Z170-es alaplapban bírtak működésre egy Coffee Lake CPU-t

Egy felhasználó néhány BIOS módosítást követően sikeresen beüzemelt egy Core i3-8350K processzort egy MSI Z170A XPower Titanium alaplapban.

Z170-es alaplapban bírtak működésre egy Coffee Lake CPU-t

Az Intel Coffee Lake sorozatú asztali processzorainak rajtja előtt már sejthető volt, hogy az új alaplapokban nem működnek majd a Skylake és a Kaby Lake processzorok, a Z170-es és Z270-es alaplapokban pedig nem használhatjuk a Coffee Lake processzorokat. Ugyan az LGA-1151v2-es processzorfoglalat tartalmaz némi változást, ami többnyire a tápellátással kapcsolatos, mégsem ez a fő oka a megfelelő támogatás hiányának: a gyártópartnerek és az Intel szakemberei a régi termékekkel való kompatibilitás megteremtése helyett inkább az új termékek megfelelő támogatására fordították erőforrásaikat.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A fentiek alapján tehát nincs átjárás az LGA-1151-es és LGA-1151v2-es „platformok” között, de egy vállalkozó szellemű felhasználó mégis működésre tudott bírni egy Core i3-8350K típusú processzort egy régebbi alaplapban, ami ráadásul nem Z270-es, hanem Z170-es lapkakészlet köré épült. A siker persze nem teljes, hiszen vannak még hibák, amelyeket orvosolni kell, de a processzor felismerése már hiba nélkül megtörténik, valamint a rendszer is elindul. A processzor egyébként egy MSI Z170A XPower Titanium alaplapba került.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A szokatlan BIOS módosítást egy Baidu felhasználó készítette, aki fotókkal és CPU-Z hitelesítéssel bizonyította, tényleg sikerült neki a „lehetetlen”. Apró üröm az örömben, hogy a Core i3-8350K processzor integrált videó vezérlője még nem működik, valamint az elsődleges PCI Express slot sem működik. Hogy ezeket sikerül-e javítani, illetve egyáltalán ér-e ennyi munkaórát egy kétes kimenetelű próbálkozás? Idővel kiderül – ha újabb fejlemény történik, beszámolunk róla.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Jól láthatóan viszont tényleg csak a szándékon múlik, hogy támogathatják-e a régi alaplapok az új processzorokat, illetve az új alaplapok a régi központi egységeket. Néhány kivétel persze lehet, ahol a tápellátás tényleg útját állhatná a sikernek, azaz a hatmagos processzorok Z170-es és Z270-es alaplapban történő használatának, de kellő szándékkal ez is megoldható, igaz, sok fejlesztői erőforrást kéne lekötni hozzá. Így viszont várhatóan több új alaplap fogyhat, ami a csökkenő eladások és a zsugorodó PC piac miatt elég fontos szemponttá vált.

Azt azért mindenképpen leszögeznénk, hogy a fentihez hasonló BIOS barkácsolás komoly veszélyeket rejt magában, így mindenki csak saját felelősségére próbálkozzon ilyesmivel!

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap