WiFi + HDD + akkumulátor: Patriot Gauntlet Node

Kipróbáltuk a Patriot WiFi-vel és akkumulátorral ellátott külső merevlemezét, amely még USB 3.0-s porttal is rendelkezik.

WiFi + HDD + akkumulátor: Patriot Gauntlet Node

Bevezető

Bevezető

Ezúttal egy érdekes külső adattárolót próbáltunk ki, ami alap esetben tökéletesen használható USB 3.0-s külső merevlemezként, de mivel WiFi adapter és beépített akkumulátor is helyet kapott benne, így vezeték nélküli adattároló központként is remekül helytáll. Hasonló termékek már jártak nálunk, a Silicon Powertől és a Western Digitaltól, de utóbbi flash alapú tárhelyre épített, annak minden előnyével és hátrányával. Az SSD vs. mágneses merevlemez témát már körbe is jártuk ezért egyszer, így ezzel most nem fogunk foglalkozni, csak a Gauntlet lesz a középpontban.

A kis kitérő után nézzük, mire is jó egy WiFi-s adattároló. A szerkezet nagyon jól jöhet utazások alkalmával, amikor például az okostelefonunkkal készített fotókat és videókat könnyedén, vezetékek alkalmazása nélkül átmásolhatjuk rá, így felszabadíthatjuk mobil eszközünk tárhelyét, hogy újabb tartalmakat készíthessünk. Persze utazások alkalmával akkor is jól jön a termék, ha fontos fájljainkhoz szeretnénk gyorsan, vezeték nélkül hozzáférni - mindezt titkosított vezeték nélküli kapcsolaton keresztül.

Egy ilyen szerkezet ugyanakkor családi vagy baráti összejövetelek alkalmával is remek szolgálatot tehet, ugyanis nyaralásunkról, utazásainkról, vagy családunkról készített fotóinkat egyszerűen és gyorsan megmutathatjuk az egybegyűlteknek, méghozzá úgy, hogy mindenki a saját okostelefonján vagy tábláján nézheti meg a fotókat, illetve videókat, az ő saját tempójában.

Jó hír, hogy az eszköz WiFi hotspot módjára is képes üzemelni, azaz az adott okostelefon, táblagép, noteszgép vagy asztali számítógép esetében nem kell lemondanunk az internetkapcsolatról sem, ha éppen a vezeték nélküli külső merevlemezhez kapcsolódunk - igaz, az alacsony sávszélesség miatt ilyenkor inkább csak webböngészésre érdemes használni a rendszert, nagy sávszélességet igénylő letöltésre nem. Mielőtt azonban elmondanánk mindent a termékkel kapcsolatban, először inkább ismerkedjünk meg legfontosabb tulajdonságaival, illetve árcédulájával.

A fenti kis kedvcsináló, illetve a fenti táblázat jóvoltából már nagyjából tudhatjuk, mire számíthatunk a Patriot újdonságával kapcsolatban. A következő oldalon megismerkedünk a csomaggal, illetve magával a Gauntlet Node-dal, majd megvizsgáljuk szoftveres képességeit és teljesítményét is.

A hardver

A hardver és a tartozékok

A Patriot Gauntlet Node névre keresztelt, 802.11n típusú WiFi adapterrel, illetve beépített lítium-ion akkumulátorral is ellátott külső adattárolója egy tetszetős, kompakt dobozban érkezett.

A doboz belsejében emeletes elrendezésben foglaltak helyet a tartozékok. A legfelső szinten természetesen a lefóliázott oldallapokkal ellátott Gauntlet Node foglalt helyet, méghozzá egy kerettel alaposan beszorítva, hogy szállítás közben ne eshessen baja. Az alsó szinten, egy kartonlappal elválasztva megtaláltuk a tartozékokat is, amelyek között szerencsére minden szükséges dolog jelen volt.

Az Gauntlet Node-hoz kapunk egy gyors üzembehelyezési útmutatót, amellyel gyerekjáték működésre bírni az eszközt - persze leírás nélkül sem lehetetlen a feladat, annyira egyértelmű minden. A dokumentumon kívül kapunk egy cserélhető konnektortalpakkal ellátott tápadaptert is. Ehhez az európai szabványú mellet angol szabványú csatlakozó is jár, sőt, a beépített érintkezőket kihajtva amerikai konnektorokba is illeszkedik az egység. Ötletes és hasznos megoldás, hiszen a Gauntlet Node nagy segítség lehet utazások alkalmával, és így elég sok helyre mehetünk vele plusz átalakító nélkül. A tápadapter 100V és 240V közötti váltakozó feszültség fogadására képes.

A tápadapter hátulján egy szabványos USB port lapul, amelyen keresztül a mellékelt kábel segítségével könnyedén feltölthető a külső merevlemez beépített akkumulátora. A kínálatban a felsoroltakon kívül egy USB 3.0-s adatkábel is helyet kapott, plusz kapunk tartalék csavarokat is, amelyek akkor jönnek jól, ha adattároló-csere alkalmával a "csillag fejű" csavarok esetleg elfáradnának. Először furcsán néztünk a plusz csavarokra, de az első összerakás és szétszedés után megértettük, hogy nagyon is hasznos kiegészítőkről van szó, ugyanis a gyári csavarok nem valami strapabíróak: hiába dolgoztunk minőségi csavarhúzóval, a szétszedés ténye így is meglátszott a négy csavaron.

Maga a Patriot Gauntlet Node WiFi-n és USB 3.0-s kapcsolaton keresztül egyaránt elérhető, de nem egyszerre, hanem vagy/vagy alapon. USB 3.0-s módban nincs WiFi adapter, WiFi módban pedig nincs USB 3.0-s kapcsolat. De ez érthető, hiszen a termék SoC egysége nem egy erőmű.

A Patriot Gauntlet Node és egy 50 forintos érme

A Gauntlet egy matt fekete műanyag házzal érkezik, amelynek oldallapjai fényes műanyag borítást kaptak. A termék felső részén egy szép Gauntlet feliratot láthatunk, amely az öntőforma segítségével készült, mellette pedig egy fehér, szitázott Node felirat látható.

A feliratoktól jobbra pedig néhány fehér piktogramm látszik ledekkel, amelyek közül az alsó a HDD működéséről, a középső a WiFi aktivitásról, a legfelső pedig az akkumulátortöltés állapotáról árulkodik.

A LED tömb melletti oldalon találjuk a DC csatlakozót, a bekapcsoló gombot, illetve az USB 3.0-s portot is. A Gauntlet Node felirat alatti hosszú oldallapon, illetve a csatlakozókkal szembeni rövid oldallapon nincs semmi extra. A másik hosszú oldallap már tartogat némi érdekességet, ugyanis itt négy darab kört, valamint egy gombot látunk. Ezek együttesen alkotják az akkumulátortöltöttség-jelzőt. A gomb megnyomásával a fehér LED-ek elkezdenek világítani: egy LED 25%-nyi töltést jelöl, így nagyjából megbecsülhetjük, hogy mennyi ideig működik még a termék, mielőtt újból töltőre kell tenni.

A Patriot GauntletNode a maga 8,62 x 13,9 centiméteres méretével alig nagyobb, mint egy okostelefon, igaz, mivel merevlemezt tartalmaz, így 2,44 centiméteres vastagságával jóval vaskosabb, mint egy átlagos modern okostelefon. A termék nehezebb, mint egy SSD alapú WiFi-s külső adattároló, de tömege így sem vészes. A gyártó hivatalos weboldalán olvasható 182,5 grammos érték valószínűleg csak az üres házra vonatkozik, ugyanis egyrészt érzésre ennél azért nehezebb volt a termék, másrészt a külön megvásárolható, merevlemezt nem tartalmazó Gauntlet Node ház esetében is ugyanezt az értéket közli a hivatalos weboldal.

Mivel a termékből HDD nélküli változat is kapható, így úgy gondoltuk, megmutatjuk milyen a külső HDD ház szétszedve. A külön is megvásárolható ház akkor jön különösen jól, ha éppen van használaton kívüli 2,5 colos adattárolónk - meg persze akkor is, ha 320 GB helyett nagyobb adattároló kapacitásra van szükségünk. A házban a gyártó állítása szerint 2 TB-os adattároló kapacitást kínáló HDD is elfér, márpedig egy 1,5 TB-os, illetve 2 TB-os WD Green merevlemez 15 milliméter vastag.

A 9,5 mm magas HDD
A 9,5 mm magas HDD

9,5 milliméternyi aprópénz
9,5 milliméternyi aprópénz

A gyártó hivatalos weboldala a házban elhelyezhető HDD maximális magasságáról egyébként sajnos nem ad információt, az internetes leírások pedig kivétel nélkül 9,5 milliméteres maximális HDD magasságról tesznek említést - akár a külföldi teszteket, akár a külföldi neves webáruházak leírásait olvassuk.

12,5 milliméternyi aprópénz
12,5 milliméternyi aprópénz

A fentiek után fogtunk egy digitális tolómérőt és megnéztük, mi a helyzet. A SATA port felőli részen a HDD alatt nagyjából 1,8 milliméternyi plusz hely van, ám ezt a helyet a kábelek nagyrészt ki is töltik. A másik oldalon még ennél is kevesebb hely áll rendelkezésre, így maximális bizonyossággal kijelenthetjük: a termékben 9,5 milliméternél magasabb HDD nem fér.

A 2,5 colos belső bővítőhelyhez egyébként úgy férünk hozzá, ha a ház alján található négy kis gumilábat kipattintjuk - ezek körömmel megmozdítva óvatosan kiszedhetőek. Arra azért vigyázzunk, hogy a rajtuk található ragasztóréteget ne érje por vagy egyéb szennyeződés. A talpak alatt megtaláljuk a négy hosszú csavart, ezekkel bánjunk óvatosan, mert gyenge anyagból készült a fejük, könnyen sérül. Ha a csavarokat kiszereltük, meg is pillantjuk a HDD bővítőhelyet - merevlemezt is tartalmazó ház esetén pedig magát a HDD-t, méghozzá nyomtatott áramköri lappal kifelé elhelyezve.

Maga a HDD egyébként érdekesen van elhelyezve a házban. A szokásos rögzítési pontok ezúttal négy műanyag gyűrűt kaptak - ezeket csavarok tartják a helyükön. A műanyag gyűrűk a ház szélein kialakított mélyedésekbe passzolnak, méghozzá tökéletesen. A fura rögzítési mód ellenére az összeszerelt házban még véletlenül sem mozog a HDD.

A szoftver

Szoftverfrissítés, beüzemelés

A Patriot Gauntlet Node tartalmához többféle eszközről is hozzáférhetünk - akár egyszerre is. Mielőtt beüzemelnénk a rendszert, feltétlenül érdemes ellátogatni a gyártó hivatalos weboldalára, ahol megnézhetjük, van-e friss firmware a géphez. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy az adattár gyárilag NTFS fájlrendszerrel formázva érkezik, így rendszertől függően ezt lehet, hogy módosítanunk kell (például Mac OS X esetén). Windows alatt persze ez a tökéletes alapállapot.

Amennyiben van friss firmware, úgy a Patriot Gauntlet Node-ot csatlakoztassuk USB-n keresztül az adott PC-hez, a firmware fájlt pedig másoljuk át rá. Az első USB 3.0-s csatlakoztatás alkalmával ne ijedjünk meg, ha egy 新加卷 nevű meghajtó jelenik meg, ugyanis a gyárban kínai operációs rendszer alatt formázták meg a HDD-t, így az kínaiul kapta meg az "Új kötet" nevet.

A Gauntlet Node-on futó webszervert a 10.10.10.254-es IP címen érjük el - a művelethez bármelyik webböngészőt használhatjuk. A webes felhasználói kezelőfelület kínál néhány beállítást, amelyekre majd még kitérünk, mielőtt azonban ezekkel foglalkoznánk, keressük meg a Setup menüponton belül a Select Firmware opciót. A firmware kitallózása után pár perces frissítési procedúra zajlik le, majd ezt követően használatba is vehetjük a terméket.

A külső vezeték nélküli adattár elérése mobil eszközökön keresztül

A frissítést persze a mobil eszközökre ingyenesen letölthető Patriot Connect alkalmazáson keresztül is elvégezhetjük. Az alábbiakban először ezzel foglalkozunk (van Androidra és iOS-re is).

Okostelefonon, illetve táblagépen keresztül az adott mobil operációs rendszerhez passzoló Patriot Connect alkalmazással férünk hozzá a Gauntlet Node tartalmához. Apple App Store, Google Play Store, illetve Amazon App Store esetén írjuk a keresőbe a Patriot Gauntlet kifejezést, majd töltsük le a találati listán szereplő Patriot Connect alkalmazást. Mi Android és iOS alatt is teszteltük a szoftvert, mindkét rendszeren hibátlanul üzemelt.

A Patriot Gauntlet Node tartalmához könnyedén hozzáférhetünk: a képeket videókat és zenéket lejátszhatjuk, de fájlok le- és feltöltésére is van mód. Az alkalmazás néhány fontos beállítást is elénk tár, így azok a funkciók, amelyek a webszerveren keresztül módosíthatóak, a mobil alkalmazáson keresztül is testre szabhatóak.

A szolgáltatások remekül működnek - az alkalmazás még arra is figyelmeztet, ha a WiFi-s külső merevlemez akkumulátora éppen lemerülőben van.

Galéria megnyitása grid_on

A WiFi kapcsolatot egyébként akár WPA2-es titkosítás segítségével is védhetjük, plusz megadhatjuk a Samba szolgáltatáshoz tartozó jelszót is, ami PC-s használat esetén lehet fontos. További érdekesség, hogy a WiFi-s külső adattárolót meglévő vezeték nélküli hálózatunk routeréhez is hozzákapcsolhatjuk, ehhez csak ki kell választanunk a listából a vezeték nélküli hálózatot, majd meg kell adnunk a hozzáféréshez szükséges jelszót. Ezután az adott táblán, illetve okostelefonon akkor is lesz internet, ha a WiFi-s külső adattárhoz csatlakozunk.

Beállítás PC-n keresztül

PC-n keresztül szintén elérhetjük vezeték nélkül a WiFi-s külső adattárat. Ha a beállításokat szeretnénk módosítani, akkor a 10.10.10.254-es IP címet kell beírni az adott webböngészőbe, majd az alábbi menüpontok tárulnak elénk. Itt érdemes beállítani a WiFi kapcsolat titkosítását, valamint érdemes az eszközt meglévő vezeték nélküli hálózatunkhoz is hozzákapcsolni, ahogy fentebb, a mobil alkalmazás esetében már javasoltuk.

Galéria megnyitása grid_on

Ezután a dátum és idő beállítása jöhet, majd testre szabhatjuk az SSID nevét, valamint a Munkacsoportot és az eszköz Samba alatt megjelenő nevét is. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy a Setup menüponton belül a Samba felhasználói nevet és jelszót is megadhatjuk - ezeket kéri majd a rendszer, ha PC-ről fájlböngészőn keresztül a Gauntlet Node-hoz szeretnénk kapcsolódni.

Samba szerver, USB 3.0-s kapcsolat

Ha a termék tartalmához is szeretnénk hozzáférni, akkor kedvenc fájlböngészőnkön belül keressük meg a Gauntlet Node egységet a hálózati eszközök között. Az előzőleg beállított Samba felhasználónév és jelszó megadása után úgy használhatjuk a terméket, mintha az egy NAS lenne. Persze itt nem árt szem előtt tartani, hogy az egysávos 802.11n WiFi kapcsolat eléggé lassú, úgyhogy ha nagyobb adatokat akarunk másolgatni, kapcsoljuk ki a Gauntlet Node-ot, csatlakoztassuk az USB 3.0-s kábelt, majd nyomjuk meg ismét a Power gombot. Ekkor a külső adattároló egyszerű USB 3.0-s merevlemezként tűnik fel a rendszerben. Hogy USB 3.0-s porton keresztül mire számíthatunk a 320 GB-os Western Digital Scorpio Blue merevlemeztől? Nos, erre:

USB 3.0USB 2.0USB 3.0USB 2.0Bal oldalon az USB 3.0-s, jobb oldalon pedig az USB 2.0-s sebességek láthatóak

WiFi-n keresztül 1,2-2 MB/s-os másolási sebességet tudtunk elérni, ami sajnos nem sok, de ez várható volt. A siker érdekében egy 150 Mbps-s 802.11n típusú TP-Link USB 2.0-s WiFi adaptert vetettünk be, amelytől mindössze 30 centiméterre helyezkedett el a Patriot Gauntlet Node. A WiFi kapcsolat hatótávolsága miatt szobák közötti megosztásra nem igazán alkalmas, inkább arra jó a termék, hogy az adott szobában tartózkodó eszközök között hatékonyan megoszthassuk a különböző tartalmakat.

Ez persze aligha meglepő, hiszen antennaként egyszerű, nyomtatott áramköri lapra integrált WiFi antennát használ a termék, ennek hatásfoka pedig nem a legjobb - de a WiFi-s külső adattároló nem is több fal, illetve több tízméteres távolságok áthidalására szolgál, úgyhogy a célnak ez is bőven megfelel.

Zajszint és melegedés

A Patriot Gauntlet Node belsejében elhelyezett mobil merevlemez abszolút nem forrósodott fel még hosszabb használat során sem, zajszintje pedig szinte nem is volt - ha nem tudtuk volna, hogy a termékben HDD van, akkor azt hihettük volna, hogy SSD-re alapoz, annyira hangtalan volt.

Akkumulátoros üzemidő, terhelhetőség

A vezeték nélküli külső adattároló lítium-ion akkumulátora egyetlen teljes töltés hatására 5,5 órányi üzemidőt kínál, legalábbis a gyártó ezt állítja. Az elérhető üzemidő nagyságát erősen befolyásolja, hogy mire használjuk a vezeték nélküli külső merevlemezt: ha egyszerre több 720p-s videót is streamelünk róla, akkor az akkumulátor hamarabb lemerül, de ha csak néhány zenét, illetve fotót tekintünk meg, akkor összességében elérhető az ígért üzemidő.

Mi első körben egy alacsonyabb felbontású (1024 x 432 pixeles) videót streameltünk az egységgel egy okostelefonra. A teszt alkalmával a teljesen feltöltött akkumulátor 4 óra 41 percig bírta, majd lemerült. Ezután két darab 720p-s tartalommal terheltük a rendszert - persze csak azután, miután néhány óra alatt teljesen feltöltődött az akkumulátor. A két darab 720p-s streamet 2 óra 58 percen keresztül tudta továbbítani a rendszer, majd lemerült.

Annak érdkében, hogy arra is fény derüljön, mennyire terhelhetjük le a terméket, elindítottunk négy darab 5,5 Mbps-os 720p-s tartalmat négy különböző eszközön, majd megnéztük, akadozik-e a lejátszás. Három darab stream szépen futott, de ahogy a negyediket elindítottuk, az egyik mindig meg-megakadt. A poén kedvéért egy 1080p-s Blu-ray filmmel is megpróbálkoztunk (csak egy 25 GB-ossal), ám az sajnos élvezhetetlenül szaggatott az adott PC-n, mivel a rendelkezésre álló adatátviteli sávszélesség ekkora terhelést nem bírt el. A PC-n NAS-ról, illetve helyi adattárról szépen futott a Blu-ray tartalom - ezt csak azért említjük meg, mert nem a Trinity-s A10-5800K alapú PC volt a gyenge láncszem.

Akkor, ha képeket, zenéket és egy-két videót próbálunk elindítani, képes a rendszer akár 5 eszközt is kiszolgálni, de nagyobb sávszélesség-igényű tartalmaknál csak kevesebb eszköz zökkenőmentes kiszolgálására van mód. Például 4 Mbps-os 720p-s videókból már futhat egyszerre akár négy is. 5,5 Mbps-osakból csak három, legalábbis mi ezt tapasztaltuk. Szép eredmény azért ez így is.

Végszó

A Patriot WiFi-s, akkumulátorral is ellátott külső merevlemeze összességében igen meggyőzően teljesített a teszt során. A terméket sokat nyúztuk, mégsem találtunk rajta fogást: a szoftver remekül működött, az akkumulátor sokáig bírta, és az USB 3.0-s adatátviteli sebességek is tökéletesek voltak.

Persze, ha nagyon akarunk, akkor azért hibát is találunk: a WiFi kapcsolat Samba protokollon keresztül rettentően alacsony adatátviteli sebességet kínált, de mivel ott az USB 3.0-s port a nagyobb adatok mozgatására, így ezt nem érezzük olyan komoly problémának. Már csak azért sem, mert a termék négy eszközre simán továbbítani tudott négy darab 4 Mbps-os 720p-s tartalmat, sőt, 5,5 Mbps-os 720p-s videóból is képes volt három adatfolyam egyidejű továbbítására - ez azért egyáltalán nem rossz.

Az akkumulátor kapacitása szintén meggyőző volt: mi rosszabbra számítottunk. Az persze kellemetlen, hogy az akkumulátor teljes feltöltése elég sokáig tart, de cserébe sokáig is bírja.

A 45 000 forintos ár egy kissé borsosnak tűnhet, de ez a felszereltség napjainkban ennyibe kerül (a Silicon Power megoldása is ezen az árszinten mozog). Ha ezt az összeget sokalljuk, úgy 26 000 forint körüli összegért megvásárolhatjuk magát a Gauntlet Node külső merevlemezházat is üresen, HDD nélkül. A házba használaton kívüli 2,5 colos formátumú SSD vagy HDD meghajtónkat egyaránt beszerelhetjük, így egyrészt az adott adattárolót hatékonyan újrahasznosíthatjuk, másrészt spórolhatunk is. A gyártó szerint 2 TB-os merevlemezek alkalmazására is van lehetőség, viszont méréseink szerint a 15 és 12,5 milliméteresek nem, csak a 9,5 milliméter vastag adattárolók férnek el a házban, ezt vegyük figyelembe egy esetleges vásárlás során! Az adattároló kiválasztása előtt feltétlenül nézzünk utána az adott gyártó hivatalos weboldalán, hogy milyen magas a kiszemelt HDD vagy SSD - nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk.

A tesztben szereplő Patriot Gauntlet Node 320 GB-os külső, akkumulátorral és WiFi adapterrel egyaránt ellátott adattárolót a CompMarket Hungary Zrt.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Hasznos hivatkozások:

[list type="unordered"]

[*]Patriot Gauntlet Node 320 GB

[*]Patriot Gauntlet Node üres HDD ház akkumulátorral és WiFi adapterrel

[*]A gyártó hivatalos weboldala

[/list]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward