Windows 10-es és Androidos mobilok az Archostól

Az Archos a középkategóriában a Diamond S-sel erősíti a pozícióját, az alsóbb árszinten pedig a Archos 50 Cesium és az 50e Helium mobilokat állítja csatasorba.

Windows 10-es és Androidos mobilok az Archostól

Az Archos összesen három új okostelefonnal hozakodott elő, amiből kettő valójában ugyanazt tudja majd, csak éppenséggel eltérő operációs rendszerrel megtámogatva. Az Archos 50 Cesium és az Archos 50e Helium lesz a két tojás, az Archos Diamond S pedig a számozást elhagyva egy erősebb, középkategóriás gép lesz.

Archos 50 Cesium és 50e Helium

Lássuk először, hogy mi a helyzet az Archos 50e Helium és az 50 Cesium esetében. Ahogy azt említettük, ezek ugyanolyan hardveres felépítéssel bírnak, de más-más operációs rendszerrel fognak bevetésre indulni. Az 50e Helium lesz az, amin a már jól bejáratott Android teljesít szolgálatot, és annak is a legfrissebb, 5.1-es kiadása az, ami itt köszönti az érdeklődőket. Az 50 Cesium pedig már a mobilokra optimalizált Windows 10-zel fog a boltokban landolni. Érdekesség, hogy ezzel a telefonnal az Archos az elsők között leplezett le olyan mobilkészüléket, ami már gyárilag a Microsoft friss rendszerével fogja próbára tenni magát.

A szerkezetek – ahogy arra a nevük is utal – 5 hüvelykes, 294 PPI-s pixelsűrűségű megjelenítővel lett ellátva, ami a 720p-s felbontásnak köszönhetően alakult így. A panelek IPS technológiára épülnek, szóval a képminőségük valószínűleg rendben lesz. Az előlapra mindössze egy 2 MPixeles kamera került, szóval ez nem éppen az önarcképek készítésére lett tervezve, a videóhívások esetén viszont bátra lehet már rá számítani, arra a célra ez az egység is elegendő. Az emlékezetesebb pillanatok megörökítésére egy 8 megapixeles főkamera szolgál, ami automatikusan fókuszál majd a felhasználó által megjelölt tárgyakra, fényhiányos helyen pedig még egy LED-es villanó segítségére is támaszkodhat. A készülékek kialakítása minimálisan különbözik csak, és az apró eltéréseken felül a színük is más: a Windows-zal ellátott sötétkék, az androidos mobil pedig fekete ruhába burkolózott. Mindkettőt 147 x 72,5 x 8,5 milliméteres vonalakkal lehet körülrajzolni, és szélesen lekerekített sarkaik vannak.

A belbecs a Qualcommtól érkezik, egy Snapdragon 210 szériás lapkára épülnek a készülékek. A szóban forgó energiahatékony chip még nem 64 bites, vagyis Cortex-A7 processzormagokat használ, szám szerint négyet. A chip 1,1 GHz-es órajelen üzemelhet, a grafikus feladatokért pedig egy Adreno 304 IGP felel benne. A rendszermemória 1 GB-os, ez az alapvető appoknak elegendő. Mivel olcsó eszközökről beszélhetünk, nem meglepő, hogy csak 8 GB a háttértár mérete, de ez nem jelent különösebb gondot, mivel szükség esetén a bővítést egy microSD kártyával pillanatok alatt meg lehet oldani. A kapcsolati képességek tárházában a legfontosabb az, hogy van még 4G LTE támogatás is (150/50 Mbps), ráadásul két hálózati kártyával tudnak egyszerre boldogulni a telefonok, méghozzá úgy, hogy mindkettő SIM folyamatosan aktív marad (DSDA). A 802.11 a/b/g/n-s Wi-Fi DLNA és Wi-Fi Direct támogatással várja, hogy munkába állhasson, a Bluetooth 4.0 modul Smart Ready, és végül akad még itt GPS vevő is. Sajnos az üzemidejük biztosan nem lesz túl acélos, mindössze 2100 mAh-s akkumulátorból kell energiát meríteniük.

Archos Diamond S

Azok, akik valamelyest komolyabb hardverre vágynak, az Archos Diamond S-ben találhatják meg a társukat. Ez az okostelefon is egy 5 hüvelykes kijelzővel került bevetésre, ami 1280 x 720 képpontos felbontással dolgozik, ám érdekes módon Super AMOLED technológiás, nem pedig IPS, mint a vállalat legtöbb terméke. A megjelenítő védelmét sem bízták a véletlenre a szakemberek, a Corning által gyártott Gorilla Glass 3 üveg gondoskodik arról, hogy az előlap sokáig sértetlen maradjon. A bekapcsolást követően az Android 5.1 rajzolódik ki a kijelzőn, szóval a frissesség hiánya miatt sem érheti szó a ház elejét. Az Archos még néhány hasznos alkalmazást is előre telepített, így már az első bekapcsolást követően rögtön használatba lehet venni a Diamond S-t. A kamerák tekintetében kiváló képességekről számolhatunk be. A telefon előlapjára egy 8 megapixeles egység kerül, amivel már igazán részletgazdag önarcképeket lehet megörökíteni, valamint a videóhívások során sem lehet panasz a képminőségre. A főkamera pedig már egy 16 MPixeles szenzorra épül, amelynek a munkáját segíteni fogja egy LED-es villanó is, így minden körülmények között lehet számítani a segítségére.

Az okostelefonban egy MediaTek MT6753 lapka fedezhető fel. Ez a chip már nyolcmagos, 1,5 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 magok találhatóak benne egy Mali-T720 MP3 grafikus feldolgozó egység kísértetében. A rendszer számára 2 GB memóriát biztosít a Diamond S, ami az átlagos használat során szinte már mindenre elegendő lehet. A háttértár 16 GB-os méretet öltött, és ha ez kevésnek bizonyulna, akkor még legfeljebb 32 GB-tal fentebb lehet tornászni microSD kártya segítségével. A kapcsolati képességei között kiemelendő a 4G LTE hálózati modem megléte, ami maximum 150 Mbps-os letöltési sebességet tud produkálni. Ezen felül van még a kelléktárában WLAN Wi-Fi Direct támogatással, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is, egyéb extráról viszont nem szólt a fáma. Az eszköz két SIM kártya befogadására lett felkészítve, és külön örömünkre szolgál arról beszámolni, hogy a Dual Active (DSDA) termékek sorát gyarapítja, tehát mindkét hálózaton folyamatosan aktív. A készülék a 152,6 x 76,4 x 8,4 milliméteres méreteivel átlagosnak nevezhető, viszont meglepően könnyed, mindössze 118 grammot nyom. Ez viszont sajnos meg is látszik az akkumulátor kapacitásán, hiszen csak egy 2300 mAh-s telep lapul a hátoldala mögött.

Az Archos Diamond S 160 fontos ajánlott fogyasztói ár kíséretében kerül a boltok polcaira, szóval viszonylag jó vételnek ígérkezik, de a piac legjobbjaitól azért elmarad. Az Archos 50 Cesium és az Archos 50e Helium már csak novemberben fog bevetésre kerülni (valószínűleg a Windows 10-re kell még várni), ezekért 100 fontot kell majd leszurkolni, szóval egészen olcsón megkaphatóak lesznek.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward