Újabb nagy befektető jelent meg a Japan Display-nél

A japán Ichigo kontrollt szeretne magának, és csaknem egy milliárd dollárt fizet ezért.

Újabb nagy befektető jelent meg a Japan Display-nél

A Japan Display Inc. 2011-ben jött létre a Sony, a Hitachi és a Toshiba összefogásával. A JDI szépen tudott növekedni éveken át, mert az Apple egyik legnagyobb beszállítója volt, egyebek mellett a japánok látták el az iPhone-okat LCD panelekkel. De 2018-ban az Apple is nyitott az OLED technológia irányába, és mivel OLED-et nem gyárt még megfelelő minőségben a JDI, így hatalmas bevételkiesést jelentett a számára ez a váltás.

A JDI ugyan az elmúlt több mint egy évben folyamatosan próbált arról gondoskodni, hogy az iPhone-ok ellátása nélkül is képes legyen gond nélkül tovább működni, de még most sincs teljesen rendeződve a jövője. Az Apple próbál megoldást találni arra, hogy más termékeinek az alkatrészellátásába bevonja a JDI-t, és a vállalat az elmúlt időszakban több befektetést is kapott. Most is egy újabb befektető felbukkanásáról számolhatunk be. Korábban kínai és tajvani befektetők csoportja (Suva Investment Holdings) írt alá egy 715 millió dolláros megállapodást a Japan Display-jel (INCJ), most pedig ennél is nagyobb összegről beszélhetünk.

Az Ichigo Asset Management befektetési céggel írt alá egy szerződést a JDI arról, hogy 100,8 milliárd jent fognak befektetni a JDI-be, ami átszámítva 918,87 millió dolláros összegnek felel meg napi árfolyamon. A megállapodás értelmében az Ichigo Asset Management ezért a pénzért cserébe irányítási lehetőséghez jut a vállalatnál.

Galéria megnyitása

A Japan Display Inc. eddig az Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) vezetése alatt állt, és a mostani szerződés miatt ez a vállalat elveszti a korábbi szerepét. Viszont kompenzálásképpen megtarthatja az eddigi részesedését a JDI-ben. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy a Japan Display többi befektetőjének a továbbiakban kisebb szelet jut majd a tortából. (Ezen a ponton a JDI olyan, kisebb befektetésekre is számíthat talán, melyek arra fognak irányulni, hogy az eddigi részvényesek visszaszerezzék a korábbi részüket.)

Kíváncsian várjuk, hogy a JDI milyen jövő elé néz, reményeink szerint sokáig folytatni tudja majd a tevékenységét, és így hozzájárulhat az egészséges piaci versenyhez. Érdekesség, hogy a 2017-es pénzügyi évben a vállalat bevételének a 60%-át adta magában az Apple, ebből érzékelhetjük, hogy amennyiben ez teljesen kiesne, az mekkora csapást jelent.

A japánok most azon vannak, hogy az OLED termelésüket felfuttassák, és ezzel megalapozhassák a jövőjüket. A JOLED divízió már üzemel, de még csak az Apple Watch számára szállít apró OLED kijelzőket. Ha idővel elérne olyan szintre a termékek minőséget, hogy azok az iPhone-okban is bevethetőek lennének, akkor minden bizonnyal erre is vevő lenne az Apple. A cupertinóiaknak ugyanis nehezen megy az OLED beszállítók találása. És egyáltalán nem ideális a cégnek a mostani helyzet, mert szinte teljes egészében a Samsungra kell támaszkodnia az iPhone-ok panelellátásánál.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap