Shop menü

VÉGRE ALAPBÓL VÉGPONTTÓL VÉGPONTIG TITKOSÍTOTT LESZ A MESSENGER

Nagyon régi ígéretét váltja be a Meta azzal, hogy alapértelmezetten támogatni kezdi a titkosítást, bár kivételek továbbra is lesznek.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Végre alapból végponttól végpontig titkosított lesz a Messenger

A Meta irányítása alatt áll a világ legnagyobb titkosított csevegőplatformja, a WhatsApp, azonban a Facebook fejlesztői egy ideje már dolgoznak azon, hogy a Messenger is ebbe az irányba mozduljon el. Most ezen a téren egy fontos lépést sikerült elérni, de továbbra sem dőlhetnek hátra a fejlesztők.

Bejelentette a Meta, hogy a Messenger már alapértelmezetten végponttól végpontig tartó titkosítást fog biztosítani a felhasználóknak.

A titkosítás a Messengeren belül meglehetősen hektikus, nem egyszerű lekövetni, hogy éppen hogy áll a vállalat ezen a fronton. Mikor, hol, mit és hogyan kezel a titkosítás szempontjából. Bár azt mondhatnánk, hogy ez most megoldódik, de arról azért nincs szó, de az már biztos, hogy a továbbiakban az új személyes beszélgetéseket alapesetben titkosítva fogja kezelni a szolgáltatás, ideértve a hívásokat is.

A Facebook 2016-ban jelentette be először, hogy a Messenger titkosítást fog használni, és kapott is egy ilyen funkciót a platform, de ez eléggé érdekesen működött. Az alkalmazáson belül külön beszélgetéseket kellett indítani, ahol volt titkosítás, és mivel ezeket az appokban kellett kezelni, így weben nem is jelentek meg. Ráadásul tele volt az egész korlátozásokkal, szimpla üzenetküldésen túl nem sok dolgot lehetett csinálni. Arról pedig álmodni sem lehetett, hogy a csoportos csevegéseknél is működjön a funkció.

Évek teltek el úgy, hogy a Meta mindig lépdelt előre ezen a fronton, egy kicsit mindig többet lehetett, egy kicsit mindig többet engedett a platform. Idén is több fejlesztés volt már a titkosítási rendszert illetően a Messengerben, és most jutottunk el arra a pontra, hogy a személyes beszélgetések már alapértelmezetten titkosítva lesznek a platformon.

Galéria megnyitása

Loredana Crisan, a Messenger alelnöke büszkén emelte ki, hogy nem kell semmilyen korlátozástól szenvednie az embereknek, mikor titkosítás mellett beszélgetnek az ismerőseikkel. Gond nélkül lehet a környezethez megfelelő témákat választani, cserélgethetőek a reakciók, és mehet a tartalmak küldése is. Ezt muszáj a cégnek kiemelnie, miután korábban ez nem így volt. Crisan elmondása alapján a Messengert jelentősen át kellett dolgozni ahhoz, hogy a titkosítást széles körben biztosítani lehessen benne, és ez alapértelmezetten működhessen úgy, hogy a felhasználóknak nem kell kellemetlenségekkel számolnia.

„Évekig tartott, mert időt szántunk arra, hogy ezt jól csináljuk. Mérnökeink, biztonsági szakembereink, tervezőink, szabályzat-szakértőink és termékmenedzsereink fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy a Messenger funkcióit az alapoktól kezdve újjáépítsük” – árulta el Loredana Crisan. És hozzátette, hogy az még egy kicsi időt igénybe fog venni, mire minden beszélgetés alapértelmezetten titkosításra áll át.

Remek hír ez a mostani, de azt látni kell, hogy a csoportos beszélgetéseknél továbbra sem lesz alapból titkosítást, és az Instagramhoz kapcsolódó csevegéseknél sem sikerült ezt megoldani. Noha ennek már túl nincs jelentősége nincs, miután a cég egy friss döntése nyomán a Messenger és az Instagram DM közötti átjárhatóság hamarosan úgyis megszűnik.

Végül még azt is meg kell jegyezni, hogy az általános titkosítás bevezetésével a Meta sem férhet majd hozzá az adatokhoz, és nem tud kiadni információt például a hatóságoknak sem. Az Egyesült Államokban nem példátlan az, hogy Messenger beszélgetéseket bizonyítékként felhasználva folytattak le büntetőeljárásokat. De a titkosítás követően már ettől sem kell tartania az embereknek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére