Vége a Project Astroriának, újabb pofon a Windows 10-nek

A Microsoft felhagyott azzal a tervével, hogy androidos alkalmazásokat portoljon a mobilos Windows 10-re.

Vége a Project Astroriának, újabb pofon a Windows 10-nek

Az okostelefonokra szabott Windows legnagyobb problémája gyakorlatilag a Windows Phone 7 megjelenése óta, a szerény alkalmazáskínálat. A Microsoft mindig próbálja azzal jobb fényben feltüntetni a problémát, hogy kiemelik a toplistát appokat, amelyeknek persze a java már valamilyen formán elérhető a Windows 10 Mobile keretei között is, de a felhasználók persze továbbra sem látják ilyen derűsen a helyzetet. Éppen ezért minden olyan bejelentés örömteli, ami arra irányul, hogy a Microsoft próbálja segíteni a fejlesztők dolgát, ezúttal azonban éppen az ellenkezőjéről számolhatunk be.

A vállalat tavaly a Build konferencián bejelentette, hogy a jövőben segíteni fogják a fejlesztőket abban, hogy az Androidra és az iOS-re írt programjaikat a lehető legkönnyebben átemelhessék a Windows Store-ba. A Windows Bridge for Android, vagyis ismertebb nevén Project Astoria szépen fejlődött, legalábbis a Microsoft elmondása szerint, ugyanis kézzel fogható eredménye ennek nem volt. A Project Astoriának az eredeti tervek szerint ősszel kellett volna béta állapotba előre lépni, erre azonban a mai napig sem került sor, és már a szomorú okát is tudjuk ennek. A redmondiak leállították Windows Bridge for Android fejlesztését. A bejelentés valószínűleg senkit nem ért váratlanul a több hónapos hallgatást követően, de azok a fejlesztők, akik érdeklődést mutattak az új eszköztár iránt, vélhetően a végsőkig hittek a dologban.

A Project Astoria leállítása szomorú dolog, hiszen ez lett volna a Microsoft egyik olyan törekvése, amelynek köszönhetően jelentősen növekedhetett volna a Windows Phone-ra, illetve Windows 10 Mobile-ra elérhető alkalmazások száma. Öröm az ürömben, hogy ezzel azért még koránt sincs minden veszve.

A Microsoft ezúttal teljesen más irányból próbálja megközelíteni a problémát, de a cél változatlanul az, hogy több applikáció szülessen a Windows 10 ökoszisztéma támogatásával. A szoftveróriás felvásárolt a Xamarint, amivel egyébként is régóta ápolt szoros kapcsolatot. A Xamarin neve talán csak keveseknek csenghet ismerősen, de egy nagyon fontos célon dolgozó alakulatról van szó. 2011 óta munkálkodnak egy olyan keresztplatformos keretrendszeren, ami nem kevesebbet ígér, mint hogy az ezt használó alkalmazások (C#-ban írt .NET kódról van szó) mindenféle különösebb módosítás nélkül futtathatóak lennének bármelyik nagy mobil operációs rendszerrel ellátott okostelefonon, legyen szó az Androidról, az iOS-ről vagy a Windowsról. Az egységes programok nagyon meg tudnák könnyíteni a fejlesztők feladatát, hiszen nem kellene minden egyes rendszerre külön összerakni a programjaikat, és a frissítéseket is lehetne közösen kezelni.

A Xamarin persze még a jövő zenéje, most kanyarodjunk vissza az eredeti témához és a jelenhez. A Microsoft kettő Windows Brige eszközt leplezett le a már fent említett fejlesztői konferencia keretében, és a Windows Bridge for iOS (Project Centennial) esetében egyelőre szó sincs arról, hogy bedobná a törölközőt a vállalat. A redmondiak a hivatalos közleményük szerint mostantól nagyobb erőbedobással fognak koncentrálni a Windows Bridge for iOS fejlesztésére, és céljuk egy olyan „híd felhúzása”, ami lehetővé tenné az iOS-re írt kód átemelését minden Windows 10 rendszerre, beleértve az Xboxot és a PC-t is a mobilokon felül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward