Kosár

A kosár jelenleg üres

Bejelentkezés &
Regisztráció

Jelenleg nincs belépve.

Válassza ki az oldal nyelvét

TERMÉKEINK

iPon FÓRUM

iPon Cikkek

Bemutatkozik a Gigabyte H55-ös mini-ITX alaplapja

 • Dátum | 2010.06.07 11:01
 • Szerző | J.o.k.e.r
 • Csoport | FŐ EGYSÉG

A mini-ITX alaplapokból mára már Dunát lehetne rekeszteni, akkora a kínálat, de a legtöbb alaplap integrált (általában Atom) processzort kap, és ritka az, ami az erősebb platformokra építene, ezért is vettük elő a Gigabyte nyáron megjelenő alaplapját, ami LGA-1156-os processzorfoglalattal érkezik.

Az alaplap: Gigabyte-GA-H55N-USB3

ATX vs. Mini-ITX: a különbség igen látványos
ATX vs. Mini-ITX: a különbség igen látványos

Az alaplap specifikációi.
Az alaplap specifikációi.
A teszt főszereplőjét, azaz a Gigabyte H55N-USB3-as alaplapot a Gigabyte hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre. A szóban forgó deszka nem kereskedelmi forgalomba szánt csomagban járt nálunk, így csak egy telepítő lemez érkezett hozzá, a végleges doboz tartalma egyelőre ismeretlen, de valószínű, hogy a szokásos dolgokat kapjuk hozzá (főleg kábelek). A termék LGA-1156-os processzorfoglalat segítségével fogadja a Core i3-as, Core i5-ös és Core i7-es processzorokat, legyen szó kétmagos, integrált videó vezérlővel is felvértezett Clarkdale modellekről, vagy négymagos, IGP nélküli Lynnfield egységekről. Utóbbiaknál természetesen az FDI link inaktív státuszba kerül, vagyis IGP híján az alaplapon elhelyezett DVI-D, D-Sub és HDMI portok nem üzemelnek. Itt kell megjegyeznünk, hogy a DVI-D port esetében nem használhatunk DVI > D-Sub átalakítót, erre csak a DVI-I portok alkalmasak. Mivel úgyis van D-Sub port a terméken, így ez csak akkor lehetne gond, ha két analóg kimenetre lenne szükségünk, de ez így 2010-ben nem túl valószínű. A H55N egyébként egyszerre két megjelenítőt is képes kezelni, és a régebbi alaplapokkal ellentétben ez a kettő lehet a két digitális is (HDMI+DVI). Amennyiben ezeket használjuk, és már telepítésnél mindkettőre aggatunk valamit, akkor a HDMI-t kelti életre először a rendszer, a DVI-t majd driverből kell bekapcsolni, így ha azon akarunk telepíteni, akkor a többit hagyjuk üresen arra a fél órára.
A megjelenítő módok között a szokásos tükrözés, klónozás és kiterjesztés módok vannak jelen, de találunk egyéb beállításokat is, például azt, hogy az alkalmazások melyik kijelzőn nyíljanak meg alapértelmezett módon.
 




A H55N-USB3 mini-ITX megoldás lévén csak két DDR3-as memóriafoglalatot tartalmaz, azok viszont képesek kiaknázni a processzorba épített kétcsatornás memóriavezérlő által kínált lehetőségeket. A memória foglalatokban DDR3-1066/1333/1666 MHz-es modulok helyezhetőek el, összesen maximum 8 GB-nyi, vagyis két darab 4 GB-os modul. A rendszer XMP támogatással is bír, ezt XMP támogatással ellátott memória modul esetén a BIOS-ból aktiválhatjuk. A technológia annyit tesz, hogy az XMP engedélyezésével a modul XMP profiljában eltárolt értékek lépnek életbe (órajel, feszültség, időzítések). A H55 Express lapkakészletre épülő termék egy PCI Express 2.0 x16-os slottal is büszkélkedik, így a processzorba integrált videó vezérlőt könnyedén kiválthatjuk egy normál videokártyával, már ha van IGP a processzorban, ha nincs, akkor alapból videokártyával kell felszerelnünk a rendszert. A termék SATA 6 Gbps-os portot nem tartalmaz, de SATA 3 Gbps-os csatlakozókból 4 darabot találunk rajta. A hátlapi kivezetések között a már említett videó kimeneteken kívül négy darab USB 2.0-s port és a NEC720200F1 chip jóvoltából két darab USB 3.0-s port is jelen van. PS/2-es csatlakozóból csak egy darabot találunk, a másik helyett USB portok vannak. A Realtek ALC892R típusú integrált audió vezérlő nyolccsatornás audió támogatást nyújt a rendszer számára és a szokásos jack audió kimeneteken kívül egy optikai hangkimenetet is kínál.














A hátlapon a felsoroltakon kívül találunk még egy eSATA portot, valamint egy Gigabites Ethernet portot is, amit a Realtek RTL8111E chip kezel. USB 2.0-s portból az alaplapi kivezetésekkel (tüskesorok) együtt összesen 8 darab áll rendelkezésre. A termék felépítés tekintetében teljesen jónak minősül, tulajdonképpen csak két kellemetlenséget vettünk észre a teszt során, amik szerelés közben derültek ki. Az egyik az, hogy a PCH (Platform Controller HUB) chip mellett lévő SATA portok pont rossz irányban kerültek a lapra: a SATA adatkábel rögzítő fülének kioldása nehézkesen megy, mert a SATA port és a hűtőborda között minimális hely áll rendelkezésre. A másik kellemetlenség az, hogy a szélső memória foglalat felső rögzítő füle túl közel került az alaplap rögzítő furatához: nagyobb méretű csavarhúzóval nem férünk hozzá a csavarhoz, csak vékony vagy normál csavarhúzóval. Ez valószínűleg nem sok embernek jelent problémát, de jobb tudni róla.









Az alaplap hűtése hibátlan: üresjáratban 40 Celsius fokos, míg terhelés alkalmával 49 Celsius fokos volt a borda úgy, hogy zárt házban, extra hűtőventilátorok alkalmazása nélkül teszteltük a rendszert. Ez nem egy rossz eredmény, de tekintve, hogy szinte minden a processzorba van integrálva nem is annyira meglepő.

A tesztrendszer:

Alaplap: Gigabyte GA-H55N-USB3
Processzor: Intel Core i3-530 (2,93 GHz + 733 MHz-es Intel HD Graphics IGP)
Memória:
 - 2 x 2 GB Kingmax DDR3-1600 MHz (fotózáshoz)
 - 2 x 2 GB Geil DDR3-1333 MHz CL7-7-7-20 CR2 (teszthez, az összehasonlíthatóság miatt)
Ház: Chieftec BT-02B
Operációs rendszer: Windows 7 Home Premium x64

Hozzászólások

Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Eddigi hozzászólások:

 • 18.
  2010. 06. 14. 08:47
  Nagyon jó a cikk !
  Annyit jegyeznék meg a kedves cikkíró
  a rövidítéseknél használhatná a pontot
  U. S. B. - S. A. T. A. - D. V. I.-D.
  mert a képernyő olvasók nem olvassák fel érthetően .
  Mert amit 1 csökkent képességű tud használni
  azt 1 egészséges is de ez fordítva nem igaz
 • 17.
  2010. 06. 10. 17:21
  Azért még hozzátenném hogy neked is van rajta 2 pci foglalat. Az enyémbe meg ez van
 • 16.
  2010. 06. 10. 17:12
  Pl. kellemes meglepetést tud okozni másnak mikor le ül egy átlag kinézetű gép mellé és meglepetésre szakít. Szeretem leszedve használni 1 hamarabb meglátom hogy mikor kell a portól kitakarítani, az én gépem a földön van a lábam mellet és ott elég hamar tud porolódni az asztalhoz képest. 2 jobb a hűtése mint ha fel volna téve az oldala. Nem mondom mert egy profi házba azért ahol van ventilátor ami befele tolja a levegőt meg kifele húzza ott lehet jobb fent hagyni az oldalát. De én személy szerint nem adok egy profi házárt 30-et mikor 10 is jó kinézetűt lehet kapni. Lehet hogy nem csilivili meg minden de attól még jó lehet. + inkább bele nyomom azt a +20 a gépbe mitom én egy 1,5 Tb helyet lesz 2 Tb vagy 19" monitor helyet 21". De ízlések és pofonok
 • 15.
  2010. 06. 10. 07:16
  nemértem miért kéne leszedni az oldalát
  én nem nézegetni akarom meg senki más a köreimben, hanem használni..

  egyébként nekem MSI H55M-ED55-ös lapom van, 3év garanciával..
 • 14.
  2010. 06. 09. 22:29
  Minőségi házat? Ha már ilyen alaplapom van akkor már megérdemli hogy rakjam bele azt ami kell és ha már van benne akkor az oldalát nem tartom rajta legalább adjanak a szemünknek akik megnézik általában mindenki kíváncsi és nem kell leszedegetni az oldalát egy pillantásért. De a pci hiányokat akkor is savalom mert azért hozzá lehet tenni azt is hogy nem minden üzlet ad 2 év garit az alaplapra és 1 év alatt annyit nem avul hogy, egy év után csere legyen.
 • 13.
  2010. 06. 09. 06:28
  kiskoller:

  nekem azért fontos hogy pici legyen a gép mert:

  1. nincs nagy szobám így befér egy dvd olvasó helyére a tv alatti polcon (nem is tudnám mellé tenni mert nincs hely sehol, max. az ölemben)
  2. jobban néz ki, de persze ezt meg kell fizetni
  3. akinek drága, úgysem vesz ilyet szóval nem is értem miért gond ez


  ja és minőségi házat kell venni nem valami gagyit, és akkor nem lesz gond a szellőzéssel sem..
 • 12.
  2010. 06. 09. 06:23
  ki mondta hogy egyszerre használok kettőt? egy szóval sem mondtam ilyet.. mivel ez lehetetlen.. hanem ha játszani akarok akkor biosban letiltom az integráltat, ha filmet nézek akkor meg az 5670-et..

  de a lényeg hogy akármelyiket használom, sosem a HDMI az elsődleges.. (igen mindig átdugom a dvi kábelt az 5670-esről az integráltba ilyenkor.. szóval 2kábel megy be az integráltba dvi és hdmi és mindig a dvi az elsődleges.. bootnál is, mindig!)

  tudom macerásnak hangzik, de nem tehetek róla hogy az 5670-en akadnak a fullHD filmek az integrálton meg nem.. ez van sajna..
 • 11.
  2010. 06. 08. 18:59
  @Castiel: érdekes, hogy egyszerre használsz egy Inteles integrált és egy ATI külső videokártyát, ha jól tippelek vagy az egyiket vagy a másikat kéne, nem egyszerre a kettőt (azon is meglepődtem, hogy működik, lehet az Intel Crossfire kompatibilis?)

  Egyébként esetleg nézz szét a BIOS-ban, mi van beállítva elsődleges videovezérlőnek.
 • 10.
  2010. 06. 08. 13:59
  miért olyan fontos h pici legyen a gép? én ha htpc-t szeretnék, kibirnám azt hogy a ház kétszerakkora, cserébe olcsobb a gép, könnyebben szellőzik, könnyebb szerelgetni, stb...
 • 9.
  2010. 06. 08. 07:47
  bocsánat, ATI Avivo-t akartam írni nem UVD2-t..
 • 8.
  2010. 06. 08. 07:34
  hát nekem mATX van i3-as procival és van benne egy 5670-es vga játékra, a hdmi-t meg a prociban lévő VGA hajtja így azt az alaplapra csatlakoztattam, és mégis DVI-ről bootol a gép

  és miért így csinálom? bármilyen fura, ha 5670-ről megy a full hd film akkor néha beakad pedig PowerDVD-m van és be van kapcsolva az UVD2, ha a beépítettet használom akkor meg tökéletes..

  a másik meg hogyha tönkremegy az alaplapon valami, akkor (ha jó helyen vetted és garanciális) felhívod a boltot és másnapra kicserélik.. sőt ahol én veszem a dolgokat, ha délelőtt szólok, akkor még aznap 3-től megjön az új..
  egyébként magától ritkán megy tönkre a gép 2-3év alatt.. esetleg 10..
 • 7.
  2010. 06. 07. 20:49
  Én nem értem ezeket a processzorteszteket.....
  nem keverem össze ne aggódjatok csak a benchmarkokon akadt meg a szemem.
  Én 17 ezerért vettem egy Athlon II X4 at, amit az EC firmwareval sikerült 4 magosítanom.Az ACC be sem volt kapcsolva!!!!!!!Semmi köze a 4 magosításhoz....A CPU Z Phenomnak ismeri fel, Deneb maggal, azonban nincs L3.VAgyis egy Athlon X4 lett 2,9 GHz-en.
  Eredmények: CPU Queen: 18028 Phenom II X4 925 17460
  Photoworxx: 21140
  CPU AES: 20993
  CPU Zlib:77613 kb/s
  FPU Julia:7172
  FPU Mandel:4866
  FPU SinJulia:2522
  Ez jutott 17ezerért egy átlagfelhasználónak....
 • 6.
  rvn
  2010. 06. 07. 20:44
  nekem minden igényem kielégíteni egy ilyen kis lapocsak. Mármint számitástechnikai értelemben
 • 5.
  2010. 06. 07. 20:38
  G41-el is pont ez a cumi: a HDMI az elsődleges, esélytelen hogy bootot a DVI kimeneten láthassak, ha rá van dugva valami a HDMI-re

  gratulálok intel
 • 4.
  2010. 06. 07. 14:58
  cukrosbácsinak igaza van, de ha belegondolunk, a vid karik többsége már képes többcsatornás hangot előállítani. Hálókártya meg szerintem pótolható valami úton módon. Nemrégiben valamelyik elvetemült gyártó(talán PowerColor) készített olyan videokártyát ami el volt látva hálócsatival
  pici kötekedés így vasárnap délutánra^^, asszem megsütött a nap
 • 3.
  2010. 06. 07. 14:22
  Én annyira nem támogatom a mini alaplapokat tegyük fel valaki vesz most egy ilyet felpaprikázott proci bivaly videókari. Ha 2 év után tönkre megy a hálókártya része vagy a 7.1 vagy bármi más amit lehetne kapni pci-ba akkor nincs hova berakni és már lehet is eldobni...... Ez szerintem nem okés.......
 • 2.
  2010. 06. 07. 14:19
  "Az alaplap tervezése szinte tökéletes, de igazából ilyen kis helyre zsúfolva mindent olyan nagyon nem is lehet elrontani."

  A processzor foglalat helyét talán sikerült, a lapos és széles (HTPC) processzorhűtőknél probléma lehet a memória és a PCIe kártya közelsége, az aljzatot középre helyezve több hely lenne
 • 1.
  2010. 06. 07. 13:26
  Ki lehet ez az elvetemült aki hétvégén ezzel foglakozik? Vagy ma délelőtt ütötted össze Joker?