Shop menü

ÚJABB RÉSZLETEKET OSZTOTT MEG AZ INTEL A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS THUNDERBOLT SZABVÁNNYAL KAPCSOLATBAN

Ez a szabvány is támogatja majd a 120 Gbps-os aszimmetrikus módot, amelynek keretén belül akár két darab 8K-s kijelző kiszolgálására is lehet mód.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Újabb részleteket osztott meg az Intel a következő generációs Thunderbolt szabvánnyal kapcsolatban

Az Intel következő generációs Thunderbolt szabványával kapcsolatban, amelynek végleges nevét eddig nem közölték, nemrégiben már érkezett némi információ, így nem meglepő, hogy az új szabvány köré épülő termékek maximum 80 Gbps-os kétirányú adatátviteli sávszélességgel dolgozhatnak. Az Intel Izraelben egy demó keretén belül mutatta meg az újdonságot működés közben, ahogy arról már beszámoltunk. Most egy újabb érdekes információ érkezett, méghozzá hivatalos forrásból, amely alapján úgy néz ki, a következő generációs Thunderbolt szabvány igazodni fog a frissen bejelentett DisplayPort 2.1-es, illetve az ugyancsak frissen elkészült USB4 2.0 szabványhoz is.

Galéria megnyitása

Az USB4 2.0 esetében már szó esett a 120 Gbps-os aszimmetrikus üzemmód lehetőségéről, amely akkor jöhet jól, ha kifejezetten nagy felbontás mellett üzemelő monitorokat kell kiszolgálni: ekkor a monitort felé 120 Gbps-os, a gazdagép felé pedig 40 Gbps-os kapcsolat áll rendelkezésre, ezért az aszimmetrikus mód. Ezt az üzemmódot az új Thunderbolt szabvány is támogatni fogja az Intel friss bejelentése szerint, természetesen azokban az esetekben, amikor a csatlakoztatott kijelző ezt megköveteli, alapból azonban 80 Gbps-os szimmetrikus kapcsolattal dolgozik majd a port.

Az Intel kiemeli azt is, hogy az USB4 esetében a 20 Gbps feletti sebességosztályok opcionálisak, azaz vagy támogatja őket egy eszköz, vagy nem, míg a Thunderbolt következő generációs kiadása minden esetben 80 Gbps-os adatátviteli sávszélességgel rendelkezik majd, vagyis ebből a szempontból „kiszámíthatóbb” lesz. Ahogy az lenni szokott az új szabvány természetesen visszamenőlegesen kompatibilis lesz a korábbi Thunderbolt szabványokkal, illetve az USB és a DisplayPort Alternate Módokkal is.

Galéria megnyitása

A vállalat illetékesei még mindig nem árulták el, milyen néven érkezik az új Thunderbolt szabvány: a legvalószínűbb elnevezés a Thunderbolt 5 lehetne, ám az sincs kizárva, hogy ezúttal szakítanak a számozással, azért nincs még végleges neve az újdonságnak. Maga a technológia elsősorban az Intel processzorral szerelt noteszgépek piacán érhető el, asztali PC-k és egyéb konfigurációk csak ritkán használják, az egyéb processzorral szerelt rendszerekről nem is beszélve, kivétel ez alól az Apple Mac sorozata.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére