Zúznak a Wii játékosok

A Nintendo Wii játékosok az újszerű kontroller használata közben sokszor véletlenül megrongálják saját televíziójukat, ablakaikat, bútoraikat, sőt néha virtuális ellenfeleik mellett maguknak és társaiknak is sérüléseket okoznak.

Zúznak a Wii játékosok

Ugyan még csak napok óta elérhető a Nintendo Wii, de már több esetben jelentettek kisebb baleseteket, melyeket a csuklópántos, mozgásérzékelős vezérlővel okoztak maguknak vagy egymásnak a felhasználók. A heves játék közben gyakran előfordul, hogy a kontroller hirtelen leoldódik a játékos karjáról és kirepül a kezéből, s ugyanez történik szinte minden alkalommal, ha túl lazán erősíti fel valaki az eszközt.

A Wiihaveaproblem.com weboldalon közzétett képek és videók konkrét példákkal is szemléltetik a károkozást, melyet a magukból kivetkőzött játékosok okoznak otthonukban. A képek mellett egy kis statisztikát is nyújt az oldal a bejelentett károkról, ami szerint az idelátogatók eddig 15 szíjat szakítottak el, 11 TV-t, 2 edényt, 2 Wii-t, 2 Laptopot törtek össze, volt akinek sikerült a plafonra szerelt ventillátort, falat, TV állványt, PDA-t vagy éppen Hifi berendezést lezúznia, sőt valakinek egy ablakot is sikerült betörnie játék közben.

A problémát az okozza, hogy az innovatív vezérlés megkívánja az aktív mozgást a játékostól, ami a húzótermék Zelda játszása közben egy igazi kardozás mozdulatait kívánja, de akár a boxprogramok vagy a legtöbb sport program is egy komoly testedzéssel ér fel, de a horgászat, tennis, bowling vagy golf játék közben sem kell messzire menni hirtelen mozdulatokért.

Vispi Bhopti, a Nintendo Australia képviselője elmondta, hogy a problémák túlnyomó része nem az eszköz minőségéből eredően okozott kárt, hanem a használat módja miatt. „A Nintendo számos tesztet végzett el a fejlesztés során, de úgy tűnik az emberek jóval nagyobb élvezettel játszanak, mint azt bármikor is gondoltuk volna. Tisztázni kell, hogy a Nintendo egy teljesen új formáját mutatja be a konzoljátékokkal való interakciónak, ami messze nem hasonlítható a megszokott módszerekhez. Úgy tűnik néhány embernek ezt meg kell szoknia még.”

 

Az első szabály, hogy a vezérlőt szorosan rögzíteni kell a csuklóhoz, illetve meg kell szokni, hogy akkor sem kell elengedni azt, mikor a játékban úgy lenne logikus. Például sokan a bowling játéknál való gurításkor az egész kontrollert eldobják, mintha az a golyó lenne. „Ha valakinek ezen nem sikerül túllépnie, akkor azzal nem tudunk mit kezdeni” – tette hozzá Bhopti.

Továbbá nem szabad megfeledkezni a pihenésről sem. A billentyűzet, egér és joypad nyomkodása maximum szellemileg merítette ki eddig a játékosokat, de a Wii kontroller fizikailag is kifáraszt. Vége az egész éjjel tartó őrült kalandozásnak, hiszen az egyébként játékfüggő emberekre nem jellemző az erős fizikum. Másrészt érdemes kitapasztalni, hogy mekkora erőre van szükség a mozdulatokhoz. A vezérlő úgy van konfigurálva, hogy ne kelljen komoly erőt belevinni a mozdulatba, hanem inkább az irány, lendület, sebesség számít. Ennek ellenére néha érdemes lepihenni, inni valamit és megszárítani izzadt testünket.

A Nintendo egyelőre vizsgálja, hogy a sérült pántokat és egyéb kiegészítőket milyen metódus alapján cseréli majd, de lehetséges, hogy a legolcsóbb nextgen konzol komoly kiadásokat okoz majd felelőtlen gazdájának.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward