Shop menü

ÚJABB PONTON SZAKAD LE AZ IPHONE 15 A 15 PRÓRÓL

Egyre több lesz már a különbség a mobilok között, most az a hír járja, hogy a Wi-Fi támogatásnál is eltérés lesz.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb ponton szakad le az iPhone 15 a 15 Próról

Az Apple folyamatosan dolgozik azon, hogy az iPhone-ok évről évre többet nyújtsanak, miközben egyre jobban ügyel a vállalat arra is, hogy azért az emberek szemében az iPhone Pro modellek legyenek a vonzóbbak, és inkább azokat válasszák.

Az iPhone 15 széria esetében minden eddiginél nagyobb lehet a széthúzás az okostelefonok között, mivel az a hír járja, hogy most először még a Pro és a Pro Max sem ugyanazt nyújtja majd. Kizárólag az iPhone 15 Pro Max keretei között lesz periszkópos optikával szerelt zoom kamera, amit a vállalat korábban még sosem használt. És a Pro párosnál a fizikai gombokat is kiiktatja az Apple, de ezek már korábbi hírek, most arról számolhatunk be, hogy a Wi-Fi támogatás sem ugyanolyan lesz.

Friss belső dokumentációk alapján az Apple az iPhone 15 modellek esetében továbbra is marad a Wi-Fi 6 szabvány használata mellett, azonban az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max már s Wi-Fi 6E szabványt is támogatni fogja. Sok riválisnál biztosított már ez egy ideje, és az Apple berkeiben sem lesz teljesen új a dolog, mivel az iPad Pro termékek és bizonyos MacBook Pro modellek is támogatják már.

Az Apple sok kritikát kapott azért, mert az iPhone 14 széria esetében olyan minimálist lépett előre, hogy azok a készülékek egyáltalán nem érik meg. Idén az iPhone 15 és 15 Plus állítólag megkapja majd a „dinamikus sziget” fantázianévre keresztelt bevágást a kijelzőn a klasszikus bemetszés helyett, szóval külsőre látványosan változhat. De a mobilok képességieben előre láthatólag továbbra is nagy lesz a differencia.

A Wi-Fi 6E-nek köszönhetően a készülékek már nemcsak a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciatartományokat tudják használni, hanem a 6 GHz-et is. Ennek köszönhetően a készülékek olyan környezetben tudnak üzemelni, ami kevésbé terhelt. Persze ahhoz, hogy ez működhessen, nem elegendő egy támogatott okostelefont vásárolni, hanem a felhasználónak olyan routert kell beszereznie, ami ugyancsak támogatja a Wi-Fi 6E-t.

A mobilok a nagyobb frekvencia mellett ideális esetben jobb sávszélességet és alacsonyabb késleltetést tudnak elérni. A Wi-Fi 6E esetében nagyobb a hálózati kapacitás is, szóval minden adott ahhoz, hogy az eszközökből bármelyik pillanatban a lehető legtöbbet tudja kihozni a felhasználó. Persze hátránya is akad ennek, ilyen például s kisebb hatótávolság, amit el kell fogadnia a vásárlóknak. Egy nagy házat, irodát például már érdemes lesz több Wi-Fi 6E támogatást nyújtó eszközzel lefedni, hogy mindig megfelelő legyen a 6 GHz-es kapcsolat.

Az Apple előre láthatólag az Apple A17 rendszerchippel együtt fogja bevezetni a Wi-Fi 6E támogatást, ami azt jelenti, hogy az iPhone 15 és 15 Plus minden bizonnyal lemarad erről is. Nagy valószínűség szerint az aktuális csúcsmodellekben alkalmazott Apple A16 fog megjelenni az olcsóbb készülékekben. Ez abból a szempontból nem új, hogy a vállalat már most is eltérő rendszerchipeket használ az iPhone-okban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére