Unalmas lett Bill Gates

Már nincs túl sok idő Bill Gates aktív pályafutásából. Sőt, a CES 2007-en tartott nyitóbeszéde akár az utolsó előtti is lehet a sorban, aminek köszönhetően a Microsoft egyik alapítója és vezetője ezúttal számos dolgot kiteregetett.

Unalmas lett Bill Gates

Már nincs túl sok idő Bill Gates aktív pályafutásából. Sőt, a CES 2007-en tartott nyitóbeszéde akár az utolsó előtti is lehet a sorban, aminek köszönhetően a Microsoft egyik alapítója és vezetője ezúttal számos dolgot kiteregetett.

Az emberek folyton azt kérdezik tőle, hogy meddig fogja még folytatni a Microsoftnál? – panaszkodott Gates a megnyitón. „A válasz pedig: természetesen jövőre is én tartom majd a megnyitóbeszédet, mint ahogy tettem eddig is. Viszont az azt követő évben már nem valószínű, hogy meghívnak, mert sokkal többet fogok járványokról és betegségekről beszélni, mint világmegváltó szoftverekről”

Tehát visszavonul. Gates korábban bejelentette, hogy a Microsoftnál betöltött jelenlegi pozícióját 2008-tól feladja és ehelyett az emberiséget érintő ügyekkel kíván foglalkozni, azaz valószínűleg minden idejét a Bill és Melinda Gates Alapítványnak szenteli, így a technológiai vezetőként betöltött szerepének úgy tűnik leáldozott. Érdekes lesz, hogy többé nem beszél majd ezrekhez a számítógépek és szoftverek jövőjéről az az ember, aki évtizedeken keresztül meghatározója volt ennek a világának.

Ezen tényezők ellenére a beszédet a közönség unalmasnak tartotta, többre számítottak sokan. Gates főleg a digitális kapcsolatokról, kapcsolódásról beszélt sokat, ami már régen nem számít újdonságnak, illetve talán túl sokat beszélt a jelenleg megjelenés alatt álló Vista operációs rendszerről, ami szintén nem jelentős áttörés a jelenleg már létező megoldások mellett. Bár tény, hogy Gates kiemelt olyan Vista funkciókat, melyekről eddig kevesebb szó esett, mint a Microsoft Virtual Earth, a SportsLounge vagy a GroupShot. Az utóbbi egy érdekes megoldás digitális fotók szerkesztésére, melynek segítségével másodpercek alatt laikusok is képesek lesznek két fotó részleteiből egy harmadik képet készíteni, illetve ehhez hasonló szerkesztéseket véghez vinni. A GroupShot bemutatón a közönség soraiból néha a meglepettséget prezentáló uuuhhhhh-ooohhhh hangok hallatszottak, bár hozzá kell tenni, hogy ezt sem a jó öreg Bill vállalta, hanem az új program kezelését Justin Hutchinson, termékmenedzserre bízták. A későbbiekben Robbie Bach, a Microsoft Szórakoztatóelektronikai divíziójának vezetője beszélt az Xbox360-hoz kapcsolt IPTV fejlesztésekről, bár ő sem hagyhatta ki a Vista hypeolását. Szerinte a Vista rendbe hozza majd a PC-s játékvilágot. Igaz, eddig nem tudtuk, hogy az beteg lenne és rendbetételre szorulna.

Gates a továbbiakban maga beszélt a Windows Home Serverről, amit nem tudtak élesben bemutatni, de a lényeg, hogy a családok számára kifejlesztett szerver alkalmazás kiszolgálja majd teljes mértékben az otthonokat, kezdve az eszközök szinkronizálásától a hangfelismerő modulokon át a szerveren tárolt profilokig. A show végén a közönség láthatott még egy kis összeállítást a korábbi évek CES keynote beszédeiből, melyek némelyike azóta is humorforrás. Az ideiről viszont valószínűleg semmi nem kerül be a nagy könyvbe, lévén semmi vicceset nem mondott, semmit nem rontott el és még a Windows Vista sem fagyott ki a bemutató alatt. Talán jövőre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward