USB 4.0: komoly gyorsulás és Thunderbolt 3 támogatás

Az érkező szabvány 40 Gbps-os adatátviteli sávszélességet hoz, amit USB-C porton keresztül aknázhatunk ki.

USB 4.0: komoly gyorsulás és Thunderbolt 3 támogatás

Az USB Implementers Forum még csak az USB 3.2 szabványnak próbálja előkészíteni a terepet, ám ennek ellenére az USB Promoter Group már az USB 4.0-s szabványról is beszél, amelynek véglegesítésére hónapok múlva sor kerülhet. Igazából a hivatalos név nem is USB 4.0 lesz, hanem egyszerűen csak USB4, ahogy az a hivatalos közleményből is kiderül.

Hogy miben nyújt többet az USB4, mint az érkező USB 3.2? A jelenlegi információk szerint megduplázza az USB 3.2-es szabványban foglalt maximális adatátviteli sávszélességet, ami 2 x 10 Gbps, azaz 20 Gbps, vagyis az USB4 esetében már 2 x 20 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességgel számolhatunk. Ahogy az USB 3.2, úgy az USB4 is az USB-C szabványra támaszkodik, vagyis a teljes adatátviteli sávszélesség csak ezzel a formátummal lesz elérhető. A 40 Gbps-os sávszélesség eléréséhez tanúsítvánnyal ellátott USB-C kábelekre is szükség lesz, valamint mind az eszközöknek, mind pedig a kiszolgálóknak támogatniuk kell az új szabványt. A visszamenőleges támogatás természetesen itt is megoldott, vagyis mind az USB 3.2-es, mind pedig az USB 2.0-s szabvánnyal kompatibilisek maradnak az USB4-es eszközök, illetve vezérlők.

Galéria megnyitása

Ennél egy fokkal fontosabb, hogy az USB4-es szabvány architektúra terén gyakorlatilag a Thunderbolt 3 protokollra épül, vagyis elméletben ugyanazokat a tulajdonságokat kínálhatja majd, amelyekkel most egy Thunderbolt 3-as port rendelkezik. Utóbbi jelenleg négy darab PCI Express 3.0 x4-es sávot, nyolc darab DisplayPort 1.2-es sávot, USB 3.1-es támogatást, illetve 100 W-ig terjedő USB Power Delivery támogatást is nyújt. Az egyelőre nem tisztázott, hogy az USB4-es eszközöket milyen marketing névvel illetik majd, de nagy az esély az USB SuperSpeed 40 Gbps-os elnevezésre. Az időzítés egyébként azért is érdekes, mert a 10 nm-es Ice Lake processzorokat már beépített Thunderbolt 3-as vezérlővel látja el az Intel, így a velük felszerelt platformoknál már nem lesz szükség külön külső vezérlő használatára.

Galéria megnyitása

A Thunderbolt 3-as porttal szerelt eszközök és kiegészítők piaca egyébként folyamatosan növekszik: az Intel szerint 400-nál is több olyan PC látott eddig napvilágot, amelyek rendelkeznek Thunderbolt támogatással, a portra kapcsolódó eszközökből pedig több, mint 450 megoldásnak adtak már tanúsítványt. Utóbbiak között dokkolók, monitorok, adattárolók és külső videokártya házak egyaránt jelen vannak. Az eszközök esetében egyetlen egyszer kell díjat fizetni a tanúsítvány odaítéléséhez, a kábelek szegmensében azonban bonyolultabb a helyzet, ott ugyanis folyamatosan vizsgálódnak, illetve szúrópróbaszerűen ellenőrzik a minőséget, hogy minden a terveknek megfelelően alakuljon. Az USB4 érkezésével az Intel megnyitja, mindenki számára elérhetővé teszi a Thunderbolt 3-as protokollt, így licencdíj sem terheli majd – ha jól értjük a szándékot.

Galéria megnyitása

Az USB4-es szabvány egyelőre még csak tervezet formájában létezik, de az USB Promoter Group már dolgozik a szabvány véglegesítésén, ebben pedig 50 nagyvállalat is segédkezik. A szabvány végleges kiadása a tervek szerint 2019 közepére készülhet el. Az USB Developer Days 2019 alkalmával egészen biztosan hallunk még az újításról. Aki addig is többet szeretne megtudni az USB-C portról, valamint az USB szabványokról, olvassa el korábbi írásunkat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap