Újabb mérföldkőhöz ért az 5G

Most olyan területen történt előrelépés, ami a lefedettség kiterjesztésekor lesz fontos.

Újabb mérföldkőhöz ért az 5G

A T-Mobile ezúttal egy olyan mérföldkő elérést jelentette be, ami nagyon fontos lesz a jövőben a megfelelő 5G lefedettség biztosításakor. A vállalat ezúttal nem arra ment rá, hogy minél nagyobb tempót ígérő hálózatot hozzon létre, vagy minimálisra csökkentse a késleltetési időt az adatkapcsolatban, hanem a lefedettség kiterjesztésére szolgáló fejlesztést hozott létre.

Bejelentette a T-Mobile, hogy sikeresen lefolytatott egy olyan adathívást, ami az 5G hálózaton történt immáron alacsony frekvenciasáv alkalmazása mellett. A T-Mobile egy 600 MHz-es (Band 71) csatornát használt arra, hogy beszélgetést bonyolítson. Az 5G kapcsán általában a milliméteres hullámhosszokról, vagy legfeljebb a 6 GHz alatti tartományok (2,5-3,5 GHz) támogatásáról lehet hallani, pedig az egészen alacsony frekvenciasávok (600-700 MHz) is nagyon fontosak. Ezek segíthetnek abban, hogy nagyobb területeken is megfelelő lefedettséget lehessen biztosítani, persze nem a technológia határait feszegető sávszélességgel társulva. A T-Mobile célja éppen ezért nem is a sebesség demonstrálása volt itt, hanem a szimpla hívás lefolytatása, ami sikerrel zajlott.

A szolgáltató a nagy jelentőségű tesztet közösen hajtotta végre az Ericssonnal és a Qualcommal. A próbához a hálózati eszközök egy részét biztosította az Ericsson, és a Qualcomm volt az, aki a megfelelő modemet szállította. Itt nem a szimpla Snapdragon X50 került már elő, hanem a Snapdragon X55 bizonyíthatott. Ezt az 5G hálózati modemet a vállalat már idén jelentette be, és úgy tudjuk, hogy az év végéhez közeledve, és jövőre érkezhetnek olyan kereskedelmi forgalomba szánt eszközök, melyek a Snapdragon X55-nek adnak otthont, ennek az az erénye, hogy kifejezetten széles frekvenciatámogatásról gondoskodik már, ami itt kellett is. A teszthívást a T-Mobile Belleview-ban, Washingtonban folytatta le laboratóriumi körülmények között.

Galéria megnyitása

Az Egyesült Államokban különösen nagy jelentősége van annak, hogy minél nagyobb területen legyen megfelelő lefedettség biztosítva egy adott technológia számára, ugyanis ott hatalmasak a távolságok, és sok helyen éppen ezért még régebbi technológiákon alapuló infrastruktúra sincs. Ha viszont a T-Mobile megoldja az 5G biztosítását olyan területen is, ahol esetleg nincs például 4G LTE, akkor azzal erőteljesen terelheti a felhasználókat az új felsőkategóriás készülékek vásárlásának irányába. A 600 MHz-es tartományban egyébként még olcsóbb is a hálózatokat nagy területen kiépíteni, mert nem kell hozzá annyi bázisállomás a megfelelő működés eléréséhez.

A T-Mobile abban bízik, hogy az alsó frekvenciatartomány megfelelő lefedésével versenyelőnybe tud majd kerülni a riválisaival szemben, akik ez alatt arra törekednek, hogy a mmWave és a 6 GHz alatti tartományokban terjeszkedjenek. Illetve a cég szeretne összefonódni a Sprinttel, aki a középsávos infrastruktúrát tudná az 5G-hez biztosítani, így egy nagyon erős hálózat jöhetne létre, de ezt a fúziót még a hatóságoknak is engedélyeznie kell.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap