kapacitáshoz. Arról nem szól a tájékoztatás, hogy mely csíkszélességeknél jelentkezett ez a lekötetlen extra kapacitás, de nincs kizárva, hogy valamely régebbi, kiforrott gyártástechnológiáról lehet szó, ugyanis a pletykák szerint autóipari cégek vettek részt a liciten.

Az autóipari lapkák esetében általában nincs szükség a legmodernebb csíkszélesség alkalmazására az új lapkák legyártásához, így erősen valószínű, hogy egy olyan node-on szabadult fel némi gyártókapacitás, amelynek a kihasználtsága már amúgy sem olyan extrém, mint manapság a 7 és 5 nm-es csíkszélességeké. A beszámolók alapján a normál gyártási árhoz képest 15-20% körüli prémiumot fizetett az a szerencsés megrendelő, aki lekötötte a felszabadult gyártókapacitást – az sincs kizárva, hogy több cég is áll a háttérben, ugyanis konkrét névről, illetve nevekről nem tettek említést a pletykagyárosok, de ez aligha meglepő.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap