Ütős kameraszenzorokkal állt elő az OmniVision

Az OV13880 egy nagyméretű pixelekre kihegyezett főkamera lesz, a OV5880 pedig egy rettentően pontos fókuszálásra képes "szelfikamera" szerepét tölti majd be.

Ütős kameraszenzorokkal állt elő az OmniVision

Az OmniVision a Sony legnagyobb vetélytársának számít az okostelefonokba szánt kameraszenzorokat gyártó vállalatok körében, így mindenképpen érdemes szemmel tartani a Santa Clara-i bázisú vállalat újdonságait. Ezúttal két új kamerát mutatott be az OV, melyek egyértelműen felső- és felső-középkategóriás mobilokat fogják célba venni: az egyik a videóhívások felelőse lesz, a másik pedig a főkamera szerepkörében tetszeleghet.

OmniVision OV13880

Az mobilok hátoldalát az OmniVision OV13880 hódíthatja meg. Itt nem arra helyezték a hangsúlyt a szakemberek, hogy irreálisan magas felbontásokat érjenek el, hanem inkább arra törekedtek, hogy megtalálják az arany középutat a képpontok mérete és a pixelek száma között. Ennek eredményeként itt 1,4 mikronos képpontokról beszélhetünk, ami az 1/2.4 hüvelykes Stacked PureCel-S érzékelőre kifeszített 13 megapixelnek köszönhetően alakult ki. Viszonyításképpen a piac jelenlegi legjobb kamerái (Galaxy S6 és LG G4) mindössze 1,12 mikronos pixelekkel dolgoznak. A legfrissebb elvárásoknak megfelelően 240Hz-es fáziseltérése autófókusszal (PDAF) dolgozik az OV13880. Ez azt jelenti, hogy az élességállítás során szinte mindig pontosan, valamint a másodperc tört része alatt találja majd meg a kiszemelt tárgyat. A megfelelő színvilág reprodukálása érdekében a szenzor egy különleges színszűrővel is fel lesz vértezve, ami a Samsung ISOCELL-jéhez hasonlóan működik majd.

Az OV13880 kiváló videós képességekkel fog bírni, de persze ennek a kiaknázásához már a megfelelő SoC is elengedhetetlen lesz. Az OmniVision újdonsága természetesen 4K támogatással szolgál, ráadásul nem is akármilyen formán: ez az érzékelő 60 FPS-es sebességgel dolgozhat még ilyen magas felbontás mellett is. A brutális teljesítmény még tovább fokozódik, ha azt vesszük figyelembe, hogy mire képes Full HD minőség esetében, ami valójában még mindig nem az a szerény felbontás, ha videóról van szó. Ilyenkor akár másodpercenként 240 képkockát is képes rögzíteni, ami a visszajátszáskor nyolcszoros lassítást eredményez úgy, hogy még mindig kiváló képminőségről beszélhetünk. Ez a termék megkapta az OmniVision Clear Pixel 2.0 technológiát is, melynek köszönhetően még jobban fog teljesíteni rosszabb fényviszonyoknál. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy a hagyományos felállás helyett piros-tiszta-kék-tiszta színszűrést használ.

OmniVision OV5880

A másik delikvensünk az OV5880 azonosítóval lett illetve, ez lesz a társ a szelfik és a videóbeszélgetések során. Több ponton is hasonló eljárásokat alkalmaz, és szinte ugyanolyan felépítéssel bír, mint az OV13880, csak éppen az okostelefonok (vagy táblagépek) előlapjára fog kerülni. Itt is egy Stacked PureCel-S szenzorral állunk szemben, csak kisebb méretben és arányosan a csökkentett pixelszámmal. Ez is 1,4 mikronos pontokkal operál, azonban itt 1/4 colos az egység felülete, és mindössze 5 MPixeles a felbontása.

Még a PDAF rendszerről sem kell lemondani, így mindig a kamera előtt álló embereken lesz az élesség, nem kell attól tartani, hogy folyton eltéved a fókusz – mindössze a 120 Hz-re csökkentett frissítési ráta jelent differenciát, de biztosan ki lehet jelenteni, hogy így sem lesz vele semmilyen gond. Az új színszűrőnek sincs híján, és az OmniVision Clear Pixel 2.0 technológiával is el lett látva. Ha mozgóképek rögzítésére vagy streamelésére kerülne a sor, akkor 1440p-s és 60 FPS-es támogatásról lehet majd beszélni az OV5880 esetében. Full HD-ben akár 120 képkockás lassított szelfivideók is megörökíthetőek lesznek vele. Ezúttal már gyárilag akad elektronikus képstabilizálás (EIS) is, de csak 16:9 oldalarány mellett.

Az OmniVision OV13880 és az OV5880 képérzékelők első mintáinak kiszállítása még az év vége előtt megtörténik a partnerek részére, de a tömeggyártás előre láthatólag már csak valamikor 2016 elején veheti kezdetét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward