Változik a játékok cenzúrája Kínában

A konzoltilalom megszűnésével gyorsulni fog a folyamat, bár a szabályok így is szigorúnak látszanak.

Változik a játékok cenzúrája Kínában

Kína megszüntette a külföldi konzolok tilalmát, amely 14 éve lépett életbe az országban, utat nyitva ezzel többek között az Xbox One-nak, amely idén júniustól lesz kapható az országban. A PlayStation 4 érkezésének dátuma még nem ismert, de az biztos, hogy már a Sony is értékes piacnak tekinti Kínát. Ezzel párhuzamosan a játékok cenzúrázásának folyamata is megváltozik, a Kínai kormány már közzé is tette az ezzel kapcsolatos új szabályokat, melyek azonban elég szigorúnak tűnnek.

Tiltott lesz pl. minden, ami bátorítja az obszcenitást, drogokat vagy az erőszakot, így kérdéses, hogy az olyan címek, mint a Grand Theft Auto 5, vagy a Sleeping Dogs egyáltalán megjelenhetnek-e hivatalosan az országban. Tiltott lesz minden, ami mások jogait sérti, támadja vagy korlátozza, és nemkívánatos lesz minden szerencsejátékkal kapcsolatos téma is. Számos extra záradék szól arról, hogy azok a tartalmak sem megengedettek, amelyek Kína érdekeit sértik, így nincs helye semminek, ami az ország hírnevét, nemzeti és területi egységét vagy szuverenitását kérdőjelezi meg. Nincs helye kultuszoknak, babonáknak sem, vagy bárminek, ami az ország vallással kapcsolatos nézeteivel ellentétes. Kérdés, mi lesz akkor a mostanában divatos zombis játékokkal, vagy azokkal a darabokkal, amelyek természetfeletti elemeket tartalmaznak?

Vajon megjelenhet-e a Kínában a Hong Kongban játszódó Sleeping Dogs?

A szabályozás magukra a játékokra és a DLC-kre is egyaránt vonatkozik. A cenzúrázás folyamata felgyorsul, ezentúl nem fog 20 napnál tovább tartani egyetlen játéknál sem, és jól érthető indoklást is fognak fűzni a visszautasított címekhez.

Kína kulturális minisztere, Cai Wu a következőket mondta a cenzúrázással kapcsolatban: "A Kína-ellenes, vagy az ország kormányának nézeteivel ellentétes dolgok nem lesznek megengedettek. Ablakot akarunk nyitni, hogy beengedjünk egy kis friss levegőt, de még mindig szükségünk van szúnyoghálóra, hogy ne jöhessenek be a legyek és a szúnyogok."

Költői.

Kapcsolódó híreink:

Megszűnt a konzoltilalom Kínában

Júniusban jelenik meg az Xbox One Kínában

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward