USB 3.2 Gen 2x2 csatolót kaptak a WD legújabb külső SSD-i

A 20 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség csak és kizárólak megfelelő USB-C csatolón keresztül érhető el.

USB 3.2 Gen 2x2 csatolót kaptak a WD legújabb külső SSD-i

A Western Digital megkezdte a korábban már bemutatott WD_Blaxk P50-es SSD sorozat forgalmazását, amelynek tagjai azért különlegesek, mert az elsők között kaphattak USB 3.2 Gen 2x2 Type-C csatlakozót. Hogy ez miért is nagy szó? Azért, mert az USB 3.2 Gen2 portokkal ellentétben a Gen 2x2 család már nem 10, hanem 20 Gbps-os adatátviteli sávszélességet tud elérni, ugyanis két darab 10 Gbps-os sávot von össze, amelyek viszont csak és kizárólag Type-C csatlakozó mellett érhetőek el. Persze az új adattárolók hagyományos USB-C, illetve USB Type-A portokkal is üzemelnek, ám utóbbiaknál 10 Gbps az elérhető maximális sávszélesség.

Galéria megnyitása

Az 500 GB-os, 1 TB-os és 2 TB-os kivitelben érkező WD_Black P50 Game Drive SSD meghajtók belsejében természetesen PCIe NVMe típusú megoldás dolgozik, amely az ASMedia ASM2364-es hídchipjén keresztül kommunikál az USB port másik végén lévő rendszerrel. USB 3.2 Gen 2x2 porttal ellátott konfigurációkból és eszközökből persze még nincs sok a piacon, alaplapok frontján például még csak az AMD RYZEN Threadripper sorozatához készített TRX40-es megoldások egy része tartalmaz ilyen csatolókat, de idővel egészen biztosan javulni fog a helyzet.

A meghajtók addig is gond nélkül használhatóak, hiszen a lassabb portokon keresztül is hibátlanul működnek, ám maximális adatátviteli sebességüket így nem lehet elérni. A gyártó egyébként 2000 MB/s-os maximális olvasási sebességről tesz említést, az írási tempókat sajnos nem részletezte.

Galéria megnyitása

Az új külső SSD-k 118,15 milliméter hosszúak, 62 milliméter szélesek és 13,97 milliméter vastagok, azaz nem túl nagyok. A maximális kompatibilitás érdekében az USB-C->USB-C kábel mellé egy USB-C->USB-A kábel is kerül a csomagba, utóbbival azonban legjobb esetben is csak felezett sebességgel gazdálkodhatunk, ahogy fentebb már említettük.

Galéria megnyitása

A WD_Black P50-es külső SSD meghajtók egyelőre még csak a Western Digital saját webáruházában érhetőek el, ahol az 500 GB-os modell 149,99 dollárba, 1 TB-os társa 239,99 dollárba, a 2 TB-os csúcsmodell pedig 399,99 dollárba kerül. A termékek rövidesen szélesebb körben is elérhetővé válhatnak kereskedelmi forgalomban, a jótállási idejük 5 év lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap