Vízi távtapogatásra alkalmas kesztyűt fejlesztettek ki

Az új kesztyűvel könnyen fellelhetők lehetnek az árvizek idején elmerült tárgyak és áldozatok, és egy napon talán a virtuális valóság is tapinthatóvá válhat.

Vízi távtapogatásra alkalmas kesztyűt fejlesztettek ki

Különleges, hanghullámok révén távoli objektumok tapogatásra alkalmas kesztyűt fejlesztett ki a Cukubai Egyetem két doktorandusza. Aisen Carolina Chacin és Ozu Takesi találmányával vízzel fedett tárgyakat lehet érzékelni, ami korlátozott látási viszonyok közt, például árvizek idején különösen hasznos lehet, hiszen vészhelyzetben gyorsan segíthet fellelni az elmerült dolgokat.

Az IrukaTactnevű fejlesztést a delfinek visszhanggal való tájékozódása ihlete, azzal a különbséggel, hogy míg a tengeri emlősök által érzékelt, visszaverődő hanghullámok vizuális jelekké fordítódnak át, a kesztyű vízsugarak segítségével tapintásérzetté alakítja át a beérkező jeleket. Ahogy a kesztyűt viselő kéz a víz alatt tapogatózva közelebb kerül egy elmerült tárgyhoz, a vízsugarak egyre erősebbek lesznek, nagyobb nyomást fejtve ki az ujjbegyekre. Mivel a kesztyű tenyér felőli részén nincsenek a mozgást akadályozó, vaskos alkatrészek, az eszköz használója meg is tudja ragadni az először távolról kitapogatott, majd ténylegesen megtalált tárgyat.

Chacin elmondása szerint a fejlesztés célja az volt, hogy kiterjesszék a haptikus, vagyis tapintásos érzékelésen alapuló rendszerek hatótávolságát, lehetővé téve, hogy a tárgyak tényleges megérintése nélkül is megtapasztalható legyen azon textúrája és térbelisége. A kesztyű egy MaxBotix MB7066-os szonárérzékelőt, három pici motort és egy Arduino Pro Minit használ, mely utóbbi jeleket küld a három középső ujjra ráhúzott szilikon gyűszűkre. A motorok szintén ezen három ujj fölött kapnak helyett, és megfelelő utasításra vizet pumpálnak az ujjbegyek irányába közvetlen környezetükből.

A hüvelykujj és a kisujj nem érzékel, így a készülék jóval nagyobb mozgékonyságot biztosít, kevesebb energiát használ, és nem is olyan nehéz. Azt, hogy a kéz abból az irányból kapja meg a jeleket, amelyikbe a tenyér fordítódik, a középső ujjra csatolt szilikongyűrű biztosítja, amely közvetlen összeköttetésben áll a vele párhuzamos helyzetű, csuklóra szerelt szonárérzékelővel. Ez a szenzor jelenleg nagyjából 60 centiméteres távolságig képes érzékelni a víz alatti tárgyakat, bár Chacin szerint a jövőben a hatótáv növelhető lehet.

A fejlesztők azt remélik, hogy találmányuk egy napon komoly segítséget jelenthet a víz alá merült áldozatok és tárgyak fellelésében, illetve a víz alatti veszélyek, például a hirtelen mélyülő részek és akadályok azonosításában. A fejlesztés másik potenciális felhasználási területe a virtuális környezet lehet, hiszen például egy Oculus Rifttel, giroszkópokkal és gyorsulásmérőkkel összekombinálva a kesztyű lehetővé teheti, hogy a virtuális valóság objektumai tapinthatókká is váljanak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward